20.5.2016 / Nina Brask, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kotka-päivän puhe 20.5.2016

Arvoisat kuulijat

Tänä vuonna haluan puhua teille tulevaisuudesta ja kulttuurista.
Tulevaisuutta edeltää aina historia ja historian kautta syntyy uutta. Elämme yhden aikakauden loppua, johon on kuulunut kahdeksan peräkkäisen vuoden taloudellisesti heikko ja yhteiskuntaa lamaannuttava vaihe.
Tulevaisuus voi näyttää hyvinkin pian erilaiselle. Jos nyt elämme lohdutonta aikaa, niin tulemme vahvasti etenemään kohti tulevaisuuden valoisaa ja edistyksellistä aikaa.
Nyt on aika tehdä valintoja ja tiedostaa tulevaisuuden digitaalisen kehityksen kaari. Ihan nurkan takana odottaa liikenteen-, tuotantojen-, energian-, kaupan- ja ruoan murros. Nyt teemme tulevaisuuden kuntaa, joka on ihmisten kunta edelleen.
Kun yhteiskunnasta tulee itseohjautuvampi, työ yksinkertaistuu, oppiminen nopeutuu, vapaa-aika lisääntyy ja ihmisestä tulee huomattavasti kyvykkäämpi kuntalainen, pystymmekö tulevaisuudessa vuorovaikutukselliseen toimintaan? Tuleeko ihmisten kommunikoiminen jatkumaan kuten ennen? Uskon, että tämä ei lopu, jos emme itse niin halua. Kehityksessä on hyvä olla tiiviisti mukana, mutta samalla huolehtia ympäristöstä, ihmisistä ja palveluista. Tunne itsesi ja muuttuva maailma.

Kannustan Teitä kaikkia kotkalaisia ja kehotan koko Kymenlaaksoa puhumaan ME-muodossa. Jollemme ME kaikki puhalla yhteen hiileen, jäämme Suomen muiden kuntien varjoon ja jalkoihin.
ME halumme ja ME onnistumme, jos vain haluamme. ME voimme myös sanoa yhden positiivisen asian tänään Kotkasta ääneen ja laittaa yhden hyvän asian kiertoon. Toivon, että niin teette. Tilanne vaatii kotkalaista rouheutta, rohkeutta ja viisautta. Mutta mielestäni ME tarvitsemme jo paljon paremman Kotkan.

Tänään vietämme Kotka-päivää ja aika vahvasti teema on teatterin ympärillä, siihen löytyy selkeä syy. Tämän minä omalta osaltani haluan nostaa yhdeksi positiiviseksi asiaksi. Kulttuurilla on vaikutus ihmisten mielenterveyteen, hyvinvointiin ja yhteiskuntaan.

Tahdon puheessani nostaa kahta kotkalaista kulttuuritoimijaa, Kotkan kaupunginteatteria ja Kymi Sinfoniettaa.

Kotkassa kaupunginteatteri on päättänyt esityskautensa innostuneissa tunnelmissa. Tämä siis tietää hyvää.
Yleisö on pitänyt paljon Neljäntienristeyksestä ja suorastaan rakastanut Ylpeyttä ja ennakkoluuloa.
Nuorisoteatterin kanssa yhteistyössä valmistettu Pertsa ja Kilu on nostattanut voimakasta kotiseutuylpeyttä kaikissa ikäryhmissä ja täyttänyt salin kerta toisensa jälkeen.

Heti syyskuun alussa teatterissa sukelletaan 70-luvun diskohuumaan musikaalissa Saturday Night Fever, jossa esittäytyvät myös teatterin uudet näyttelijät Anna-Elisa Hannula, Juho Markkanen ja Reeta Vestman.
Vihan jumala on syyskaudella ensi-illassa.
Suomen tulevaan 100-vuotisjuhlaan ravintola Kairoon tulee teatterin omalla väellä kirjoitettu Suomi 99-revyy. Lapset tullaan huomioimaan vuoden vaihduttua Astrid Lindgrenin kiehtovalla seikkailusadulla Ronja Ryövärintytär.
Teatteri haluaa olla ihmisten elämässä. Joten huoli ihmisten hyvinvoinnista, vuorovaikutuksesta ja kanssakäymisestä on turha. Koska teatteri antaa elämyksiä ja kokemuksia. Juuri päättyneen esityskauden kävijämäärä on ollut hieman yli 30 000.

