Iitti

Iitin kotiseutumuseo
Iitin kotiseutumuseo

Iitin kirkonkylä on yksi maamme parhaiten säilyneistä kirkonkylistä ja kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin. Tässä idyllisessä kylämiljöössä sijaitsee myös kotiseutumuseo, joka on Kymenlaakson ainoa viljamakasiiniin rakennettu museo. Alueen talonpoikaiseen elämänmenoon voi tutustua kotiseututalossa.

Iitin kotiseutumuseo

Museotie 8
47520 Iitti

Tiedustelut

040 483 3800

Avoinna

Museo on suljettu kesän 2020

iitti.fi/museopalvelut

Iitin kotiseutumuseo on entinen manttaalikunnan lainajyvästö eli viljamakasiini. Se sijaitsee Iitin Kirkonkylän museomäellä. Aumakattoinen, empire-tyylinen rakennus on vuodelta 1830 ja kotiseutumuseona se on toiminut vuodesta 1957 lähtien. Makasiinin lisäksi alueella on luhtiaitta ja riihi, jotka ovat peräisin 1750-luvulta sekä hevoskierto, joka on siirretty paikalle Lapinkulmalta.

Museon perusnäyttely esittelee pääasiassa viime vuosisadan vaihteen talonpoikaisesineistöä, maataloustyökaluja, kodinkoneita ja sisustusta. Lisäksi esillä on kuuluisaa iittiläistä puusepäntaitoa.

Karralan kotiseututalo

Myllymäentie 32
47310 Haapa-Kimola

Avoinna

Kotiseututalo on suljettu kesän 2020

Tiedustelut

045 232 6242 ja 050 352 4959

www.iitinkotiseutuyhdistys.fi/karrala

Karralan kotiseututalo
Karralan kotiseututalo

Karralan hyvinvoipaa taloa viljeli vuonna 1543 kolme perhekuntaa. Kruunun ratsutilasta muodostettiin 1700-luvulla kuusi Karralaa. Talot toimivat tuohon aikaan nk. yhteistalojärjestelmän mukaan. Isojaon tapahduttua vuonna 1848 jaettiin maat ja tilat saivat omat isäntänsä.

Karralan viimeisin isäntä – Kolisevan patriarkka – hallitsi taloa aina vuoteen 1977 saakka. Hän eli vanhanapoikana, vähän nuukanakin, vaurastutti taloa ja tarkan talonpidon ansiosta talo kukoisti. Perikunta lahjoitti talon päärakennuksen Iitin kunnalle.

Karralan kotiseututaloksi nimitetty vanha talo on rakennettu 1700-luvun lopulla. Iitin Kotiseutuyhdistys ry. on kohdistanut suuren osan toimistaan Karralan talon ja sen pihapiirin kunnostamiseen ja haluaa näin säilyttää jälkipolville kappaleen vanhaa iittiläistä talonpoikaisperinnettä.