Ahtaajien lakko heikensi sataman huhtikuunkin liikennettä

Julkaistu 07.05.2024

Alkuvuoden neljästä kuukaudesta ahtaajien yhteensä neljän ja puolen viikon lakko kattaa neljänneksen. Vastaavasti HaminaKotka sataman liikenne on neljän kuukauden jälkeen 23,4 % miinuksella. Huhtikuussa lakko vaikutti ensimmäisen viikon, joka vähensi muuten reipasvauhtisen kuukauden lopputulemaa.

Tammi-huhtikuussa vienti laski 20,3 prosenttia. Eniten laskua oli nestebulkissa (-63,9 %), sellussa (-36,0 %), sahatavarassa (-27,2 %), paperissa (-13,9 %) ja luokassa ”muu tavara” (-11,1 %). Ainoastaan luokka kappaletavara kasvoi (-11,2 %).

Tuonti laski neljän ensimmäisen kuukauden aikana 28,6 prosenttia. Eniten vähennystä kertyi raakapuussa (-40,5 %), kappaletavarassa (-37,2 %), luokassa ”muu tavara” (-22,4 %) ja kuivabulkissa (- 8,8 %). Tuonnissa kasvoi ainoastaan nestebulk (+6,9 %).

Kauttakulkuliikennettä käsiteltiin 20,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Kotimaanliikenne laski 72,1 prosenttia.

Kontteja käsiteltiin 18,5 % vähemmän kuin vuosi sitten.

Laivoja satamassa kävi tammi-huhtikuun aikana 641 kpl, joka on reilun viidenneksen vähemmän kuin vuosi sitten (-22,2 %).

Satama toipuu parhaillaan massiivisten lakkojen vaikutuksesta. Mikäli työmarkkinatilanne ei uudelleen kiristy, liikenne kääntyy kasvuun, vaikkakaan Suomen vientiteollisuuden näkymät eivät vielä ole merkittävästi parantuneet.

Liikennetilasto pdf: Liikennetilasto huhtikuu 2024