Taskukello keisarilta

Keisari Nikolai II kävi vuosina 1906–1914 säännöllisesti lepäämässä kesäisessä Virolahden saaristossa. Hallitsijan seurueen alusten lisäksi laivastoon kuului mm. hiili- ja sairaalalaiva sekä joukko erilaisia sota-aluksia, jotka yhdessä lähisaariin ja mantereelle sijoitettujen vartijoiden kanssa olivat estämässä hallitsijaperheeseen kohdistuvia hyökkäyksiä.

Virolahden saaristo oli kuitenkin eräs rauhallisimmista ja turvallisimmista keisarillisen perheen lepopaikoista ja seurueen jäsenet saattoivatkin liikkua suhteellisen vapaasti. Eräs ajanviettotapa oli metsästys, mihin Kymenlaakson museon esinekokoelmien kuuluva taskukello liittyy. Perimätiedon mukaan kello on keisarin lahja 15-vuotiaalle virolahtelaisnuorukaiselle, joka oli hätistämässä sorsia kaislikosta hallitsijan haulikon ulottuville. Hovin yleinen tapa oli jakaa kelloja ja muiden pikkuesineitä vaivanpalkaksi eri asioissa avuksi olleille alamaisille.

Kellon hopeakuoreen on raaputettu omistajansa nimikirjaimet TN ja vuosiluku 1909, mikä todennäköisesti kertoo saantivuoden. Keisarillinen perhe oli Virolahdella 12.6.–25.6.1909 ja 30.6.–5.7.1909. Kesäkuisen käynnin yhteyteen sattuu myös Saksan keisari Vilhelm II:n vierailun Nikolai II:n luona, joten virallistakin ohjelmaa oli keisariperheen Virolahden käynneillä.