Rajoitukset jatkuvat kaupungin palveluissa 18. huhtikuuta asti

Julkaistu 24.03.2021

Kymenlaaksossa voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, joilla pyritään estämään koronaepidemian leviäminen, ovat Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän 24.3. tekemien linjauksien perusteella voimassa 18. huhtikuuta loppuun asti ja vaikuttavat myös Kotkan kaupungin palveluihin. 
Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 4.3. päätöksen, jonka mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään kuusi (6) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa (päivitetty 24.3.).

Näin linjaukset vaikuttavat Kotkan kaupungin palveluihin 18.4. asti.

Varhaiskasvatus toimii edelleen normaalisti.
Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelussa, osoitteessa Laivurinkatu 4, on henkilökohtainen asiointiaika varattava ennakkoon.

Avoimessa varhaiskasvatuksessa perheille on edelleen avointa ulkotoimintaa jokaisella varhaiskasvatusalueella kerran viikossa 31.5. asti. Ulkoilemaan ovat tervetulleita kaikki vauva- ja pikkulapsiperheet. Kerhotoiminta jatkuu ennallaan.

Yläkoulujen oppilaat palaavat lähiopetukseen

Perusopetuksessa alakoulujen oppilaat jatkavat aiemman mukaisesti lähiopetuksessa. Yläkoulujen oppilaat (7.-9.) palaavat lähiopetukseen 29.3. alkaen. Yläkoulujen oppilaille ja kuudesluokkalaisille suositellaan vahvasti maskin käyttöä koulupäivän ja koulukuljetusten ajan.

Lähiopetukseen palaavien oppilaiden osalta siirrytään normaaliin kouluruokailuun 29.3. alkaen ja etäruoka-annosten jakelu päättyy perjantaihin 26.3.

Lukioiden opiskelijat palaavat lukioiden koeviikon alkaessa (viikko 13) joustavin järjestelyin toteutettavaan lähiopiskeluun, jossa hyödynnetään myös etäopiskeluteknologiaa. Lukioiden opiskelijoita koskeva ateriakassien jako jatkuu edelleen lukioiden koeviikon ajan. Lukioiden viimeisen jakson (V jakso) käynnistyessä siirrytään ruokailuun koululla.

Kotkan opiston etäopetus jatkuu pääsääntöisesti 18.4. saakka.
Lasten ja nuorten taidekoulun toiminta jatkuu lähiopetuksena alle 12-vuotiaiden enintään 10 hengen pienryhmissä.
Tammikuussa käynnistyviksi suunniteltujen uusien kurssien, jotka on vielä mahdollista pitää tänä keväänä, aloitus siirtyy huhtikuun lopulle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kaikilla kampuksilla etäopetus jatkuu 5.4. asti. Opetuksen hybridimalliin palataan 6.4., jos koronatilanne sen sallii. Päätöstä etäopiskelun jatkamisesta tai hybridimalliin palaamisesta tarkennetaan heti, kun Xamkin toiminta-alueen sairaanhoitopiirien päätökset etäopetussuosituksista on tehty.

Liikkuvan nuorisotyön Wauton (Walkers auto) toiminta jatkuu maaliskuun loppuun. Kesäkausi käynnistyy toukokuun alusta. Kaikki nuoret kohdataan ulkona.
Alueellisessa nuorisotyössä toimivat yhteisötalo Messi (Kirkkokatu 22 A-talo), nuorisotila Welho (Tarinatie 1) ja nuorisotila Kulma (Karhunkatu 2). Toiminta nuorisotiloilla on alakouluikäisille suunnattua suljettua pienryhmätoimintaa.

Maanantaisin,  torstaisin ja perjantaisin klo 15-21 alueille jalkaudutaan, jolloin voi pyytää ohjaajaa myös kaverikävelylle. Toiminta verkossa jatkuu edelleen.

Ohjaamon (Kirkkokatu 22 B-talo) toimipiste palvelee;

 • maanantai-perjantai kello 13–17 etänä. Mikäli ohjausta ei voida toteuttaa etänä, tapaaminen tapahtuu tarvittaessa paikan päällä ajanvarauksella (ajanvaraus tehtävä edellisenä päivänä) puh. 040 184 2845, ohjaamo@kotka.fi, facebook @OhjaaamoKotka, Instagram @ohjaamokotka
 • keskusteluja käydään myös Ohjaamon Discord -palvelimella  ma-to kello 13–16. Linkki palvelimelle: discord.gg/ZTA87Uy

Kirjastoissa voi edelleen lainata ja palauttaa sekä hakea aineistoja hyllystä, mutta asiointiaika on rajoitettu 15 minuuttiin. Lainaus ja palautus tapahtuvat automaateilla.  Karhulan ja Karhuvuoren omatoimikirjastot ovat suljettu. Myöskään kirjastoauto Ilona ei liikennöi.

Oleskelu, työskentely ja opiskelu kirjaston tiloissa on kielletty, esim. sanomalehtiä ei voi lukea kirjaston tiloissa. Kirjastojen ryhmätyöskentelytilat ja muut varattavat tilat ovat pois käytöstä. Tilojen varauksia ei oteta vastaan toistaiseksi, eikä ryhmävierailuja järjestetä. Kaikki kirjaston tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu.
Asiointiaika tietokoneilla on 15 minuuttia. Kirjastoissa ei anneta kasvokkain tapahtuvaa digiopastusta ja muussakin lähipalvelussa on rajoituksia.