Kymi Sinfonietta on merkittävä kahden kaupungin kulttuuritoimija, Kotkan ja Kouvolan.
Kymi Sinfonietta kuuluu Suomen kärkiorkestereiden joukkoon kokoluokassaan ja sen kapellimestari- ja solistikaarti edustaa kansainvälistä huippua.
Sinfonietan kokoonpanossa on 31 yhteensä soittajaa. Tämän orkesterin kanssa kelpaa esiintyä ulkomailla. Olen ollut kahdessa ulkomaan esiintymisessä mukana, joissa olen saanut ainoastaan erinomaista palautetta sytyttävästä orkesteristamme.
Kymi Sinfonietta on myös rikkonut rohkeasti rajoja ja hakenut uudenlaisia esiintymispaikkoja, joissa tullaan lähemmäksi ihmistä.
Kymi Sinfonietta saa myös vuosi vuoden jälkeen menestyneempiä esiintyjiä vieraakseen. En malta olla mainostamatta syyskauden avajaiskonserttia 18.8. jossa esiintyy Tarja Turunen.
Konserttien tarjonta lähtee kamarimusiikista upeimpiin sinfoniakonsertteihin. Siihen sekaan mahtuu teemakonsertteja, yhteistyö ja mahdollisuudet nuorille esiintyjille.
Uuno Klamin sävellyskilpailu on Kymi Sinfonietan vahvasti kehittämä kilpailu, joka on saanut jalansijan sekä arvostuksen sävellyskilpailujen joukossa.
Uskon vahvasti Kymi Sinfonietan tulevaisuuteen, kehitykseen ja kapasiteettiin. Joten Kymi Sinfonietan sanoin: Rakkaudesta musiikkiin. Käy kokeilemassa, voit vaikka yllättyä.

Nautitaan kesästä, kulttuurista, liikunnasta, merestä ja meistä kotkalaisista, toisistamme.
Muistakaa kertoa yksi positiivinen asia ”jollekulle” Kotkasta. Meillä on valtavan hyvä kaupunki.

Hyvää Kotka- päivää!

 

11.6.2015 / Nina Brask, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Tallinnan ystävyyskaupunkivierailu Kotkassa 2.–4.6.

Kotkan kaupungilla on 10 ystävyyskaupunkia:

Landskrona Ruotsi 1940
Glostrup Tanska 1947
Fredrikstad Norja 1950
Tallinna Viro 1955
Greifswald Saksa 1959
Gdynia Puola 1961
Lyypekki Saksa 1969
Kronstadt Venäjä 1993
Klaipéda Liettua 1994
Taizhou Kiina 2001


Ystävyyskaupunkitoiminta on viime vuosien aikana jäänyt hyvin vähäiselle arvolle. Aiemmin ystävyyskaupunkitoiminta jäi muutamien kaupunkien yhdyshenkilöiden ja luottamushenkilöiden ”kontolle”, eivätkä perinteet ole siirtyneet nuoremmille luottamushenkilöille. Nykyisin ajatellaan, että ystävyyskaupunkitoiminnasta voitaisiin ammentaa kaupunkien välille jotain erityisen hyödyllistä. Vaikkei Pietari varsinaisesti ole Kotkan ystävyyskaupunki, niin kaupunginjohtaja on pitänyt suhteita yllä Pietariin ja kehittänyt sekä luonut kontakteja, joiden kautta Kotka on ainakin tehnyt kulttuuriyhteistyötä.

Tallinnan kaupungin delegaatio vieraili Kotkassa 2.-4. kesäkuuta. Heillä oli 12 hengen seurue, joka sisälsi kaupunginvaltuutettuja ja virkamiehiä sekä veteraaneja (eli ystävyyskaupunkieksperttejä). Tallinnassa vallankahvassa on keskustapuolue. Tallinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimii Kalev Kallo, joka hoitaa tehtäväänsä kokopäiväisesti. Heidän päätöksentekonsa toimii hyvin eri tavalla kuin meillä täällä Kotkassa. Heillä mm. kaupunginhallitus koostuu virkamiehistä.

