Bussilippujen hinnat laskevat väliaikaisesti

Julkaistu 29.12.2022

Kotkan seudun paikallisliikenteen lippuhinnat laskevat väliaikaisesti vuoden alusta huhtikuun loppuun asti.
Hinnanalennuksen mahdollistaa joukkoliikenteen arvonlisäveron poistuminen ajaksi 1.1. – 30.4.2023. Hinnanlasku on suunnilleen 10 % lipputyypistä ja pyöristyksistä riippuen. Uusissa hinnoissa kertalippujen hinnat on pyöristetty 50 sentin tarkkuudella ja kausiliput euron tarkkuudella, pyöristykset on tehty alaspäin.

”Arvonlisäveron poistaminen on valtiolta hieno toimi ja paitsi, että sillä helpotetaan kotitalouksien kuluja talvikaudella, myös edistetään joukkoliikenteen käyttöä”, iloitsee Kotkan joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.

”Veron poistamisen vaikutukset asiakkaan lippuhintoihin vaihtelevat eri kaupunkiseuduilla. Osassa kaupungeista lippuhinnat eivät laske vaan verohelpotus vähentää lippuhintojen nousua jatkossa. Kotkan seudulla, eli Kotka-Hamina-Pyhtää alueen paikallisliikenteessä on päädytty malliin, jossa verohelpotus tulee asiakkaiden eduksi”, Partanen toteaa.

”Lippuhintojen laskun toivotaan kannustavan myös normaalisti joukkoliikennettä vähän tai ei lainkaan käyttäviä kokeilemaan seudun paikallisliikennettä nyt talvikaudella. Vapusta lähtien hinnat palaavat takaisin samoiksi, mitä ne ovat olleet tähän asti”, Partanen muistuttaa.

Joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen kertoo, että alennuksen ajan esimerkiksi yhden vyöhykkeen aikuisen kertalippu bussista maksaa aiemman 3,50 euron sijaan 3,00 euroa ja kausilippu Waltti-kortille tai Waltti Mobiili-sovellukseen aiemman 52 euron sijaan 47 euroa.

”Mobiililipuissa kertaliput ovat edelleen bussista ostettua kertalippua halvempia, nyt esimerkiksi aikuisella Kotkasta Haminaan, eli kahden vyöhykkeen lippu maksaa Waltti Mobiili-sovelluksella vain 4 euroa. Käteisellä bussista kyseinen kertalippu maksaa alennuksen ajan 5 euroa”.

Waltti-kortin arvolipuissa, jotka ovat aiemminkin olleet sentin tarkkuudella, hinta laskee suoraan arvonlisäveron verran. Alennuksen ajalla esimerkiksi 7–16 -vuotiaan juniorin arvolippu 60 minuutin vaihtoajalla ns. hiljaiseen aikaan, eli iltaisin klo 17.30 jälkeen ja viikonloppuisin on yhden vyöhykkeen matkalla vain 1,33 euroa.

”Vyöhykkeistä on hyvä muistaa, että käytännössä koko Kotka on yhden vyöhykkeen aluetta, vain Huruksela on toisella vyöhykkeellä”, Partanen toteaa.

Uudet hintataulukot ovat nyt julkaistu ja löytyvät sivulta Lipputuotteet ja hinnat voimassa olevien hintataulukoiden alta, sekä suoraan tästä:

Kotkan seudun paikallisliikenteen_lippuhinnat_tammi-huhtikuu_2023 (pdf, useita sivuja) (päivitetty 28.12.)

Kotkanseudun_paikallisliikenteen_hinnasto_A4_tammi_huhtikuu_2023 (pdf, 1 sivu)

Huom. Bussissa tai Karhulan R-kioskilla Waltti-kortin latauksesta perittävä palvelumaksu on arvonlisäverokantaa 24 %, joten nämä eivät muutu tammi-huhtikuun 2023 ajalle.

Waltti-palvelupisteitä ovat Palvelupiste Ruori Kotkan keskustassa, Karhulan Karjalantien R-kioski, Haminan Uimahallin kahvio ja Pyhtään kirjasto.