Operaatio Rauhankukka

Istuta ja kasvata auringonkukkia kotona, työpaikalla, päiväkodissa, koulussa jne. Kesän tultua istutamme yhdessä kukat puistoon tai niitylle. Kasvavat kukat symboloivat kesällä rauhan, ystävyyden, toivon ja yhdessä tekemisen merkitystä. Elokuussa kukkien avautuessa kokoonnumme jälleen yhteiseen tilaisuuteen.

Kotkasta alkunsa saaneen toiminnan tavoitteena on rauhan, ystävyyden, eri taustaisten ihmisten kohtaaminen, vuoropuhelu ja yhteistyön edistäminen. Toiminta alkaa Kotkasta ja toivotamme lämpimästi mukaan myös muut Suomen kaupungit, seurakunnat, järjestöt ja yhteisöt.

Operaatio Rauhankukka jakaa auringonkukan siemeniä Kotkan kaupungin kirjastoissa.

Seuraa Operaatio Rauhankukkaa Facebookissa.

Page in English language

Jaa auringonkukkakuvasi someen

Operaatio Rauhankukka etenee, kun Ukrainan kansallispäivää vietetään 24.8. Alkukesästä istutettujen auringonkukkien kukinta on käynnissä ja olemmekin jo nähneet muutamia upeita kuvia kauniista rauhankukista. Kansallispäivän kunniaksi haluamme osoittaa tukemme ukrainalaisille järjestämällä sometempauksen, johon jokainen saa osallistua valitsemallaan tavalla.

Tempauksen ideana on jakaa kuva tai kuvia auringonkukista esimerkiksi profiilikuvana, kansikuvana tai vaikka tarinoissa tunnisteella #operationpeaceflower. Halutessasi voit lisätä myös #merikaupunkikotka. Näin pääsemme ihailemaan rauhankukka-kuvista muodostuvaa peltoa digitaalisessa muodossa ja levitämme rauhanviestiä koko maailmalle.

Tilaisuudet

Operaatio käynnistyy 30.3.2022

Merikeskus Vellamon auditorio klo 18.00.
Tilaisuudessa kuullaan puheita ja musiikkiesityksiä. Vieraaksi Kotkaan saapuu idean isä, toimittaja dokumentaristi Rasoul Khorram. Kotkan kaupungin puheenvuoron pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pasi Hirvonen.

Tilaisuudessa jaetaan auringonkukan siemeniä. Torstaista 31.3. lähtien niitä voi hakea kaupungin kirjastoista.

Operaatio RauhankukkaTaimien istuttaminen 6.6.2022

Mussalon suuret niityt klo 17.30–19. Saarinkotien ja Harjantauksentien risteyksessä viheralueen puolelle vanhan koirapuiston lähellä. Pysäköinti K-Market Mussalon paikoitusalueelle. Seuraa opasteita.

Tilaisuudessa kaupunkilaisten auringonkukan taimien istuttaminen, musiikkia sekä kulttuurijohtaja Tomi Purovaaran ja viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälän puheet.

Osallistujien on hyvä varata mukaansa istutuslapio tai joku vastaava apuväline. Mikäli et pääse paikalle, aikaa istuttamiseen on keskiviikkoon 8.6 asti. Sen jälkeen alue on rauhoitettu kukkaloiston katselua varten, eikä auringonkukkapellolla voi enää kävellä eikä kukkia saa poimia.

Operaatio RauhankukkaRauhantapahtuma 15.9.2022 klo 18–19.30

Tilaisuus rauhan, ystävyyden ja myötätunnon osoituksena sotien uhreille.

Kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja yhteisöjen osallistuminen toimintaan

Auringonkukkia

Kotkan kaupunki kutsuu Suomen kuntia, seurakuntia järjestöjä ja yhteisöjä mukaan toimintaan. Operaation toiminta on yksinkertaista, ja se ponnistaa kirjaimellisesti ruohonjuuritasolta. Kaupungit ja muut mukaan lähtevät toimijat jakavat auringonkukansiemeniä yhteisöissään ja verkostoissaan. Siemeniä voidaan jakaa esimerkiksi kuntien kirjastoissa, tapahtumissa tai yhteisöjen kokouksissa.

