Kotkan seudun bussiliikenne palautumassa normaaliksi

Julkaistu 01.02.2022

Reilu viikko sitten käynnistynyt Kotkan seudun bussiliikenteen poikkeustilanne on palautumassa normaaliksi. Yli viikon ajan Kotkan seudun joukkoliikenteessä on jouduttu perumaan vuoroja tai ajamaan osa vuoroista korvaavasti tilausajoilla johtuen kuljettajien äkillisesti lisääntyneistä sairaus- ja karateenipoissaoloista.

”Tilanteen normalisoituminen on toki iso helpotus seudun joukkoliikenteen järjestämisen kannalta”, kertoo Kotkan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.
”Viime viikon arkipäivinä joko peruttuja tai poikkeusjärjestelyin ajettuja vuoroja oli noin 30-70 päivää kohden. Nyt tämän viikon osalta näyttää tilanne siltä, että vuoroja ei jouduta enää suunnitelmallisesti perumaan lainkaan”.

Tilanne ei ole kuitenkaan ole vielä täysin normaali, sillä osa vuoroista ajetaan tälläkin viikolla poikkeavalla kalustolla tilausajoina ja pienemmän määrän vuorojen peruminenkin on mahdollista.

”Tilausajoina ajettavia vuoroja on lähipäivinä Kotkan paikallisliikenteessä kymmenkunta vuoroa päivässä, käytännössä linjan 12 iltapäivän ja illan vuoroja keskustan ja Länsi-Kotkan välillä”, Partanen kertoo.
”Pyrimme pitämään poikkeavalla kalustolla ajettavat vuorot lähipäivinä vakiona, jolloin nämä eivät aiheuta hämmennystä turhaan monella alueella”.

”Valitettavasti Pohjolan Liikenteen kuljettajia on liikennöitsijältä saamamme tiedon mukaan edelleen melko paljon poissa, joten äkillisten lisäpoissaolojen tullessa on edelleen mahdollista, että joitain vuoroja joudutaan perumaan”, Partanen jatkaa.
”Mutta viime viikon tiistain tilanteeseen, jossa vuoroja oli peruttu kymmenittäin ilman korvaavia kuljetuksia, ei olla enää missään tapauksessa joutumassa”.

Lista perutuista vuoroista sekä korvaavista tilausajoina ajettavista vuoroista löytyy osoitteesta www.kotkanaikataulut.fi/liikennepoikkeukset

Kyseiselle aikataulusivustolle ohjautuu myös osoite jonnejaminne.fi. Tilausajoissa on näkyvissä linjakyltti, mutta kyltti on pääosin valaisematon ja siinä on pelkkä linjanumero.

Poikkeustiedottamista ollaan kehittämässä

Kotkan seudun liikenteelle on tullut palautetta poikkeustilanteen viestimisestä.

”Selvää on, että tieto perutuista vuoroista ei tavoittanut kaikkia matkustajia”, kertoo Partanen.

”Olemmekin kehittämässä poikkeustilanteista informaatiota tulevaisuuden poikkeustilanteiden kannalta”.

Kotkan seudun liikenteessä on valmistelussa mm. ottaa käyttöön järjestelmä, jolla voidaan ilmoittaa linjakohtaisesti mahdolliset poikkeukset suoraan Kotkan seudun reittioppaassa.

Nyt käsillä olevan poikkeustilanteen lisäksi tulee ajoittain yksittäisiä vuoroja koskevia ongelmia.

”Esimerkiksi eiliselle maanantai-iltapäivälle sattui harmittavasti yksi auton teknisestä ongelmasta johtunut yhden vuoron peruminen Kotka-Pyhtää – välillä”, kertoo Partanen.