Taapelissa sukelletetaan Kustaan sodan melskeisiin

Julkaistu 19.05.2020

Kymenlaakson museon tiedotuslehti Taapelin uusin numero on nyt luettavissa verkossa. Tällä kertaa lehti on saanut innoituksensa Merikeskus Vellamon uudesta Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelystä. Niinpä monissa artikkeleissa sukelletaan Kustaan sodan melskeisiin ja Ruotsinsalmen linnoituskaupungin elämään.

Millaista elämä oli 1700-luvun lopun kaakkoisessa Suomessa? Suurvallat Ruotsi ja Venäjä mittelivät voimiaan niin maalla kuin merelläkin, ja Kustaan sodan seurauksena Kotkansaarelle nousi Ruotsinsalmen linnoituskaupunki, yksi aikakauden suurimmista asutuskeskittymistä Suomessa. Millaisia jäänteitä noista ajoista on jäänyt jäljelle? Mitä tiedämme Ruotsinsalmen ihmiskohtaloista?

Taapelista selviää, millaista ihanaa kauhua Kustaa III tunsi seuratessaan sotajoukkojensa edesottamuksia ja millainen kuva sodasta välittyy aikalaistaiteilija J. T. Schoultzin teoksista. Kustaan sodasta muistuttavat Kotkan edustalla merenpohjassa lepäävät hylyt sekä sotilasleirien jäännökset. Jäljellä on myös unohduksiin jäänyt piirros ihmiskäyttöisestä siipiratasaluksesta.

Taapeli kertoo myös elämästä ja kuolemasta Ruotsinsalmessa. Jäljelle jääneet rakennelmat kuten kirkko, ruutikellarit ja erilaiset linnoituslaitteet sekä tarinat ihmiskohtaloista herättävät menneen eloon. Lehdestä selviää, kuinka Sinebrychoffit saapuivat Ruotsinsalmeen aloittamaan panimotoimintaa ja kuinka naisihminen Clara Grönbladista tuli madame. Tiiviisti asutetussa linnoituskaupungissa kuolemakin oli aina läsnä ja elämä saattoi päättyä vaikkapa sotawäen- tai hivutustautiin, kivituskiin tai tulehdukseen päässä.

Suurnäyttely avautuu 9.6.

Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely avautuu 9.6. ja kertoo Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta ja sen jälkeen rakennetusta linnoituksesta ennennäkemättömällä tavalla. Näyttelyyn liittyen selvitetään, miten konservaattori pystyi palauttamaan kuvun lähes kaksi sataa vuotta meressä olleeseen hattuun, joka nostamisen jälkeenkin oli ollut unohduksissa 40 vuotta.

Taapelissa perehdytään myös Miehikkälän aumanpohjiin ja naurishautoihin ja siihen, kuinka Kymenlaakson museosta tuli vastuumuseo. Lehti esittelee museon uusimmat kasvot ja antaa ohjeet miniryijyn valmistamiseen.

Lehti ilmestyy kerran vuodessa sähköisesti, ja se löytyy osoitteista
https://www.kotka.fi/vapaa-aika/museo/kymenlaakson-museo-vellamo/julkaisut/

https://www.merikeskusvellamo.fi/taapeli/