Kotka käynnistää Operaatio Rauhankukka -kampanjan rauhan ja ystävyyden puolesta – mukaan kutsutaan kaikki Suomen kunnat

Julkaistu 23.03.2022

Kotkan kaupunki käynnistää valtakunnallisen Operaatio Rauhankukka -kampanjan. Operaation tavoitteena on rauhan ja ystävyyden, eri taustaisten ihmisten kohtaamisten, vuoropuhelun ja yhteistyön edistäminen.

Kampanja polkaistaan käyntiin 30.3. klo 18 Merikeskus Vellamon auditoriossa Kotkassa järjestettävällä tilaisuudella. Tapahtumassa kuullaan puheita ja musiikkiesityksiä.
Vieraaksi Kotkaan saapuvat muun muassa Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova sekä idean isä, toimittaja-dokumentaristi Rasoul Khorram. Kotkan kaupungin puheenvuoron pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pasi Hirvonen.

”Kotkan kaupunki kutsuu toimintaan kuntalaisiaan sekä Suomen muita kaupunkeja, yhteisöjä ja yksittäisiä kansalaisia. Rauhankukka tuo sanomaa rauhasta tähän levottomaan aikaamme”, kertoo Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara hankkeen tavoitteista.

Operaation avajaistilaisuudessa jaetaan puheiden ja musiikin lisäksi auringonkukan siemeniä ja hoito-ohjeita. Tilaisuuden jälkeen siemeniä on jaossa Kotkan kirjastoissa. Kampanjalla kutsutaan eri-ikäiset ja -taustaiset kaupunkilaiset istuttamaan auringonkukan siemeniä omassa arjessaan.

Toukokuussa maan lämmettyä kukkien taimet istutetaan yhteisessä tilaisuudessa kaupungin osoittamaan paikkaan, joka muuttuu täten kesän ajaksi rauhan puutarhaksi ja niityksi. Kesän kasvukauden jälkeen elokuussa järjestetään kukkien luona tilaisuus rauhan, ystävyyden ja myötätunnon osoituksena sotien uhreille.

”Auringonkukat tarvitsevat toisiaan pysyäkseen pystyssä niityllä, ja jokainen kukka on kaunis yksilö. Yhdessä niityllä ne ovat upea näky, riippumatta kukan kylväjän kansalaisuudesta tai taustasta”, kuvailee toimintaa valmistelleen työryhmän jäsen Emmi Inberg.

Kotkassa operaatio järjestetään kaupungin eri toimialojen, ukrainalaisten ja venäläisten yhteisöjen, muiden yhdistysten ja yksittäisten kaupunkilaisten yhteistyöllä. Kotka kutsuu operaatioon mukaan muut Suomen kaupungit, yhteisöt ja yksittäiset kansalaiset. Ideaa saa vapaasti jakaa ja muokata erilaisiin tilanteisiin sopivaksi.

Kotkassa kaupungin kumppaneita ovat muun muassa Kotka-Kymin seurakunta, Mieli ry, Kakspy, Kolibri ry, Taitojen talo / SPR, Rannikon Martat, Kotka Pride, Kotkan Helluntaiseurakunta ja Kotkan seudun musiikkiopisto. Kotkan operaation auringonkukansiemenet tarjoaa yhteistyössä Malmgård Riistasiemen Oy.