Tallinnan delegaatiolle esiteltiin Kotkan kaupunkia. Vierailimme mm. Vellamossa ja Langinkoskella. Vieraille esiteltiin kaupunkikuvaa ja eri hankkeita. Kotkan valokuvakeskuksessa myös avattiin ”Tallinna ennen ja nyt” -valokuvanäyttely.

Päätapahtuma oli Tallinnan kaupungin kamariorkesterin ja Kymi Sinfoniettan yhteisesiintyminen Lohisoiton avajaiskonsertissa 3.6. Juhlistimme ystävyyskaupunkitoimintaa, joka siis täytti 60 vuotta. Tapasimme myös Suomen Viron suurlähetystöä. Heillä oli aito kiinnostus ystävyyskaupunkitoimintaa kohtaan.

Tallinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ehdotuksesta johtuen päätimme syventää ystävyyskaupunkisuhteitamme. Kehitämme ystävyyskaupunkitoimintaa ja uudistamme ajattelua. Panostamme kulttuuritarjonnan vaihtoon, mutta myös elinkeinopolitiikan tuomista kaupunkien välille.

Kotkan kaupunki on kutsuttu vastavierailulle Tallinnaan ensi syksynä 15.-17. syyskuuta.

6.3.2015 / Nina Brask, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Talous saadaan kuntoon, kun uskalletaan päättää

Kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 2.3. varmasti valtuustokauden merkittävämmän asian puitteissa. Käsittelimme yksistään kyseistä asiaa yli kolme tuntia ja yli 70 puheenvuoron siivittämänä. Tämän perusteella voisi päätellä, että kaupungin tärkein asia saatiin päätökseen. Kyseessä oli siis Kotkan kaupungin talouden tasapainotusohjelma vuosille 2015-2016. Valtuusto päätti käynnistää uuden talouden tasapainotusohjelman viime talousarviokokouksessa (2014 marraskuussa) yksimielisesti. Vanha (10.6.2013) hyväksytty talouden tasapainotusohjelma oli pohjana uudelle ja sen 11 eri toimenpidettä tulisi huomioida uuden tasapainotusohjelman käsittelyssä.

Vanhan talouden tasapainotusohjelman mukaisesti käynnistettiin energiayhtiöiden omistuksen vaihtoehtojen selvittäminen. Vastuuhenkilöksi nimettiin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja. Tämä selvitys on noussut nykyisen talouden tasapainotusohjelman keskiöön.

Kotkan kaupungin talous on vuodesta 2013 heikentynyt merkittävästi ja tilanne on edelleen pahenemassa. Tulisi erottaa kaksi asiaa: käyttötalous ja alijäämän kattaminen. Käyttötalouden saattaminen oikealle tasolle saadaan kuntoon, kun uskalletaan päättää ja saattaa menot tulojen kanssa vatupassiin. Mikäli näin ei tehdä, kaupunki elää edelleen velaksi ja kierre tulee jatkumaan. Tulevaisuudessa veropohja laskee ja tulee miettiä kuinka tulopohjaa voidaan vahvistaa.

Alijäämien kattaminen on sitten aivan eri asia. Alijäämiä ei suoraan voida kattaa käyttötalouden kuriin laittamisella. Toki käyttötalouden tervehdyttämisellä on merkitystä kokonaistaloudelliseen tilanteeseen.

Miksi alijäämän kattaminen on tärkeä asia? Uusi kuntalaki astunee voimaan 1.6.2017. Uudessa kuntalaissa on määritelty kuinka kuntataloutta tulee tasapainottaa. Puhutaan alijäämän kattamisvelvoitteesta. Uuden lain voimaan tullessa, tulee alijäämät kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta ja kaikkein velkaisimmille kunnille turvataan voimaantulosäännöksellä kuusi vuotta. Lisäksi tarkastelussa siirrytään konsernitasolle.

