Istutustalkoot Kotkan pionipuistossa

Julkaistu 14.09.2020

Suomen Pioniseura järjestää pionien istutustalkoot lauantaina 19.9. klo 11 alkaen Kotkassa Puistotien ja Urheilijankadun kulmaukseen perustettavassa pionipuistossa.

Kotkan pionipuiston ensimmäinen kukkapenkki tulee ruutikellarin naapuriin. Suomen Pioniseura haluaa kunnioittaa ruutikellarin pitkää historiaa valitsemalla pionipuistoon mm. 1800-luvulla jalostettuja pionilajikkeita, jotka ovat saattaneet tulla tutuiksi jo mummolan puutarhassa.

Uuden puiston lähellä sijaitseva ja Ruotsinsalmen linnoitusrakennuksiin kuuluva ruutikellari numero 84 rakennettiin vuonna 1819. Se kunnostettiin ja otettiin varastokäyttöön 1920-luvulla.

Suomen Pioniseura ja Kotkan kaupunki sopivat aiemmin kesällä suuren pionipuiston perustamisesta Fuksinpuiston ja Katariinan Meripuiston välimaastoon. Uuden puiston ansiosta syntyy hieno kolmen puiston kokonaisuus, promenadi.

Pionipuistoon istutetaan kaikkiaan 1000 pionia, ja hanke on mukavassa vauhdissa, sillä penkkisuunnitelmaa valmistellaan ja pionipenkkien perustamistyöt ovat jo alkaneet. Paikka on pioneille suotuisa ja vierailijoiden kannalta sopivan keskeinen.

”Olemme Suomen Pioniseurassa erityisen iloisia siitä, että saamme perustaa Kotkan kaupungin kanssa yhteistyönä juuri tällaisen julkisen puiston, joka on aina avoinna”, kertoo Suomen Pioniseuran hallituksen jäsen Jyrki Karppinen.

”Kotkallahan on hyvä maine mm. upeiden ja palkittujen puistojensa vuoksi”.

Punainen pioniPioniseura on hakemassa rahankeräyslupaa, jotta pionipuistoon voidaan hankkia runsaasti erilaisia lajikkeita.
”Pionipuiston perustamisuutinen on saanut sen verran innostuneen vastaanoton täällä Suomessa ja herättänyt yhteistyöhön liittyviä kyselyjä myös ulkomailta, että uskomme lahjoitusten olevan suurena apuna pionipuistoon tavoiteltavien lajikkeiden hankinnassa”, Karppinen kertoo.
Istutustalkoisiin on saapumassa Suomen Pioniseuran aktiivisia jäseniä eri puolilta Suomea ja lisäksi Kotkan seudun puutarhayhdistyksen jäsenistöä. Tapahtuman toteutuksessa otetaan huomioon viranomaisten määräykset, jotka liittyvät koronapandemiaan.

Jyrki Karppinen rohkaisee myös muita kotkalaisia osallistumaan talkoisiin.

”Tilaisuus on avoin ja kaikki ovat tervetulleita! Huomioiden kuitenkin koronarajoitukset. Joten tervetuloa seuraamaan, miten pionien juurakot istutetaan oikeaoppisesti ja pioneille taataan parhaat mahdolliset kasvuedellytykset. Siten pääsemme nauttimaan mahdollisimman upeasta kukkaloistosta kesällä 2021”, Karppinen kutsuu.

Tapahtumassa on Pioniseuralla myös pieni info- ja myyntipiste, josta voi ostaa mm. pionien siemeniä ja nuoria taimia, tulppaanien sipuleita sekä uusia postikortteja.