Kaupungin kuvataidekokoelma

Taidekokoelmaa ylläpitää Kymenlaakson museo / Kuvataide. Kokoelman teokset ovat sijoitettuina virastoihin ja laitoksiin sekä muihin julkisiin tiloihin Kotkassa.

Kotkassa on kaksi Tove Janssonin  (1914-2001) seinämaalausta, toinen vuodelta 1949, toinen 1954. Lisäksi Haminan Seurahuoneella on seinämaalaus, öljy kankaalle, vuodelta 1952.

Kaiken kaikkiaan Tove Janssonilta tunnetaan 11 seinämaalausta, joita hän teki 1940-luvun puolivälistä vuoteen 1955.

Kotkan ja Haminan seinämaalauksista on kirjallisia lähteitä: Toven matkassa, Muistoja Tove Janssonista (alkup. Resa med Tove 2002, Schildts Förlags Ab) WS Bokwell Oy, 2004, s. 80 ja Kruskopf Erik, Kuvataiteilija Tove Jansson, 1992, WSOY, s.282.

Ekamin Kotekon seinämaalauksesta on julkaistu konservointiraportti Tove Janssonin seinämaalauksen konservointityöt, Helsingin Restaurointiateljé Oy, 7/2006.

Ahtaajatalo Stevecon tiloissa, Kymenlaaksonkatu 4, Kotka, on Tove Janssonin seinämaalaus. Hän on maalannut sen 1949. Kotka Federations Stevedoring-yhtiöllä oli tiloissa yksityinen lastentarha. Maalaus on al secco, kuivalle pohjalle kalkkivärein.

Kaksiosaisessa maalauksessa on paljon hahmoja, osa niistä liittyy muumeihin. Ne on koristeltu kohokivillä ja kultavärillä. Lisäksi kattoa tukevassa pylväässä on kukkaornamentti ja sen alaosa on kiedottu köydellä. Maalaus restauroitiin 1989. Tiloissa sijaitsee nykyään Kotkan kaupungin varhaiskasvatuksen hallinnon toimisto.

Toinen Kotkassa sijaitseva Janssonin maalaus sijaitsee osoitteessa Kymenlaaksonkatu 29. Kotkan ammatillinen koulutuskeskus, alkuaan Viipurin merikoulu, sai siihen tilat 1951. Tove Janssonin maalaus on ruokalassa. Kevyessä, akvarellimaisessa maalauksessa ei ole havaittavissa fresco-tekniikan rajoja pinnassa. Simpukkaan nojaa merenneito kädessään purjelaiva. Takana ratsastaa vihreäpartainen meren jumala. Taustalla on lentokaloja ja merihirviö. Taivaalla on sininen punainen ja kultainen ruusuke osoittamassa ilmansuuntia, maapallo, majakka ja kalastajavene. Maalaus restauroitiin 2006.

Toven isä Viktor Jansson menestyi sankarimuistomerkkien tekijänä. Näistä yksi on Kymin kirkon pihaan vuonna 1948 valmistunut kokonaisuus. Tämä voisi olla se yhteys, jonka kautta toimitusjohtaja Eino Sjöblom osasi kysyä Tove Janssonia tekemään maalauksen.