Vaka-blogi: Avoin varhaiskasvatus – leikkikavereita ja yhdessäoloa!

Julkaistu 11.01.2022 Kirjoittajalta Jaana Feldt

Tammikuun Vaka-blogissa kurkistetaan Kotkansaaren avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan varhaiskasvatuksen opettaja Maija Heinosen johdolla.

Avoin varhaiskasvatus – leikkikavereita ja yhdessäoloa!

Avoin tarjoaa maksutonta toimintaa lapsiperheille

Työpaikkani Kotkansaaren avoin varhaiskasvatus sijaitsee Katariinan päiväkodissa.  Toimintamuotojamme tällä toimintakaudella ovat Avoimet päivät sekä Vauvatapaaminen. Ne on suunnattu kotona oleville pikkulapsiperheille. Toiminta on maksutonta, eikä vaadi etukäteen ilmoittautumista. Tätä joskus ihmetellään, etenkin, jos kotimaassa ei ole vastaavaa tarjolla. Kerrankin eräs hollantilainen ryhmä, joka oli tutustumassa tiloihimme ja toimintaamme, ihmetteli, kun meillä ei haise vaipat vaan on oikein vessat vaipanvaihtoa varten!

Työssäni Avoimen varhaiskasvatuksen parissa pääsen mukaan tämän päivän perheiden iloihin ja suruihin, joista pienin ei ole koronan aiheuttama eristäytyneisyys, vähäisten kontaktien puute ja kotona olevien lasten ja vanhempien yksinäisyys. Lähes päivittäin ollaan kiitollisia siitä, että ”Avoin” on voinut aloittaa sisätoiminnan lokakuun alussa pitkän tauon jälkeen. Lapset tarvitsevat leikkikavereita ja vanhemmat kaipaavat yhdessäoloa muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki, kokemusten jakaminen sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten antama tieto, esim. lapsen kehityksestä, auttavat ratkomaan ongelmia. Varhaiskasvatuksen opettajana annan tietoa myös muista perheiden palveluista ja tarvittaessa ohjaan niiden pariin.

Vauvatapaamiset

Vauvatapaamisissa kohdataan uuden elämän ihme ja mysteeri. Ihastellaan omaa ja muiden vauvoja, jaetaan kokemuksia, pohditaan nukkumista, syömistä ja muita tärkeitä asioita. Varhaiskasvatuksen opettajana autan löytämään tietoa ja kerron myös omista kokemuksistani pienen vauvan äitinä, tosin siitä on jo pitkä aika! Väsymys huonosti nukutun yön jälkeen, epävarmuus, osaanko tehdä kaiken oikein… Samoja tunteita jaetaan tänäkin päivänä.

Neuvolasta ja netistä saadun tiedon lisäksi keskustelu muiden vanhempien kanssa avaa uusia näkökulmia.  Varhaiskasvatuksen opettajana näytän omalla esimerkilläni, miten vauvan kanssa voi olla: vaipan voi vaihtaa sylissä loruillen, voi katsella kirjoja ja olla läsnä juuri tässä hetkessä. Tällöin kännykän selailukin unohtuu.

Avoimen varhaiskasvatuksen Vauvatapaamisesta on tullut hyvin suosittu toimintamuoto. Vanhemmilta saadussa palautteessa kiitellään erityisesti vauvamuskaria, vertaistukea ja sitä, että vauvat pääsevät tapaamaan muita vauvoja. Henkilökunta leikkii vauvojen kanssa – myös tästä on saatu myönteistä palautetta.

Avoimet päivät

Avoimiin päiviin ovat kaikki alle kouluikäiset lapset vanhempineen tervetulleita. Joskus saavutaan myös isovanhempien tai muiden lapselle tärkeiden aikuisten kanssa. Toivotamme työparini kanssa kaikki tervetulleiksi ja opettelemme myös kaikkien kävijöiden nimet, se on todellista muistijumppaa! Leikkiympäristö houkuttelee leikin ääreen ja ehdotuksia toiminnan sisällöiksi toteutetaan. Jumpparadat, joita voi rakennella itse, samaten musiikkihetket ja teemojen mukainen toiminta saavat usein kiitosta.

Vanhemmilla on mahdollisuus antaa suoraa ja välitöntä palautetta toiminnastamme. Keskustelujen kautta se sujuu luontevasti. Viihtyisät tilamme sekä leikkimään innostava toimintaympäristö saavat usein kehuja, samoin työntekijöiden aktiivisuus ja ammattitaitoisuus. Palautetta annetaan myös kirjallisesti, esim. palautekorttien myötä.  Oman työni kehittämisen kannalta tällä on suuri merkitys.

Viime syksynä eräs pieni poika, joka ei vielä paljon puhunut, oli kotona sanonut äidilleen ”Maija” ja ”Päi…”, äidin kertoessa lähdöstä ”Avoimeen”. Myös kädestä kiinni ottaminen, syliin kipuaminen kirja kainalossa ja leikkiin pyytäminen, usein sanattomasti, ovat parasta palautetta työstäni!