Kaupunginhallitus päätti talousarviomuutoksista

Julkaistu 15.05.2023

Kotkan kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 15.5. talousarviomuutoksia, joiden tavoitteena on leikata kaupungin tämän vuoden menoista kolme prosenttia.

Kaupungin eri vastuualueet ja toimintayksiköt ovat kevään aikana työstäneet pitkän listan erilaisista säästökohteista. Suurimmat euromääräiset säästöt kohdistuvat opetustoimeen ja varhaiskasvatukseen sekä teknisiin palveluihin, joissa myös alkuperäisen talousarvion määrärahavaraukset ovat suurimmat.

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että se hyväksyy kaupunginjohtajan ehdotuksen talousarvion muutokseksi 2023.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle lautakuntien käyttösuunnitelmiin muutokset ja oikeuttaa talousyksikön toteuttamaan talousarvioon tarvittavat tekniset muutokset ja korjaukset.

Kaupunginhallitus pyytää täydentämään esitystä säästötoimenpiteiden vaikutusten arvioinneilla siten, että ne ovat kaupunginvaltuutettujen käytössä valtuuston tiedonantokokoukseen (22.5.) mennessä.

Vasemmistoliiton Antti Hyyryläinen esitti asian käsittelyn yhteydessä, että säästöjä ei kohdistettaisi perusopetuksen tuntikehykseen, kahden vuosiviikkotunnin poistamiseen perusopetuksen tarjonnasta, Lyseon vuosiviikkotuntien ja kurssitarjonnan vähentämiseen, tuntikehykseen, oppimateriaalin kierrätykseen ja hankintoihin sekä Karhulan lukion kurssitarjonnan vähentämiseen, oppimateriaalin kierrätykseen ja ruokailijavahvuuksien tarkentamiseen.
Hyyryläinen ei saanut esitykselleen kannatusta.

Lopullisesti talousarviomuutoksista päätetään kaupunginvaltuustossa 29. toukokuuta.

Työterveyspalvelut kilpailutetaan uudestaan

Kaupunginhallitus päätti myös keskeyttää kaupungin työterveyspalveluiden hankinnan, koska hankintamenettelyssä ei syntynyt todellista kilpailua ja käynnistää hankinnan kohteesta uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

Uusi kilpailutus on tarkoitus käynnistää käänteisenä. Uuden kilpailutuksen onnistuminen vaatii sen, että työterveyden työntekijäkohtaista hintaa tarkistetaan.

Kotkan kaupungin työterveyden hinta on ollut vuodesta 2018 kiinteä 480 €/työntekijä. Vuodesta 2018 terveyspalveluiden tuottajahintaindeksi on nostanut palvelujen hintoja 20 %. Työterveyden hinta tulisi olla noin 600 €/työntekijä (20–30 % korotus nykyiseen tasoon), jotta tarjouspyynnöllä on menestymisen mahdollisuuksia. Kokonaisarvio hinnasta vuositasolla nousee noin 900 000 eurosta 1 100 000 euroon.

Kasvua kuluissa olisi noin 200 000 euroa vuositasolla. Lisäksi päivitettyä tarjouspyyntöä muokataan niin, että tarjottu hinnasto on voimassa vain ensimmäisen vuoden ja sen jälkeen vuosittaiset hinnankorotukset sidotaan hintaindeksiin. Alkuperäisessä tarjouspyynnössä tarjotut hinnat olisivat olleet voimassa kahden vuoden ajan.

Uuden tarjouskilpailun on suunniteltu olevan avoin toukokuun puolesta välistä 35 päivää. Tarjoukset avataan ja vertaillaan kesäkuun lopussa. Päätös palveluntuottajasta tehdään mahdollisesti elokuun aikana. Tarjouspyyntöön kirjataan kilpailutuksen voittaneen palveluntuottajan ennakoiduksi aloittamisajankohdaksi 1.1.2024. Kilpailutuksen voittaneen palveluntuottajan aloitus mahdollisesti siirtyy eteenpäin, jos nykyisen, voimassa olevan sopimuksen irtisanominen viivästyy.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat