Nurmikkoaavikot kukkakedoiksi (ID #272)

Julkaistu 21.04.2021

JATKOON 

Kotka on mielestäni yksi Suomen kauneimmista ja luonnonläheisimmistä kaupungeista. Olen asunut täällä vasta vähän yli vuoden ajan, mutta silti tunnen ensimmäistä kertaa elämässäni olevani Kotona. Lukuisat puistot, tervaleppäkosteikot ja rantaryteiköt olivat kaltaiselleni luontoa rakastavalle ihmiselle vastustamaton syy muuttaa Kotkaan. Minusta on äärettömän surullista nähdä, miten monissa muissa Suomen kaupungeissa luonto ja sen monimuotoisuus kärsivät kohtuuttomasti ihmisen toiminnan kustannuksella, koska niillä ei nähdä olevan mitään arvoa. Pensaikot ja ryteiköt kaadetaan siivottoman näköisinä pois ja kaikki ihmisrakennelmien väliin jäävät ylimääräiset maakaistaleet täytetään asfaltilla, kivetyksillä tai geneerisellä nurmikolla. Kotkassa sen sijaan on ihanan virkistävää nähdä monien ryteikköjen ja muiden tärkeiden luontokohteiden säilyneen pakonomaiselta ”siivoamiselta” jopa kaupunkialueella. Silti nurmikkoaavikkoja ja muita biodiversiteettiköyhiä alueita löytyy niin keskustasta kuin sen ulkopuoleltakin. Siksi ehdotankin, että nurmialueet ja muut mahdolliset joutomaat muutetaan pölyttäjille hyödyllisiksi kukkakedoiksi, niityiksi ja muiksi monimuotoisuutta lisääviksi alueiksi. Näitä potentiaalisia maa-alueita löytyy joka puolelta ympäri Kotkaa kuten parkkipaikkojen reunoilta ja teiden varsilta, joilla ei ole mitään tarkoitusta tai hyötyä kenellekään. Siksi ne olisivat erinomaisia kohteita projektiin. Jos idea valitaan toteutettavaksi, voisi se jäädä pysyväksi ideologiaksi kaupunkiin, jolloin Kotkasta tulisi luontoarvojen toteuttamisen pioneeri Suomessa.

IDEAN HYÖDYT

Luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjät ovat ihmisille elintärkeä asia, joka on jo aivan liian pitkään ollut uhattuna ja ylenkatsottuna. Pienetkin alueet mesipitoisia kukkia siellä täällä lisäävät pölyttäjien selviytymismahdollisuuksia tarjoamalla ruokailu- ja laskeutumispaikkoja niiden pirstaloituneilla elinalueilla. Tällä pienellä teolla voimme luonnonläheisenä kaupunkina jatkaa esimerkkiä siitä, miten luonnon monimuotoisuus ja ihmisen toiminta voivat kukoistaa rinnakkain jopa kaupunkiympäristössä ja näyttää, että Kotka ottaa biodiversiteetin suojelemisen tosissaan. Uskon, että monille Kotkalaisille se toisi toivoa ja mielekkyyttä kaiken ympäristöahdistuksen keskellä sekä lisäisi entisestään esteettisyyttä ja viihtyvyyttä. Tällä projektilla parannettaisiin näkyvästi ja konkreettisesti luonnon monimuotoisuutta ja sitä kautta koko ihmislajin selviytymismahdollisuuksia.

MAHDOLLISET YHTEISTYÖKUMPPANIT

Kukkaniityn ja vastaavien biodiversiteettiä tukevien alueiden perustaminen ja hoitaminen ei ole erityisen vaikeaa ja se voidaan toteuttaa talkoovoimin. Projektissa voisi hyvinkin olla mukana monia eri luonto- ja ympäristöjärjestöjä. Myös yrityksiä, kuten ruokakauppaketjuja, voitaisiin innostaa mukaan lisäämään niittyjä parkkipaikkojensa ja tonttiensa reunoille vihreämmän ja vastuullisemman imagon kannustamana.

IDEAN JÄTTI: Mari Varjola

VASTAUS:

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokeiluun. Tämä idea on edennyt jatkoon, koska asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi ja todenneet, että se on mahdollista toteuttaa osana osallistuvaa budjetointia.

Työpajassa tulee tarkentaa vielä toteutettavan alueen tarkkaa sijaintia ja kokoa, jotta kokonaisuus kestää osallistuvan budjetin sisällä. Ideaa jatkojalostetaan koko Kotkan verkkotyöpajassa, joka on tiistaina 11.5. klo 17-19 (Teams).