Toimintaan osallistuvat kylvävät siemenet esimerkiksi kotona, kouluissa, päiväkodeissa tai työpaikoilla. Taimien kasvettua ja maan lämmettyä touko-kesäkuussa, järjestetään yhteinen tilaisuus, jossa taimet istutetaan valittuun yhteiseen paikkaan ja/tai useisiin paikkoihin kaupunkialueilla, puistoissa ja niityillä. Yhteisessä istutustilaisuudessa voidaan nauttia erilaisesta ohjelmasta ja yhdessäolosta.

Kesän kasvukauden jälkeen elokuussa, järjestetään syntyneessä rauhan puutarhassa/niityllä tilaisuus rauhan, ystävyyden ja myötätunnon osoituksena sotien uhreille.

Ideaa saa vapaasti jakaa ja muokata erilaisiin tilanteisiin sopivaksi.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköposti osoitteeseen viestinta@kotka.fi aiheella ”Operaatio Rauhankukka”.

Auringonkukkien esikasvatus ja istuttaminen avomaalle

Kotkan kaupunginpuutarhuri Mari Nenonen laati ohjeet auringonkukkien kasvattamiseen. Auringonkukka on valmis istutettavaksi ulos noin 2–3 viikon päästä kylvämisestä, joten sopiva istutusaika on toukokuun alkuviikkoina. Operaatio Rauhankukan tarkoituksena on päästä istuttamaan taimet ulos toukokuun viimeisellä viikolla eli vk 21.

Kylväminen

Siemenet voi kylvää laatikoihin, ruukkuihin, sanomalehtiruukkuihin tai vaikka pestyihin jogurttipurkkeihin. Tärkeää on, että ne ovat puhtaita ja niissä on reikä pohjassa.

Auringonkukan suuret siemenet ja nopeasti itävät siemenet voi kylvää suoraan ruukkuun, 2–3 siementä kuhunkin. Siemenet voi laittaa hetkeksi veteen (max tunti) ja laittaa vasta sitten ruukkuihin. Näin kova kuori kerkeää vähän imeä vettä ja itää helpommin.

Täytä ruukut mullalla (voi olla esikasvatusmultaa tai tavallista) ja huolehdi, että siemenen päälle tulee multaa noin 2 osaa siemenen koosta, eli siementä ei saa laittaa liian syvälle. Kastele huoneenlämpöisellä vedellä upottamalla ruukku veteen (maksimissaan veden korkeus ½ astian koosta) tai ylhäältä päin sumutinpullolla. Isot siemenet eivät lähde niin helposti liikkeelle veden mukana kuin pienet siemenet. Varo kastelemasta liikaa!

Aseta kylvökset astiaan ja peitä ruukut tasaisen kosteuden takia muovilla, mutta pidä huoli, että ilma kiertää muovin alla. Siemenet itävät noin 20–24 asteessa, joten aseta ruukut itämään lämpöiseen paikkaan. Ikkunalaudalla saattaa veto tiputtaa lämpötilaa, joten esimerkiksi styroksilaatikko istutuspurkkien alla eristää sopivasti.

Seuraa kylvöstäsi päivittäin ja tee tarvittavia toimenpiteet. Kastele jos kuiva, ja jos ilma ei kierrä, raota muovia. Auringonkukan siemen itää muutamassa päivässä.

Koulinta ja karaisu

Kun auringonkukalla kasvaa sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset varsinaiset lehtiparit, voit koulia taimet. Istuta yksi per purkki. Istutussyvyys niin, että sirkkalehdet jäävät juuri ja juuri mullan pinnalle. Jos laitoit purkkiin useamman siemenen, voit myöskin vain katkaista muut ja jättää yhden parhaimman näköisen jäljelle. Lopputuloksena auringonkukalla taimikasvatuksessa yksi taimi per purkki.

