Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Keisarinmajantie 118
48230 Kotka

Avoinna

2.5.-31.5.2019 ma-su klo 10-16
1.6.-31.8.2019 ma-su klo 11-18
Juhannusaattona 21.6. suljettu.
 

Tiedustelut Puh. 0295 33 6991
langinkoski@kansallismuseo.fi
Pääsymaksut Pääsymaksut:
Peruslippu 8 €
Opiskelijat, eläkeläiset, ryhmät yli 10 henkeä 6 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Museokortilla vapaa pääsy.
Palvelut Matkamuistomyymälä
Opastukset
Verkkosivut

Siirry Langinkosken keisarillisen kalastusmajamuseon sivuille
www.kansallismuseo.fi/fi/langinkoski/info

 

Kun Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III kävi ensimmäisen kerran Langinkosken lohenkalastamolla, hän ihastui paikkaan välittömästi ja lupasi palata uudelleen. Keisarina hän vieraili Langinkoskella kesällä 1887 ja silloin mukana oli myös hänen tanskalaissyntyinen puolisonsa Dagmar, joka Venäjälle avioiduttuaan otti nimen Maria Feodorovna.

Käynnin yhteydessä keisaripari ilmaisi toiveensa saada kosken rannalle kalastusmaja. Suomalaiset toteuttivat nopeasti majesteetin toiveen ja jo kesällä 1889 vietettiin keisarillisen kalastusmajan juhlallisia tupaantuliaisia.

Majan suunnittelivat ja rakensivat suomalaiset. Majan esineistö on alkuperäinen ja lähes täysin suomalaisten valmistama. Kalastusmaja on saatettu siihen asuun kuin se keisariperheen käytössä oli. Venäjän keisari Aleksanteri III:n ja keisarinna Maria Feodorovna kalastusmaja Langinkosken luonnonsuojelualueella on ainoa keisarien omistama rakennus, joka on säilynyt Venäjän rajojen ulkopuolella.

Kalastusmajan läheisyydessä ovat myös keisarin kalastajilleen rakennuttama mökki sekä Valamon munkkien jo ennen keisarillista kalastusmajaa rakentama pikku kappeli.

Kalastusmajassaan keisarillinen perhe vieraili useana kesänä. Siellä he saivat viettää lomaa poissa hovin ankaran etiketin kahleista. Täällä keisari pilkkoi puita ja keisarinna laittoi ruokaa. Innokkaana kalamiehenä Aleksanteri seurasi mielellään lohenkalastusta ja kävi ongella. Hän vei myös pienimmät lapsensa Mihailin ja Olgan marjaan ja sieneen.

Koko Langinkosken alue henkii historiaa ja majassa vallitsee yhä edelleen keisarillinen ilmapiiri.