Katupöly heikentää ilmanlaatua

Julkaistu 17.03.2020

Katujen pölyäminen on vauhdittunut Kotkassa varsinkin vilkasliikenteisten väylien varsilla. Ilmanlaatu oli huono esimerkiksi tiistaiaamuna klo 9 Rauhalan mittausasemalla, kun tuuli oli heikkoa ja tienpinnat kuivia. Heikoimmillaan ilmanlaatu onkin usein juuri tyyninä, kuivina pakkasaamuina.

Katupöly voi aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa vuotava nenä, yskä, silmien ja kurkun kutina ja kirvely. Katupölystä voivat saada oireita terveetkin henkilöt. Erityisen haitallista se on kuitenkin riskiryhmille, kuten astmaatikoille, pienille lapsille ja vanhuksille sekä hengitys-ja sydänsairaille.

Katupölyltä voi suojautua esimerkiksi:

  • välttämällä turhaa oleilua ja liikkumista vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla
  • suunnittelemalla kävely- ja pyöräilyreitit etukäteen
  • hankkimalla asuinhuoneistoon tehokkaat tuloilmasuodattimet
  • kuivattamalla pyykit sisällä
  • käyttämällä tarvittaessa hengityssuojaimia (luokitus FFP2)

Reaaliaikainen ilmanlaatutieto löytyy Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatu-sivuilta, osoitteesta www.ilmanlaatu.fi