Tiedottaminen ja tärkeitä yhteystietoja

Kiireellisissä hätätilanteissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112. On myös suositeltavaa ladata puhelimeen 112-sovellus.

Kotkan alueen pelastustoiminnasta vastaa Kymenlaakson pelastuslaitos.

Siirry Kymenlaakson pelastuslaitoksen sivustolle

Pelastuslaitoksen päivystys

Päivystävä palomestari Kotkan päivystysalue puh. 044 702 6211

Pelastuslaitoksen palvelut ja yhteystiedot

Pelastuslaitoksen ohjeet ja lomakkeet

Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen palvelut ja yhteystiedot

Palotarkastus

Palotarkastuksen tavoitteena on tukea omatoimista varautumista sekä valvoa pelastuslain noudattamista. Määräaikaiset palotarkastukset tehdään valvontasuunnitelman mukaisiin kohteisiin.

Lue lisää valvontatoiminnasta

Pelastustoimi toimii asiantuntijana pelastustointa koskevissa asioissa. Nuohouksen osalta (30.06.2019 alkaen) rakennuksen omistajan/haltijan vastuulla on tilata nuohous itse haluamaltaan yrittäjältä. Nuohoustyön tekijältä edellytetään jatkossakin nuohoojan ammattitutkintoa. Yhteystietoja ammattinuohoojille löytyy esimerkiksi osoitteesta:

www.nuohoojat.fi.

Ilmoitus onnettomuusriskistä

Pelastuslaki velvoittaa viranomaisia, kuntaa ja julkisyhteisöjä ilmoittamaan havaitsemastaan palovaarasta tai muusta onnettomuusriskistä pelastusviranomaiselle.

Ilmoita onnettomuusriskistä tai vaarasta

Vaaratiedote

Vaaratiedote on viranomaisten tärkein keino varoittaa asukkaita. Vaaratiedote annetaan aina väestöhälyttimellä soitettavan yleisen vaaramerkin lisäksi. Vaaratiedote luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedote julkaistaan myös muun muassa 112 Suomi -sovelluksessa, YLE:n uutisvahtisovelluksessa sekä sivustoilla pelastustoimi.fi ja 112.fi.

Vaaramerkki

Yleinen vaaramerkkilinkki toiseen palveluun on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote. Kuullessasi yleisen vaaramerkin siirry sisätiloihin ja seuraa uutisointia ja viranomaistiedotteita. Varmista uutisten ja tiedotteiden alkuperä.