Puunpoltosta aiheutuneet savuhaitat ovat paikka paikoin heikentäneet ilmanlaatua

Julkaistu 16.12.2022

Kotkan kaupungin ympäristöpalvelut-yksikölle on tullut yhteydenottoja puunpoltosta aiheutuneista savuhaitoista. Savut ovat muutamin paikoin heikentäneet ilmanlaatua ja aiheuttaneet ainakin viihtyvyyshaittoja.

Ilmanlaatu on ollut pahimmillaan iltaisin ja aamuisin.  Tämä johtuu siitä, että kylminä aamuina ja iltoina lämmitystarve on suurimmillaan ja tyyninä pakkasiltoina ja -aamuina päästöjen laimeneminen on heikentynyt. Heikkotuulisina päivinä ja pakkassäällä savu on jäänyt leijumaan matalalle pihapiireihin ja päässyt tunkeutumaan myös asuntoihin sisälle. Haitat ovat korostuneet tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla.

Puunpolttoa ei olla kieltämässä – puhtaasti palamiseen voi vaikuttaa

Puunpoltto vallitsevassa tilanteessa ja energian hinnoilla on ymmärrettävää eikä sitä olla kieltämässä. Oikein käytettynä tulisijat pienentävät lämmityskustannuksia ja luovat mukavaa ja tunnelmallista lämpöä huonetiloihin ja saunoihin. Polttopuiden teko ja pinoaminen ovat myös oivallista hyötyliikuntaa. Jokainen voi kuitenkin valita mitä uuneissaan polttaa ja vaikuttaa myös siihen kuinka puhtaasti puut palavat. Tärkeintä on, että tulipesiin ei laiteta roskia eikä märkää puuta. On myös tärkeää huolehtia riittävästä tuloilman saannista – hyvä palaminen tarvitsee aina riittävästi ilmaa.

Oleellista on, että takoissa, kiukaissa ja uuneissa käytettävä polttopuu on laadukasta, puhdasta ja kuivaa ja hormit on nuohottu säännöllisesti. Erityisen paljon haitallisia päästöjä syntyy, jos puu on märkää tai sen seassa poltetaan jätteitä tai käsiteltyä, esim. maalattua, lakattua tai kyllästettyä puuta. Epäpuhtaasta puusta, roskista, huonosta palamisesta ja erityisesti kitupoltosta syntyy paljon savua ja päästöjä. Ne heikentävät naapurisopua, mutta voivat aiheuttaa myös terveyshaittoja.

Epäasiallisen polton päästöt ovat monikertaiset verrattuna taitavaan kuivan puun polttoon hyvässä tulisijassa. Päästöt voivat sisältää mm. hiukkasia, häkää, hiilivetyjä ja mustaa hiiltä sekä polysyklisiä aromaattisia yhdisteitä. Ne ovat terveydelle haitallisia ja vähentävät myös viihtyisyyttä. Erityisen haitallisia puunpolton päästöt voivat olla lapsille ja vanhuksille sekä hengityselin-, sydän- ja verisuonisairauksia poteville henkilöille.

Mikäli naapurustosta aiheutuu savuhaittaa, jonka kokee kohtuuttomaksi, kannattaa aina ensimmäisenä ottaa yhteyttä haitan aiheuttajaan ja kertoa hänelle asiasta. Tämä ei suinkaan aina ole itsekään tietoinen siitä, millaista savua piipusta tulee ulos. Jos keskustelusta ei ole apua, voi ottaa yhteyttä kaupungin ympäristöpalvelut-yksikköön.

Kannattaa myös tarkkailla omasta savupiipusta tulevan savun väriä ja hajua. Tumma väri ja pistävän kitkerä haju kielivät suurista päästöistä, huonosta vedosta tai märistä polttopuista. Mitä vaaleampaa savu on, sitä puhtaammin puu palaa.

Lisätietoja: Kotkan kaupunki, ympäristöpalvelut, ymparistokeskus@kotka.fi