Tutkittua 2014

Vuoden 2014 arkeologiset kaivauskohteet sijaitsivat kaikki Kotkansaarella, missä museo vastasi kaupunkialueen viemäröinti- ja rakennuskohteisiin liittyneistä konekaivun seuranta- ja valvontatöistä kolmen kuukauden aikana. Kaivaussesonki alkoi kesä-heinäkuun taitteessa, jolloin suoritettiin Keskuskoulun väistötilojen rakentamiseen liittynyt viemärityön valvonta. Viemäröintitöitä suoritettiin myös Kotkan evankelisluterilaisen kirkon tontilla, missä museo seurasi ja valvoi kaivutöitä kesä-elokuussa. Syyskuussa suoritettiin konekaivun valvontaa Puistotie 13:n tontilla, jonne tullaan rakentamaan uusi Katariinan päiväkoti. Viemäröinti- ja rakennustöihin valvonnan ja seurannan lisäksi museo suoritti työvuoden aikana myös asiakastiedusteluihin, muinaisjäännös- ja löytöilmoituksiin, viranomaistehtäviin sekä maankäyttöhankkeisiin liittyneitä tarkastus-, maasto- ja tutustumiskäyntejä.
 


 

 

 

 

 

 

 


Kotka, Meripuisto
Vuonna 2011 aloitetut ja Museoviraston ohjauksessa suoritetut Patteri Katarinan korjaustyöt valmistuivat syksyllä 2014.
 

 

 

 

 

 

 


Kotka, Meripuisto
Patteri Katarinan korjaustöiden yhteydessä suoritettiin myös linnoituslaitteen arkeologista dokumentointia.
 

 

 

 

 

 

 


Kotka, Meripuisto
Meripuiston alueella jatkuivat myös Museoviraston edellisvuonna aloittamat Fort Katarinan alalinnoituksen korjaustyöt.

 

 

 

 

 

 

Kotka, Meripuisto
Fort Katarinan alalinnoituksen korjauksen yhteydessä tutkittiin myös aluskasvillisuuden ja maakerrosten peittoon jääneiden muurien rakennetta.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kotka, Meripuisto
Tarkastuskäynnin yhteydessä dokumentoitiin nykyisen Puistotien alle jäänyt vanha tie, joka johtaa Patteri Katarinalle. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kotka, Kirkkokatu 26
Kotkan kirkon viemäröinnin yhteydessä paljastui paikalla aikoinaan sijainneen Ruotsinsalmen insinöörikomennuskunnan talon jäännökset. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kotka, Kirkkokatu 26
Kirkon Korkeavuorenkadun puoleiselta sivustalta paljastui Ruotsinsalmen aikaisen kadun kivettyä pintaa, jota on jo aiemmin löytynyt myös Sibeliuspuiston alueelta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kotka, Koulukatu 17
Keskuskoulun pihalta ei viemäröintitöiden yhteydessä tavattu arkeologisesti mielenkiintoisia rakenteita. Opistokadun sivustalla oli kuitenkin säilynyt kerrostumaa, joka on mahdollisesti yhdistettävissä alueen Ruotsinsalmen aikaiseen asutukseen.
 


 

 

 

 

 

 

 

 


Kotka, Mussalo, Santalahden leirintäalue
Maastokäynnin yhteydessä tutustuttiin Santalahden leirintäalueella sijaitseviin hiilimiiluihin, jotka sijaitsevat leirintäalueen vanhan osan ja uuden laajennusosan välisellä, tarkoituksella paikalle jätetyllä metsäkaistaleella. 


 

 

 

 

 

 Hamina, Pampyöli
Kypäräaukialla sijaitsevat kiviröykkiöt ovat todennäköisesti lähialueen linnoitustöihin liittyviä kivimateriaalivarastoja, joita dokumentoitiin elokuisella maastokäynnillä.
 

 

 

 

 

 

 
Hamina, Sivatti
Vihdaskankaan jatulintarhakohteessa valokuvadokumentoitiin paikalla sijainneet kaksi spiraalinmuotoista jatulintarhaa.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kotka, Höyteri
Kymenlaakson laajimpaan pronssikautiseen röykkiökalmistoon tutustuttiin maastokäynnin yhteydessä marraskuussa.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Kotka, Langinkoski
Kenttäkauden lopussa dokumentoitiin valokuvaamalla myös Langinkosken ensimmäisen maailmasodan aikaisia puolustusvarustuksia.
 

 

 

 

 

 

 

 


Virolahti, Vaalimaa
Virolahdella suuntautuneen maastokäynnin yhteydessä tutustuttiin alueen rajakiviin, joista yksi on vuosiluvulla 1722 varustettu Käyhkäntien rajakivi.