Alijäämien kattaminen ei siis ole kiireisin tasapainotusohjelman toimenpide, mutta sitä ei pidä myöskään vähätellä. Tulee miettiä tulevaisuutta ja katsoa kokonaistaloudellista tilannetta. Energiaomistusten järjestelyillä on mahdollisuus kattaa alijäämät, mutta kysymys kuuluukin: onko se tulevaisuuden kannalta se järkevin vaihtoehto? Nyt pitäisi olla kristallipallo, josta näkisimme yleisen taloudellisen tilanteen ja työllisyyden kehityksen sekä Kotkan elinkeinopolitiikan tilanteen.

Kaupunginvaltuuston tulee fokusoitua käyttötalouden tasapainottamiseen. Nähdä mitä mahdollisesti tulevilla toimenpiteillä tarkoitetaan ja mihin ne johtavat. Millaisen tulevaisuuden kukakin haluaa jättää jälkipolvilleen ja miten kuntalaiset voivat tulevaisuudessa. Onko kaupungissa palveluita ja jos on, niin millaisia palveluita. Vastaako palvelumme kuntalaisten tarpeita ja pystymmekö tuottamaan ne palvelut, joita laki meiltä edellyttää.

Kaupunginhallitus päätti perustaa ohjausryhmän (hallituksen puheenjohtaja, valtuuston puheenjohtaja sekä ryhmänjohtajat) talouden tasapainotusohjelman läpiviemiseen. Kaupunginvaltuusto yksimielisesti myös esitti valtuustotoiveen, että kaupunginjohtajan suppea johtoryhmä osallistuu myös ohjausryhmän kokouksiin, sekä kaksi henkilöstön edustajaa tulee olla ohjausryhmän kokouksissa läsnä. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana edellytän avointa vuorovaikutusta sekä todellisia näkemyksiä talouden tasapainottamiseksi. Olen valmistautunut viemään läpi tiukkaakin tiukempaa settiä. Edellytän, että myös ohjausryhmässä löytyy vihdoinkin lujuutta ja tahtoa onnistua.

Kevät tulee koostumaan kovista taloudellisista luvuista ja kaupungin palvelurakenteen perkaamisesta, johon liittyy monia elementtejä. Työ tulee olla valmis ennen valtuuston kesätaukoa. Eli kesäkuun viimeiseen päivään mennessä.

27.8.2013 / Nina Brask, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Matka Belgian Monsiin 3.-4.12.2013

Matka Monsiin alkoi lennolla Brysseliin ja sieltä oli Monsiin junamatka, joka kesti tunnin verran. Mons on Belgiassa pieni kaupunki, joka on alkanut elää Googlen myötävaikutuksella.
Mons on reilun 90 000 asukkaan kaupunki, jossa työttömyys on korkeaa, yli 20 %. Mons on entinen hiilikaivoskaupunki, jonka toiminta on taannoin loppunut. Kaupunki on vilkas yliopistokaupunki tätä nykyään. Google sijoitti oman ”datacenterin” Monsiin ja sen ympärille on aloitettu rakentamaan uutta tietoyhteiskuntaa eri toiminnoilla. Mons on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2015. Kulttuuripääkaupungin ”habitus” näkyy normaalissa arjessa, kulttuuri on nostettu yhdeksi näkyväksi toiminnaksi kaupungissa. Erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia rakennetaan vilkkaasti, päämääränä kulttuurikaupungin status. Parhaillaan kaupungissa oli Andy Warholin kuuluisa näyttely hänen elämästään ja taiteestaan.

Ryhmäämme kuuluivat Cursorin ja Kymenlaakson liiton edustajat, sekä oppilaitosten edustajat (ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto), alueen museoiden johtajat sekä Kotkan ja Haminan kaupunkien päättäjiä sekä virkamiehiä. Yhteensä ryhmän koko oli 16 henkeä.

Tiistaina 3.12. tilaisuus alkoi yhteisellä tervetulotoivotuksella, jossa puheenvuoron käyttivät Googlen Euroopan yhteiskunta-asioiden johtaja Bill Echikson sekä Cursorin Heidi Sjögren, Mundaneumin (paperinen arkisto, suosittelen tutustumaan www.mundaneum.org) Delphine Jenart ja Oxford Oy:n Jouni Eho. Tässä Google toi selkeästi esille, että halukkuus on tehdä yhteistyötä erilaisilla toiminnoilla, niin kaupunkien välisellä yhteistyöllä kuin paikallisella tasolla.

