Ohjaamoviikko on täynnä tapahtumia Kotkassa – avoimet ovet maanantaina

Julkaistu 09.02.2023

Valtakunnallista Ohjaamoviikkoa vietetään 13.-17.2.2023. Vuosittaisen Ohjaamoviikon tarkoituksena on levittää tietoa Ohjaamoista ja sitä kautta auttaa nuoria ja nuoria aikuisia kohti koulutusta, työelämää ja mielekästä arkea.

Viikon teemana on tänä vuonna ”Ohjaamossa tavataan”, jonka myötä nuoria kannustetaan tulemaan Ohjaamoon jälleen paikan päälle asioimaan ja muistutellaan, että nuori on aina tervetullut Ohjaamoon kysymään neuvoa. Ohjaamoviikko näkyy myös esimerkiksi Ohjaamo Kotkan Facebookissa ja Instagramissa. Ohjaamoviikko osuu samaan ajankohtaan kuin Kotkan Rakkausviikko ja rakkausteema näkyy myös Kotkan Ohjaamoviikolla.

Viikon aikana Kotkan Ohjaamo kutsuu ihmisiä mukaan Ohjaamoviikon tapahtumiin sekä julkaisee sometileillään aiheeseen liittyviä postauksia. Luvassa on muun muassa maanantaina Avoimet ovet Ohjaamossa klo 16-18, jonne tervetulleita ovat huoltajat, päättäjät ja muut Ohjaamosta kiinnostuneet. Jaossa on Ohjaamo ämpäreitä ja lyhyitä infoja Ohjaamon toiminnasta sekä tilojen esittelyä.

Lisäksi maanantaina klo 18–19 on Nuorten Ideapaja, jonne tervetulleita ovat kaikki 15–30-vuotiaat, jotka haluavat päästä vaikuttamaan nuorten palveluihin Kotkassa. Lisäksi Kotka-Kymin seurakunta tarjoaa nuorille rakkausleffaillan Pappilassa klo 18–20.
Tiistaina Ohjaamon pop-up Katariinan kampuksella tarjoaa tietoa ystävyydestä ja erilaisista pienryhmistä alle 30-vuotiaille. Ohjaamossa asioiville on tarjolla suklaasuukkoja ja kahvia Ystävänpäivän kunniaksi.
Keskiviikkona Ohjaamon pop-up siirtyy Lyseon lukiolle ja illalla klo 16–19 Forge Café tarjoaa ystävänpäiväteemaisen tietovisan ja herkkuja.
Torstaina Kotkan Ohjaamossa on Maailmalle-info klo 14–15.45, jossa asiantuntijat kertovat harjoittelusta, vapaaehtoistyöstä ja työskentelystä ulkomailla. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille kansainvälisyydestä kiinnostuneille alle 30-vuotiaille sekä nuorten parissa työskenteleville.
Perjantaina klo 14 on Mopopajan ja Skeittihallin avajaiset Jylpyn vanhalla paloasemalla. Nuoret pääsevät testaamaan tiloja klo 16-20 ja tarjolla on makkaraa ja limpparia.

”Ohjaamoon voi tulla kysymään mitä tahansa mieltä askarruttavaa asiaa. Meiltä löytyy iso joukko eri alan asiantuntijoita, joiden avulla saamme asiat selvitettyä nopeasti. Ohjaamossa työskentelevät esimerkiksi TE-asiantuntija, talous- ja velkaneuvoja, asumisneuvoja, ammatinvalintapsykologi, mielenterveys- ja päihdehoitaja sekä Kelan palveluasiantuntija”, kertoo Ohjaamon koordinaattori Kaisa Heimonen.

Ohjaamot ovat matalan kynnyksen palvelupisteitä, jotka tarjoavat maksutonta tukea, neuvontaa ja ohjausta kaikille 15-30-vuotiaille nuorille ilman ajanvarausta. Nuoren ei tarvitse tietää minkä asiantuntijan apua hän tarvitsee, vaan riittää, että hän löytää Ohjaamon. Ohjaamossa selvitetään nuoren tuen tarve ja autetaan eteenpäin. Ohjaamon slogan onkin: ”Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta”.