Hallinto- ja kehittämispäällikkö Sanna Koskimies

Sanna Koskimies palasi kotikaupunkiinsa Kotkaan työn perässä. Kaupungissa on monta hienoa paikkaa – erityisesti oma koti.

”Asuminen ja kodin mieluisuus ovat minulle tärkeitä. Kotkassa on ollut mahdollista toteuttaa asumisen unelmia, jotka eivät pääkaupunkiseudulla olisi mahdollisia,” Koskimies arvioi.

Koskimiehen paluumuuttajaperhe palasi Kotkaan Joensuusta Helsingin kautta. Sanna valittiin Kotkan kaupungin hallinto- ja kehittämispäälliköksi, ja opettajamies tuli perässä vähän myöhemmin. Kotkassa perhe on kasvanut nyt kaksivuotiaalla tyttärellä.

Työ Kotkan kaupungilla on mielenkiintoista ja haastavaa

”Johdan kaupungin hallintoyksikköä, jossa on noin 30 työntekijää. Yksikkömme hoitaa mm. kaupungin asiakirjahallinnon ja kirjaamon tehtävät sekä arkistointi- ja lakiasiat. Yksikön asiakaspalvelupiste Ruori vastaa mm. sähköisen asioinnin kehittämisestä, pysäköinninvalvonnasta, lipunmyynnistä ja kassapalveluista,neuvonnasta sekä tilavarauksista.”

”Työni on hyvin monipuolista ihmisten kanssa toimimista, kehitystyön edistämistä ja mahdollistamista yhdessä työntekijöiden kanssa. Esimiestyötä, hallinnollisia tehtäviä ja kehittämisprojektien eteenpäin viemistä. Sosiaalista ja mielenkiintoista, mikä kaupungin hallintoyksiköstä ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen,” Koskimies kertoo.

Helsingin läheisyys tärkeä

Muutto Kotkaan tapahtui suunniteltua nopeammin töiden takia. Kahden aikuisen taloudelle oli tärkeää, että Helsinki oli lähellä.

”Nautimme molempien kaupunkien hyvistä puolista: Kotkan asumismukavuudesta ja hintatasosta sekä Helsingin kulttuuritarjonnasta. Nopeasti huomasimme, että muutto oli aivan oikea ratkaisu, vaikka suhtauduimme siihen aluksi varauksella.”

Perheen kasvaessa sukulaisten läheisyys ja Kotkan kokoisen kaupungin arjen helppous ovat vahvistaneet tyytyväisyyttä muuttopäätökseen. Valmiit verkostot ovat helpottaneet asettumista takaisin kotikaupunkiin.

”Toisaalta synnyinkaupunkia on saanut myös tarkastella uusilta näkökulmilta uusien harrastusmahdollisuuksien ja uusien sosiaalisten verkostojen kautta. Ehkä aluksi tuntui, että muutto takaisin olisi paluu johonkin vanhaan, mutta todellisuudessa kaupunkia pääsee katsomaan uusin silmin.”

Viihtyminen yllätti

Muutossa on ollut positiivisia yllätyksiä. ”Yllätyimme, miten hyvin olemme Kotkassa viihtyneet. Pelkona oli, että täällä ei olisi tarpeeksi palveluita ja sellaista tekemistä, jota kaipaamme. Todellisuudessa arjen helppous ja toimivuus on oleellinen osa elämänlaatua. Mahdollisuus käydä pääkaupungissa useinkin on tuonut ekstralisän kokonaisuuteen.”

”Pienen lapsen kanssa on yllättänyt tekemisen ja palveluiden määrä. Olemme käyttäneet aktiivisesti esim. avoimen varhaiskasvatuksen palveluita ja löytäneet monta kivaa harrastusryhmää,” Koskimies kertoo.

Kysyttäessä kaupungin kolme parhainta paikkaa, luku on liian pieni

”Vain kolme? Tärkeitä ovat merenrantojen lenkkimaastot Kotkansaarella ja Mussalossa. Kesäisin saaristo ja salaiset rantakalliot. Teatteri ja urheilupaikat, erityisesti maauimala. Kesän aurinkoisina aamuina työpäivän aloittaminen torikahvilassa.”

”Mutta ehdottomasti myös oma tämän hetken ideaalikoti, jollaiseen ei pääkaupunkiseudun hintatasolla olisi mahdollisuutta.”

Kotkassa asuu elämäänsä tyytyväinen paluumuuttajaperhe.

Teksti: Mervi Liimatainen Kuva: Lukas Pearsall

Ilmestynyt alunperin visitkotkahamina.fi -sivustolla (ei linkkiä)