Kymsote peruu hammashoidon kiireettömät ajanvaraukset

Julkaistu 13.03.2020

Kymsote on päättänyt perua kaikki omien suun terveydenhuollon yksikköjen kiireettömät tutkimukset ja hoitotoimenpiteet 16.3.–12.4. Ajanjaksolla huolehditaan kuitenkin kiireellisestä ja päivystyksellisestä toiminnasta.

Miehikkälän, Virolahden ja Pyhtään hammashoitoloiden toiminnasta vastaa Terveystalo. Päätös ei koske näitä yksikköjä. Kuitenkin Miehikkälän ja Virolahden alueen lasten ja nuorten kiireettömät oikomishoidot perutaan, sillä Kymsote on hoitanut nämä Haminassa vuoden 2020 alusta.

Päivystystoimintaa tehdään Etelä-Kymenlaaksossa Karhulan hammashoitolassa ja Kouvolassa Marjoniemen hammashoitolassa. Molemmat yksiköt ovat auki klo 8-15. Lisäksi toimii Kymenlaakson keskussairaalassa virka-ajan ulkopuolinen ilta-, viikonloppu- ja arkipyhäpäivystys arkisin klo 16-21 ja viikonloppuisin klo 10-21.
Kaikkiin asiakkaisiin, joilla on ajanjaksolle varattu hoito- tai toimenpideaika, ollaan yhteydessä joko puhelimitse tai kirjeellä.

Päätöksellä turvataan suojainten riittävyys

Kymsotessa varaudutaan suojausten saatavuudessa ilmeneviin ongelmiin lähiviikkojen aikana. Väestössä lisääntyvä koronavirusinfektio lisää suu-nenä-suojusten tarvetta sosiaali- ja terveyspalveluiden toiminnoissa niin, että toiminnan rajauksella mahdollistetaan suojusten riittävä saanti kriittisiin toimintoihin.

Suun terveydenhuollossa toimittaessa käytössä oleva suu-nenäsuojus suojelee työntekijää työssä syntyviltä aerosoleilta ja roiskeilta ja potilasta työntekijän hengitystieeritteiltä. Kirurgista suu-nenäsuojusta käytetään aina suun alueen toimenpiteitä tehtäessä. Suojus on kertakäyttöinen ja potilaskohtainen.

Osa Kymsoten suun terveydenhuollon henkilöstöstä keskittyy päivystystoimintaan. Lisäksi toiminta jatkuu tavanomaisesti ajanvarauksessa ja välinehuollossa. Suun terveydenhuollon henkilökunta, joka ei osallistu hammaslääkäripäivystystoimintaan, tekee konsultaatiotehtäviä ja kirjallisia potilastöitä ja pakollisia koulutuksia, järjestelee potilaiden vastaanottoaikoja sekä on tarvittaessa käytettävissä muun terveydenhuollon tehtäviin.