Tässä yhteydessä siirrä taimet valoisaan viileämpään kuin huonelämpö (+15–18 astetta), ei suoraan aurinkoon. Viileä kasvatus tekee taimista jämäkämpiä ja hillitsee pituuskasvua. Pidä taimet tasaisesti kosteana.

Auringonkukka on valmis istutettavaksi ulos noin 2–3 viikon päästä kylvämisestä. Tärkeintä on, ettei auringonkukka kasva liian pitkäksi, koska silloin se tarvitsee alkuun tuen ja katkeaa helposti avomaalle istutettaessa. Ideaalipituus olisi noin 10 cm. Tästä syystä ei auringonkukka vaadi pitkää esikasvatusta.

Ulos taimi voidaan istuttaa hallan mentyä. Viimeisellä viikolla taimea kannattaa karaista, eli viedä hissun kissun ulos, joka päivä aikaa pidentäen.

Operaation synty

Auringonkukkia pellolla. Kuva: Karol Wisniewski

Operaatio Rauhankukka-idean toi Kotkaan helsinkiläinen toimittaja-dokumentaristi Rasoul Khorram, joka on aiemmin toteuttanut auringonkukkiin ja rauhaan liittyviä projekteja Helsingissä ja Iranin Kurdistanissa. Kulttuurijohtaja Tomi Purovaaran koottua aiheen ympärille työryhmän alkoi toiminta hahmottua ja mukaan lähti nopeasti mukaan kotkalaisia järjestöjä ja yhteisöjä.

”Auringonkukat tarvitsevat toisiaan pysyäkseen pystyssä niityllä, ja jokainen kukka on kaunis yksilö. Yhdessä niityllä ne ovat upea näky, riippumatta kukan kylväjän kansalaisuudesta tai taustasta.” kuvailee Kotkassa toimintaa valmistelleen työryhmän jäsen Emmi Inberg.

”Rauhankukka tuo sanomaa rauhasta tähän levottomaan aikaamme.” Tomi Purovaara, Kotkan kulttuurijohtaja.

Lisätiedot:
Kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, p. 040 668 2747, tomi.purovaara@kotka.fi
toimittaja-dokumentaristi Rasoul Khorrom, p. 044 353 1055, rasoul.khorram@icloud.com

Tiedotteet:

Kotka käynnistää Operaatio Rauhankukka -kampanjan rauhan ja ystävyyden puolesta – mukaan kutsutaan kaikki Suomen kunnat

Operaatio Rauhankukan taimia istutetaan Mussalossa

Kotkan Operaatio Rauhankukka jatkuu ja laajenee

Kotkan Operaatio Rauhankukka huipentuu Ilta rauhassa -tilaisuuteen Konserttitalossa

Kampanjassa mukana

Kotkan kaupunki

Kotkan kaupungin päiväkodit ja varhaiskasvatus:
Pihkoon päiväkoti
Katariinan päiväkoti
Merimajan päiväkoti
Sateenkaaren päiväkoti
Malmingin päiväkoti
Raitin päiväkoti
Korkeakosken päiväkoti ja esiopetus
Karhulan avoin varhaiskasvatus

Kotka-Kymin seurakunta

Kotkan Helluntaiseurakunta

Taitojen talo / SPR

Mieli ry

Kakspy

Arbor Mundi

Kolibri ry

Rannikon Martat

Kotka Pride

Rannikkopajat

Ekamin kieli- ja kulttuurikoulutus

Kotkan seudun musiikkiopisto

Autismisäätiö, Kotkan ohjaus-ja valmennuspalvelut

Pyhtää

Lempäälä

Lempäälän Kiinteistöhuolto ja -tekniikka Lekitek Oy

Suomen Kotiseutuliitto

Kotkan operaation auringonkukansiemenet tarjoaa yhteistyössä Malmgård Riistasiemen Oy.