Kymijoen Lohisoiton “toinen aalto” käynnissä

Julkaistu 25.08.2021

Kymijoen Lohisoitto -festivaali soi virtuaalisesti kesäkuun alussa ja jo silloin oli toiveissa, että ns. “toinen aalto” voitaisiin järjestää terveysturvallisesti elokuussa yhdessä yleisön kanssa. Nyt on saatu rakennettua ohjelmisto, joka tukee tätä ajatusta.

Lohisoiton toinen aalto käynnistyi lastenkonsertilla lauantaina 21.8. Katariinan päiväkodin pihalla. Konsertit olivat puolen tunnin mittaisia ja niitä järjestettiin kaksi.

Perjantaina 27.8. klo 11.30 Satu Lii tarjoilee ihanan raikkaita ja akustishenkisiä soundeja Kotkan torilla. Satu Lii on laulaja lauluntekijä, jonka kappaleissa kuuluu herkän tulkitsijan ääni. Kappaleet jakautuvat folk pop tyylisiin, kerronnallisiin ja kitaravetoisiin lauluihin sekä maalaileviin, jopa hieman eteerisiin äänimaisemiin.

Satu Liin kanssa lavalle nousevat Tuomas Viiliäinen, kitara ja Tuomas Ruokonen, rummut. Satu Lii julkaisi toisen pitkäsoittonsa ”Tähän jään” heinäkuussa 2021. Levyn kappaleet ”Laulua ikkunalaudalla” ja ”Kuu” ovat soineet myös Yle Radio Suomen taajuuksilla
Perjantaisen torikonsertin yhteydessä julkistetaan myös Vuoden Kojamo 2021.

Perjantai-iltana 27.8. saa vihdoinkin vuoronsa Ruotsinsalmen meritaistelut -konsertti Kotkan Konserttitalossa.
Vuonna 2020 Kotkassa vietettiin Ruotsinsalmi-teemavuotta ja Lohisoitto täytti 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Lohisoitto ja Kymi Sinfonietta tilasi kapellimestari-säveltäjä Atso Almilalta aiheeseen liittyvän sävellyksen Sodan soutumies, jossa sytytetään henkiin Antti-nimisen sotilaan koskettava tarina.

Almilan luoman kiehtovan tarun kertojana on baritoni Markus Nieminen. Konserttia on jouduttu siirtämään jo pariin otteeseen koronatilanteesta johtuen. Konsertissa kuullaan yleisön pyynnöstä myös kotkalaislähtöisen muusikko–säveltäjä säveltäjä Marko Puron vuonna 2017 Merikeskus Vellamossa kantaesitetty Laivarautaa-sävellys, jonka lyömäsoitinosuuksien metallisoittimina ovat erilaiset laivoihin kuuluneet osat.

Viime vuonna vietettiin kymenlaaksolaislähtöisen säveltäjän, Uuno Klamin syntymän 120-vuotisjuhlaa. Klamin Nummisuutarit-alkusoitto antaa alkusysäyksen konsertille.
Atso Almilan teoksen rahoittajina ovat toimineet Landbon yhteiset aliset kosket ja Korkeakosken osakaskunnan yhteiset maa-alueet. Yhteistyökumppanina on ollut myös Merikeskus Vellamo.

Lauantaiaamuun 28.8. heräävä Kotkan tori täyttyy “taivaallisesta musiikista”. Heavenly Swingin tyylilajina on jazziin vivahtava, swingillä kuorrutettu gospel. Sen ohjelmisto koostuu instrumentaalikappaleista sekä kotimaisesta että englanninkielisestä lauletusta gospelista.
Tyylillisesti bändi ankkuroituu 1980–90 -lukujen melodiseen gospeliin ja herättää henkiin myös vanhoja negrospirituaaleja. Heavenly Swingissä soittavat Jenni Salo ((laulu), Matti Volotinen (vibrafoni), Reijo Vaurula (koskettimet), Paavo Hako (rummut), Tommi Huuskonen (basso & kontrabasso), Markus Vaurula (klarinetti, saksofoni & baritonisaksofoni) ja Timo Myllymäki(trumpetti & flyygelitorvi).

Sunnuntaina 29.8. soivat vielä kirkonkellot. Lyömäsoittajat Vladimir Belov ja ja Grigory Borisov tarjoilevat elämyksellisen kirkonkellokonsertin Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Konserttia voi seurata kirkon edustalla. Pääjärjestäjänä Kotkan ortodoksinen seurakunta.

Tori- ja puistokonsertteihin on vapaa pääsy. Kasvomaskin käyttöä edellytetään konserttialueella.

Ruotsinsalmen meritaistelut -konsertin liput ovat myynnissä Kymi Sinfoniettan lipunmyyntipaikoissa ja Ticketmaster-palvelussa. Tarkempi ohjelma ja konserttien turvallisuusohjeet löytyvät Lohisoiton verkkosivuilta www.lohisoitto.fi

Lohisoiton elokuun lopun toista aaltoa voi tukea myös ostamalla kannatuslipun.
Kannatuslippuja myydään 5, 10, 20 ja 50 euron hintaisina. Lippu.fi-palvelusta. Halutessasi voit maksaa kannatusmaksun keräystilille FI33 5172 0220 283. Pienkeräysnumero: RA/2021/678. Yhteyshenkilö Minna Korkolainen (040 740 4051, minna.korkolainen@gmail.com).
Kannatuslippujen tuotto käytetään kokonaisuudessaan esiintyjien palkkioihin ja festivaalin järjestelykustannuksiin. Tarkoituksena on korvata koronapandemian vuoksi peruuntuneiden maksullisten yleisötapahtumien lipputuloja.