Väestönsuojelu

Kunnat ovat rakentaneet yleisiä väestönsuojia, suojaamaan alueella asuvia, työskenteleviä tai oleskelevia sekä ulkona liikkuvia henkilöitä. Harvaan asutuilla alueilla, maaseudulla ja omakotialueella ei yleensä ole väestönsuojia, eikä asukkailla ole osoitettua suojapaikkaa. Näillä alueilla viranomaiset huolehtivat väestön suojaamiseen tarvittavista toimenpiteistä poikkeusoloissa mm. siirtämällä väestöä tai osoittamalla suojapaikan lähialueelta. Kymenlaakson pelastuslaitoksen alueella on yleisiä väestönsuojia Kouvolassa, Haminassa ja Kotkassa.

Yleiset väestönsuojat Kotka (pdf)

Pelastustoimi vastaa väestön varoittamisesta ja suojautumistarpeen ilmoittamisesta, suojautumisen organisoinnista, pelastustoiminnasta sekä evakuoinnista.

Oman kiinteistökohtaisen tai lähimmän yleisen väestönsuojan tiedot löytyvät usein kiinteistön pelastussuunnitelmasta. Pelastuslaitokset antavat neuvontaa omatoimiseen varautumiseen ja pelastussuunnitelman laatimiseen.

Mitä teen, jos minun pitää suojautua?

Suojaudu ensisijaisesti sisätiloihin ja siirry väestönsuojaan vain viranomaisten käskystä.

Seuraa eri medioita ja pidä radio koko ajan auki. Varmista aina uutisen tai tiedotteen alkuperä etenkin sosiaalisen median kanavia käyttäessäsi. Viranomaisten ja valtamedian julkaisuista saat luotettavaa tietoa.

Ota väestönsuojaan mukaan

  • ruokaa kahdeksi-kolmeksi vuorokaudeksi (72h) ja juomavettä
  • ruokailuvälineet ja purkinavaaja
  • mukava ja lämmin vaatetus, retkipatja, peitto tai makuupussi ja tyyny
  • henkilökohtaiset hygienia- ja peseytymisvälineet
  • taskulamppu, paristot, paperipyyhkeitä ja muovikasseja
  • ajanvietettä: kirjoja, lehtiä, pelejä ja leluja
  • MUISTA omat lääkkeet!

Lue lisää väestönsuojelusta pelastustoimen sivuilta:

Väestönsuojelu (pelastustoimi.fi)