Virolahden kotiseutumuseo

Museotie 133
49900 Virolahti

Avoinna 1.6.-31.8.2017
ti, to 10-18
ke 10-16
pe, la 10-14
Tiedustelut 040 710 7340
Pääsymaksut  
Palvelut opastus tilauksesta
Verkkosivutwww.virolahti.fi

Virolahden kotiseutumuseo sijaitsee idyllisessä Pyterlahden kylämaisemassa keskiaikaisen Suuren Rantatien varrella. Museorakennus on vuonna 1872 rakennettu tyttöjen kansakoulu, jonka on suunnitellut viipurilainen arkkitehti Fredrik Odenvall. Rakennuksella on paljon yhteisiä piirteitä parikymmentä vuotta myöhemmin vahvistettujen kansakoulujen mallipiirrosten kanssa. Koulun perustamisvaiheessa hankkeen aktiivisena taustamiehenä toimi Suomen koululaitoksen kehittämisessä merkittävän päivätyön tehnyt Uno Cygnaeus. Koulun lakkauttamisen jälkeen rakennukseen sijoittui museo, jonka avajaisia vietettiin kesäkuussa 1976.

Museon perusnäyttely jakaantuu merelliseen Virolahteen ja virolahtelaisiin elinkeinoihin. Elinkeinojen osalta painopiste on perinteisessä kivenlouhinnassa. Virolahti on tunnettu pitkään kivipitäjänä. Tsaari Nikolai II:n lomanvietosta kertova Jorma Tuomi-Nikulan toteuttama näyttely on myös nähtävissä museolla. Merellisen Virolahden osalta näyttelyt painottuvat luovutetun alueen saaristoon ja saaristolaiselämään.

Kotiseutumuseon lähellä sijaitsee Pyterlahden Heponiemen louhos, josta on irrotettu Pietarissa sijaitseva Aleksanteri I:n monoliitti. Vuonna 1830 alkanut maailman suurimpana kivipilarina tunnetun 25 metrisen monoliitin louhinta teki Virolahden Pyterlahden kylän tunnetuksi. Myös Iisakin kirkon pylväät ovat Virolahden graniittia.

Virolahden kotiseutumuseon julkisivuVirolahden kotiseutumuseon esineistöäVirolahden kotiseutumuseon esineistöä