Alvar Aalto -viikko kutsuu löytöretkelle Sunilaan

Julkaistu 21.08.2023

Kantola sisältäAlvar Aalto -viikko järjestetään tänä vuonna Kotkassa 26.8.–3.9.

Viikon teemana on ”Löydä Sunila – Alvar Aallon aarteet tutuksi” ja se kutsuu tutustumaan Kotkan rakennettuun ympäristöön ja ennen kaikkea Aallon suunnitteleman Sunilan alueen rikkaaseen teolliseen perintöön.

Teemaviikko sisältää runsaasti ohjelmaa ja koostuu mm. opastetuista kierroksista, teatteri-, elokuva- ja musiikkiesityksistä, luennoista, näyttelyistä, brunsseista sekä arkkitehtuuri- ja kulttuurimatkailuseminaarista.

Viikko alkaa lauantaina 26.8. Sunilassa, jossa avataan uudelleen kunnostettu kuntorata ja kuullaan Karhulan Läntisen torvisoittokunnan konsertti Sunilan urheilukentällä. Kuntorata alkaa Sunilan Pirtiltä, jonka laajennusosa on Alvar Aallon 1930-luvulla suunnittelema.

Sunnuntaina 27.8.Sunilan Kantolassa järjestetään kahdella kattauksella Arkkitehti-brunssi ja sama ohjelma uusitaan viikon kuluttua 3.9.
Lisäksi sunnuntaina Sunilan Pirtillä kuullaan entisten sunilalaisten muisteloita kotikylästään aikalaiskeskustelussa, jossa Matti Piipari ja Raija Rekula (o.s. Himanen) muistelevat aikaansa Sunilassa. Haastattelijana on Mats Saari.

Maanantaina 28.8. Sunilan Kantolassa nähdään kohtaus Kotkan kaupunginteatterin Aino A. -näytelmästä, joka kertoo Alvar Aallon vaimosta ja työparista ja tiistaina 29.8 Kulttuuritalo Kyminsuussa esitetään Sunila-aiheinen ääniraidaton elokuva elävällä musiikilla säestettynä.

Keskiviikkona 30.8. on ohjelmassa mm. taidehistorioitsija Timo Keinäsen luento ”Karhulasta maailmanmaineeseen – Alvar Aallon lasiesineistä” Merikeskus Vellamossa Kotkan Kantasatamassa ja opastettu kierros Sunilassa teemalla ”Insinöörien rivitalosta keräilijän työläisasuntoon”.

Torstaina 31.8. on vuorossa arkkitehtuuriseminaari (ohjelma liitteenä) Merikeskus Vellamossa ja Kotkan kaupunginteatterissa puolestaan voi kuunnella musiikkia näytelmästä Aino A. ja seurata näytelmän avoimia harjoituksia. Torstai-iltana Sunilan Kantolassa saunotaan Alvar Aallon suunnittelemassa Arkkitehti-saunassa ja saadaan kuulla ”Sunila-valssin” kantaesitys Kantolan rannassa.

Seminaarikutsu_ja_Aikataulu

Perjantaina 1.9. Merikeskus Vellamossa, Karhulan Jokipuistossa ja Kantolassa järjestetään ammattilaisille suunnattu kulttuurimatkailuseminaari. Perjantain ohjelmassa ovat mm. myös teehetki keräilijän työläisasunnossa Sunilassa ja jamit Sunilan korttelikoti Alvariskassa.

Aalto-koteihin tutustuminen
tapahtumaviikon huipentumana

Sunilassa oleva asunto (kuva: Terhi Lindholm)Tapahtumaviikko huipentuu arkkitehtuurin ja sisustamisen viikonloppuun, kun lauantaina ja sunnuntaina 2.–3.9. Sunilassa on mahdollisuus tutustua Aalto-koteihin. Maksullinen tapahtuma on avoinna Sunilassa molempina päivinä klo 11–17.

Viikonlopun aikana lisäksi Sunilan vanhalla kansakoululla on vintagemyyntiä ja kirpputori sekä molempina päivinä mahdollisuus tutustua sunilalaisen rivitalo Rantalan ”jääkellarin tunnelmaan”.

Alvar Aalto -viikon aikana järjestetään myös lukuisia opastettuja kävelykierroksia, pääosin Sunilassa.

Niitä on lähes päivittäin ja lisäksi lauantaina 3.9. kierroksia opastetaan Suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Alvar Aalto -viikon näyttelytarjonta on myös monipuolista. Esillä on mm. Jari Jetsosen valokuvia, Leena Laihon maalauksia ja piirroksia sekä Kalle Wirkkilän puuveistoksia.

Viikon ns. kumppanitapahtumiin kuuluvat mm. Aalto-kaupunkien tapaaminen Kotkassa ja Sunilan urheilukentällä järjestettävät petankki- ja mölkkytapahtumat.

Alvar Aalto -viikon koko laaja ohjelma on luettavissa yksityiskohtineen ja kellonaikoineen tapahtuman verkkosivuilta www.kotka.fi/aav/

Tämänvuotisen Alvar Aalto -viikon järjestävät Kotkan kaupunki ja Alvar Aalto -säätiö yhteistyössä eri tapahtumatuottajien kanssa.

Alvar Aalto -viikko on elävä kaupunkitapahtuma, jonka teemat liittyvät monipuolisesti arkkitehtuuriin, muotoiluun ja taiteeseen, sekä niiden taustalla vaikuttaviin kulttuuriin, historiaan ja ajan ilmiöihin.
Alvar Aalto -viikkoa on vietetty aiemmin Seinäjoella, Jyväskylässä, Turussa ja Paimiossa, Porissa ja Eurassa, Kouvolassa sekä Wolfsburgissa.