Merikeskus Vellamon museot ja museokauppa ovat avoinna ti-su 10-17, ma suljettu. Keskiviikkoiltojen ilmaistunneista on luovuttu toistaiseksi.
Ravintola Laakonki on suljettu.
Museoiden kävijämäärää rajoitetaan siten, että kahden metrin turvaväli toteutuu. Vellamo suosittelee vahvasti kasvomaskin käyttämistä. Hygieniasuosituksia ja turvavälejä noudattaen museovieraat ovat lämpimästi tervetulleita!
Lisätiedot https://www.merikeskusvellamo.fi/merikeskus-vellamo-korona/

Kulttuuri- ja tapahtumapalveluissa Nelosteatterin ja konserttitalon tapahtumat perutaan.

Kotkan kaupunginteatterin esitykset perutaan koko loppukevään ajalta. Lisätietoa www.kotkanteatteri.fi.
Kymi Sinfoniettan konsertit, joissa on paikan päällä yleisöä, perutaan.
Lisätietoa mm. verkossa toteutettavista esiintymisistä www.kymisinfonietta.fi

Maahanmuuttajien ohjaus-ja neuvontapiste Moona (os. Karhulantie 46) on auki arkipäivinä. Asiakkaita palvellaan turvaetäisyyksin ja maskeja on tarjolla ohjaus- ja neuvontapisteessä. Sekä asiakkaat että palveluneuvojat käyttävät maskeja paikan päällä tapahtuvassa asiakaspalvelutilanteessa.

Liikuntapalveluissa kaikki yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa keskeytetään poikkeuksena aikuisten kilpa- ja huippu-urheilutoiminta.
Kaupungin liikuntapalveluiden hallinnoimat urheilu- ja sisäliikuntatilat ovat suljettuina 18.4. asti poikkeuksena seuraavat toiminnat:

Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilutoiminta:

Aikuisten (yli 18-vuotiaat) kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu sallitaan jo aiemmin myönnetyillä liikuntatilojen vakiovuoroilla seuraavasti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen: joukkuelajeissa lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä jalkapallon, salibandyn ja jääkiekon muu vastaava valtakunnallisen tason toiminta sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu. Ohjeistus koskee kolmea ylintä sarjatasoa jääkiekossa, jalkapallossa ja salibandyssa, muissa joukkuelajeissa kahta ylintä sarjatasoa. Yksilölajeissa ohjeistus koskee yksilötason maajoukkue- ja SM-tason urheilijoita (18-vuotiaat ja yli). Kilpa- ja huippu-urheilun ottelutoiminta on toteutettava ilman yleisöä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisrajoitusten mukaisesti.

Vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneet:

Alakouluikäisten (vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneiden) sisä- ja ulkoliikuntatiloissa tapahtuva urheiluseurojen harjoittelutoiminta sallitaan korkeintaan 10 hengen ryhmissä jo aiemmin myönnetyillä liikuntatilojen vakiovuoroilla, niin, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä. Kaikki ottelu- ja turnaustoiminta tulee pysyä keskeytettynä.

Ohjeistus liikuntatilojen käyttöön (kilpa- ja huippu-urheilutoiminta ja vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneet):

 • Harjoitellaan pienryhmissä (korkeintaan 10 henkeä). Ryhmän on pysyttävä harjoituksesta toiseen samana.
 • Jokaisen harjoitusvuoron aloitusaikaa ja päättymistä porrastetaan: Harjoitusvuoro tulee lopettaa aikaisemmin ja tilasta on poistuttava 5 minuuttia ennen oman harjoitusvuoron päättymistä. Tilaan tulee saapua vain juuri ennen oman vuoron alkua (5 min).
 • Liikuntatiloihin voivat tulla vain harjoitusten kannalta välttämättömät henkilöt. Esimerkiksi lasten huoltajia pyydetään jättämään lapset hallien ulko-ovelle ja välttämään sisätiloissa liikkumista.
 • Huolehditaan hyvästä hygieniasta (käsienpesu, varusteiden ja välineiden puhdistus)
 • Ei sairaana paikalle
 • Pukutilojen käyttöä ei suositella ollenkaan. Mikäli pukutilat ovat käytössä, yli 5 hengen ryhmiä ei pukutiloissa suositella ilman kasvomaskien käyttöä tai turvavälien noudattamista.
 • Vältetään lähikontaktia muihin tilojen käyttäjiin
 • Hallille saapuessa ja hallilta poistuttaessa on suosituksena käyttää kasvomaskeja
 • Rajoituksia tarkastellaan viikoittain Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän ja Kotkan kaupungin valmiusjohtoryhmän toimesta.
 • Liikuntatilojen asianmukaista käyttöä valvotaan päivittäin.

Joukkoliikenne ja koulukuljetukset toimivat normaalisti, ja niitä koskeva turvallisuus- ja maskiohjeistus on ennallaan.

Asiakaspalvelupiste Ruori kaupungintalon pohjakerroksessa palvelee asiakkaita tällä hetkellä normaalisti. Ruorissa asioivien on käytettävä kasvomaskia.
Kaupungintalon muuta asiointia on rajoitettu ja asiakkaita pyydetään ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostilla.

Tavallinen torikauppa jatkuu normaalisti sekä Kauppatorilla että Karhulan torilla. Myyjiä on pyydetty hankkimaan myyntipisteisiin käsidesiä ja asiakkaita pyydetään välttämään kokoontumisia.

 

Huom! Tätä uutista täydennetään tilanteen muuttuessa.