Taidenäyttelyt Kymenlaakson museossa 2018

Kirjojen unohdettu merkitys. Haminan ortodoksisen kirkon kirjaston kirjoja 1600–1900-luvuilta ja ikoneja yksityisistä kokoelmista. 5.12.2018–20.1.2019

Perinteisestä näkökulmasta katsottuna kirja on tietolähde ja se on tarkoitettu luettavaksi. Kirjan merkitys ei ole kuitenkaan koskaan rajoittunut vain lukemiseen, vaan se voidaan nähdä paljon laajempana ja monipuolisempana. Aikojen kuluessa monet merkitykset ovat kuitenkin muuttuneet, unohtuneet ja jääneet pois.

Tästä ajatuksesta syntyi Kirjojen unohdettu merkitys -näyttelyn teema. Näyttelyssä ovat mukana vanhat harvinaiset kirkkoslaavinkieliset jumalanpalveluskirjat, jotka ovat peräisin Haminan ortodoksisesta Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkosta ja jotka löydettiin seurakunnan varastosta. Ne edustavat eri puolella Venäjää sijaitsevien painotalojen tuotantoa, esillä on mm. Kiovassa, Moskovassa ja Pietarissa painettuja teoksia.

Kirjojen lisäksi näyttelyssä on esillä suomalaisista yksityisistä kokoelmista lainattuja ikoneja, jotka esittelevät pyhiä ihmisiä kirjoineen.