Ryhmämme oli jaettu halukkuuden mukaisesti kahteen osaan. Ryhmä A käsitteli kulttuurin ja teknologian kehitystä ja ryhmä B käsitteli bisneksen ja innovaatioiden kehitystä.
Itse valitsin ryhmän A, joka käsitteli teknologian ja tietokantojen kehitystä Monsissa ja niiden tuomia mahdollisuuksia. Kotka-Hamina seutu esitteli omaa kulttuuritoimintaansa. Näiden pohjalta keskusteluryhmä jakoi kokemuksia ja vaihtoi vilkkaasti ajatuksia. Tilaisuus oli erinomainen mahdollisuus hakea uutta toimintaa Kotkan kaupungin kulttuuritoimen kehitykselle ja miettiä mitä toimia voisimme tehdä yhteistyössä Googlen kanssa.

Kävimme myös seminaarissa UMONS-yliopistolla. Keskustelu oli round table -tyyppinen. UMONS on yliopisto, jossa on 6000 opiskelijaa yli 40 eri maasta. Yliopiston opetuskielenä on ranska. Yliopistolla on 7 tiedekuntaa ja kaksi eri koulua.
Seminaarissa Oxfort Oy:n Jouni Eho esitteli ansiokkaasti Kotka-Hamina seudun Googlen ja sen mahdolllisuudet. Muita keskustelijoita olivat professori Alain Finet (UMONS business school), professori William Cardwell (Aalto yliopisto) ja Pachal Kelser (Mons kulttuuripääkaupungin johtaja).
Seuraavana päivänä tapahtumien antia jaettiin yhteisesti World Cafe -tyyppisessä keskusteluringissä.

Kuntapäättäjänä olisin toivonut yhteyksiä Monsin päätöksentekoon. Tapasin kylläkin Monsin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, joka kertoi, että erilaiset uudet toiminnot on rahoitettu hankerahoin eikä kaupungilla ole järin suuria mahdollisuuksia rahoittaa toimintoja.
Kaupunki on samantyyppinen kuin Kotka ja totesimme, että Google tuo uutta vipinää kehityksessä ja uuden luomisessa, kunhan osaamme pitää yhteydet yllä sekä hakea oikeita rahoituksia kohteisiin. Välttämätöntä on kuitenkin kaupungin oma kiinnostus tulevaisuuteen ja ennakkoluuloton kohtaaminen uusien ajatusten kanssa. Tietoyhteiskunta luo moninaisia mahdollisuuksia, joita voidaan kehittää meidän opetustoiminnassamme, kulttuuritoimintojen kehittämisessä, pelialalla ja teknologiassa. Google on olennainen ja vastaanottava toimija Kymenlaaksossa.

Mons valmistautui jouluun ja kaunis joulutori rakentui mahtavan kuusen ympärille. Rakenteilla olivat kojut ja upea luistelupaikka. Tarkastelimme, kuinka luistelurata rakentui ja suosittelen sellaisen rakentamista talveksi Kotkan torille. Matka oli erinomainen tilaisuus todeta Googlen tuomat mahdollisuudet ja hakea yhteistyökumppaneita. Taskuun jäi siis muutakin kuin käytetty matkalippu.

Kuvassa edustalla valmistuva luistelurata, korea kaupungin kuusi ja taustalla kaupungintalo.

2.9.2013 / Nina Brask, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Nyt on viimeinen hetki kääriä hihat

Talous tulee tänä vuonna painumaan lähes 37 miljoonaa alijäämän puolelle, joka on ennuste. Nyt on viimeinen hetki päättäjien kääriä hihat ja ottaa lusikka kauniiseen käteen. On mietittävä uusia tapoja toimia, ei voi toimia kuten 80-luvulla on toimittu. On uusi aika ja uudet haasteet.

