Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi

Elintarvikehuoneistohakemus on jätettävä sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Laitoshyväksyntä vaaditaan toimijoilta, jotka käsittelevät eläimistä saatavia elintarvikkeita eikä toiminta ole riskeiltään vähäistä. Myös toiminnan keskeyttämisestä, toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tai toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava valvontaviranomaiselle. Laitoksen toimintaa ei saa aloittaa tai muuttaa ilman viranomaisen hyväksyntää. Liikkuvan laitoksen hyväksyy sen kunnan viranomainen jonka valvonta-alueella toiminta aloitetaan.

Toimi näin

Hae elintarvikehuoneiston hyväksyntää laitokseksi toimittamalla hakemus liitteineen laitoksen sijaintikunnan asioista vastaavalle elintarvikevalvontaviranomaiselle kahtena kappaleena.

Kirjaa hakemukseen seuraavat asiat:
nimesi, kotikuntasi ja yhteystietosi
Y-tunnuksesi tai jos sitä ei ole, henkilötunnuksesi
laitoksen nimi ja käyntiosoite
harjoitettava toiminta ja sen arvioitu laajuus
selvitys mahdollisista tilojen käytön erityisjärjestelyistä elintarvikehygienian varmistamiseksi
selvitys ilmanvaihdosta, vedenhankinnasta, viemäröinnistä, jätehuollosta ja sivutuotteiden käsittelystä
kuvaus tuotanto-, varasto-, siivous-, kuljetus- ja henkilöstön sosiaalitilojen pintamateriaaleista
kuvaus omavalvonnasta
toiminnan arvioitu aloittamisajankohta.

Liitä hakemukseen seuraavat asiakirjat:
laitoksen asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät laitoksen tuotantotilat, tilojen käyttötarkoitus sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu
tieto rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymän pääpiirustuksen mukaisesta tilan käyttötarkoituksesta ja mahdollisesti vireillä olevista luvista.

Huomaa, että laitoksen pohjapiirustuksista on käytävä ilmi
raaka-aineiden, valmistusaineiden, valmiiden elintarvikkeiden, pakkaustarvikkeiden, sivutuotteiden ja jätteiden kuljetusreitit
henkilökunnan (mukaan lukien kunnossapito-, kuljetus- ja siivoustyöntekijät) kulkureitit
vesipisteiden, pesu- ja desinfioimispaikkojen sekä lattiakaivojen sijoittelu
jäähdytettyjen tilojen lämpötilat.

Valvontaviranomainen arvioi hakemuksen ja tekee tarkastuksen toimitiloissa ennen hakemuksesi hyväksymistä. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota laitoksen rakenteisiin, välineihin, laitteisiin, tuotantoteknologiaan ja toiminnan hygieniaan. Valvontaviranomainen saattaa myös pyytää lisäselvityksiä ja täydennyksiä hakemukseen.

Täytä elintarvikelain mukainen huoneistohakemus ja toimita se kahtena kappaleena elintarvikevalvontaviranomaiselle kahdeksan viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Liitä mukaan soveltuvat liitteet, riippuen toiminnasta. Kunnan valvontaviranomainen tekee tiloista ja toiminnoista hyväksymispäätöksen.

Palvelupaikat kartalla

Asiointi