Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo

Lentokentäntie 234
48720 Kotka

Avoinna 1.5.-30.9.2018 ma-su 10-18
Tiedustelut 040 779 7861
Pääsymaksut Vapaa sisäänpääsy
Palvelut opastus tilauksesta
VerkkosivutSiirry Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseon sivuille

 

 

Karhulan Ilmailukerhon ylläpitämä lentomuseo on ainoa laatuaan Kymenlaaksossa. Museo sijaitsee Kymin lentokentällä Kotkassa erillisessä hallirakennuksessa. Museon kokoelma sisältää ilma-aluksia vanhoista alkeisliitokoneista Ilmavoimien suihkuhävittäjiin sekä ilmailuun liittyvää perinnemateriaalia. Ilmailukerhon ensimmäinen, vuonna 1947 lentänyt liitokone Harakka I, laitettiin talteen jo vuonna 1959 museointimielessä.

Museotoiminta alkoi kuitenkin vasta vuonna 1992. Ilmavoimat haki tuolloin käytöstä poistetulle viimeiselle Fouga CM 170 Magister FM-43 -koneelle "hyvää kotia". Karhulan Ilmailukerho päätti tarjota koneelle kodin ja hoidon. Perustamisen jälkeen kokoelmiin on hankittu jatkuvasti lisää koneita ja muuta materiaalia. Ilmavoimilta on vastaanotettu säilytykseen käytöstä poistettuja suihkuhävittäjiä. Koneita ja materiaalia on saatu näytteille myös valtakunnan muista ilmailumuseoista. Liito- ja purjelentokonekokoelmaa on täydennetty entisöimällä ja kunnostamalla eri ilmailukerhoilta löytyneitä vanhoja, jo pitkään ullakoilla seisoneita enemmän tai vähemmän huonokuntoisia koneita.

Museon erikoisuutena on se, että moni näytteillä oleva kone on lentokuntoinen ja niillä myös lennetään. Suihkuhävittäjät eivät tosin jyristele taivaalle, mutta Fouga pidetään käyntikuntoisena ja sillä rullataan kesäkautena ja lentonäytöksissä. Myös vanhat liitokoneet ovat esiintyneet oikeassa elementissään näytöksissä. Useimmat museon vanhoista purjelentokoneista ovat edelleen täysin lentokuntoisia ja niillä myös lennetään jonkin verran.

Lentomuseon kalustoaLentomuseon kalustoaLentomuseon kalustoa