Kotkan kaupungin tulee avata investointiohjelma ja kriittisesti arvioitava kuinka investoinnit hoidetaan, niiden kiireellisyys ja perustelut kaupungin sekä kuntalaisten näkökulmasta. Omaisuuden myynti tulee viedä loppuun, tavalla joka palvelee kaupungin etua. Joten kiinteistöjen myynti ja investointien halittavuus tulee olemaan kärkitavoitteita.

Talousarvioon 2013 on kirjattu seuraavaa:
”Investointitaso on pystyttävä pitämään minimissä, mikä tarkoittaa sitä, että koko viiden vuoden
investointikaudelle ei käytännössä mahdu muuta kuin E18-moottoritiehankkeet, Härniemen
laiturien kunnostaminen Kantasatamassa ja pakollista rakennusten peruskorjausta. Laajat
koulujen peruskorjaushankkeet on toteutettava muutoin kuin kaupungin taseeseen ja kaupungin
velkarahalla. Samoin on yhteistyössä Carean kanssa löydettävä toimiva malli viedä
eteenpäin syyskuussa päätettyä Kotkan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hyvinvointineuvoloiden
tulevaisuuden toiminta- ja rakennemuutosta.”

Kärkitavoitteeksi asetan myös, että palvelut taataan, palveluiden saatavuus tulee varmaan muuttumaan, mutta ne tuotetaan. Kuten kunnan kuuluu ne tuottaa. Tämä vaatii kunnan henkilöstöltä sitoutumista työhönsä ja uusien tapojen mieltämistä. Henkilöstö on kunnan voimavara ja siitä tulee huolehtia.

Mistä talouden tasapainotuksessa on kysymys? Siitä, että kaupungilla on riittävät kassavarat, menot ovat maltilliset ja ne kohtaavat tulojen kanssa. Investoinnit tulee suhteuttaa menoihin. Vuosikate tulee saada positiiviseksi. Nythän ei näin ole, vaan Kotkan kaupungissa eivät tulot riitä menoihin.
Talouden tunnusmerkkejä tutkiessa, vuosikate suhteessa poistoihin tulisi olla yli 100 %. Kotkassa tämä tärkeä tunnusmerkki on alle 100 %. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tulorahoitus on heikko.

On ulkopuolisia seikkoja, jotka vaikuttavat Kotkan kaupungin talouteen, kuten suuri työttömyys, Carea, palveluiden ostot. Nämä eivät kuitenkaan selitä kaikkea. On kysymys tahdosta ja uudesta tavasta ajatella, sopeutua tilanteeseen, jossa olemme. On kysymys päättäjien halusta saattaa kaupungin talous tasapainoon, on kysymys siitä, että poliittinen johto uskaltaa tehdä päätöksiä. Oleellisin asia kaikessa on se, että se kaikki tehdään yhdessä. Lyödään kättä päälle ja aloitetaan työt.

 

Valitse blogi

Esa Sirviö
Kaupunginjohtaja
Esa Sirviö

Henry Lindelöf
Kaupunginjohtaja
(jäi eläkkeelle 1.5.2018)
Henry Lindelöf

Nina Brask
Kaupunginhallituksen
puheenjohtaja

Terhi Lindholm
Kehitysjohtaja

Liisa Rosqvist
Vanhustenhuollon johtaja

Antti Mattila
Liikuntajohtaja

Hannele Pajanen
Perhepalvelujohtaja

Markku Hannonen
Kaupunkisuunnittelujohtaja

Leena Ruotsalainen
Nuorisotoimenjohtaja

Heli Sahala
Sosiaalijohtaja

Juha Henriksson
Opetustoimenjohtaja
Juha Henriksson, opetustoimenjohtaja

Pirjo Puolakka
Maahanmuuttajatyön johtaja
Pirjo Puolakka

Pia Ruuskanen
Kotihoidon johtaja
Pia Ruuskanen

Kati Homanen
Terveysjohtaja
Blogikuva, Kati Homanen

 

Minna Uusitalo
Henkilöstöjohtaja
Minna Uusitalo

Raili Liukkonen
Varhaiskasvatusjohtaja
Raili Liukkonen

Marianna Ruonala
Kansliapäällikkö
Marianna Ruonala