Kymsote keskeyttää toistaiseksi 12–69-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien 4. koronarokotukset

Julkaistu 12.07.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kymsotelle antaman ohjeen mukaisesti 4. koronarokotusannokset 12-69-vuotiaille vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville keskeytetään toistaiseksi. Riskiryhmiin kuuluvien 12-69-vuotiaiden rokotukset aloitettiin Kymenlaaksossa 8.7.

Kymsoten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käymän keskustelun jälkeen Kymsote on päättänyt siirtää 12–69-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien 4. koronarokotuksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjan mukaiseen aikatauluun. Valtakunnallinen suositus riskiryhmiin kuuluvien 4. koronarokotteiden antamisesta saadaan ennakkotiedon mukaan viimeistään syyskuun alussa. Mikäli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus muuttuu, on Kymsote valmis jälleen laajentamaan 4. koronarokotusannoksia riskiryhmiin myös aikaisemmin.

Koronarokotteen 4. annokset 12–69-vuotiaille keskeytetään Kymenlaaksossa, sillä 4. annosten laajentaminen uusiin ryhmiin vaatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antaman valtakunnallisen suosituksen, jotta mahdollinen vahinkovastuu siirtyy kunnalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Tämä johtuu siitä, että koronarokotteen 3. ja 4. annoksilla ei ole Euroopan unionin laajuista myyntilupaa. Kymsote kuitenkin muistuttaa, että koronarokotteen tehosteannosten ottaminen on turvallista ja niitä tarjotaan Euroopan laajuisten suositusten perusteella.

Kymsote pahoittelee asiasta asukkaille mahdollisesti koituvaa vaivaa. Jo varatut ajat vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluvien 4.  rokotusannokselle säilyvät ennallaan. Ikäperusteisia koronarokotuksia jatketaan Kymenlaaksossa jo tiedotettuun tapaan, ja 4. annosta tarjotaan edelleen kaikille 75 vuotta täyttäneille asukkaille.
Kymsoten verkkosivuilla kerrotaan ajantasaisesti, keille 4. koronarokotusannosta tällä hetkellä tarjotaan.