Palveluverkkoselvitys etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn

Julkaistu 30.10.2023

Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan kaupungin tuoreen varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan palveluverkkoselvityksen. Lopullisesti palveluverkosta tekee päätöksen kaupunginvaltuusto.

Selvityksen mukaan varhaiskasvatuksen palveluverkko säilytetään kattavana niin, että kaupungin eri osissa varhaiskasvatuksen saavutettavuus eri liikennevälinein on mahdollista. Lasten määrän kehitystä ja syntyvyyttä seurataan.

Karhulan alueen päiväkotiverkon osalta oletuksena on, että vanhoja varhaiskasvatuksen yksiköitä korvaavan uuden päiväkodin eli Karhulan uudisrakennuksen rakentaminen toteutetaan 2025–2026 Rauhalan koulun alueelle. Uusia päiväkoteja suunniteltaessa otetaan huomioon tilojen käytettävyys ja ryhmäkokojen muunneltavuus mm. inkluusion toteutumisen näkökulmasta.

Varhaiskasvatuksen palveluverkkopäätöksissä tulee huomioida, että nyt varhaiskasvatuksen palveluverkkoa täydentää kuusi yksityisten toimijoiden ylläpitämää päiväkotia. Tämän hetken tiedon mukaan kaikki yksityiset päiväkodit ja ruotsinkielinen esiopetus jatkavat toimintaansa edelleen nykyisissä tiloissaan. Yksityisten toimijoiden palvelutoiminnan jatkamista koskevat päätökset vaikuttavat kunnan toimintaan siten, että lopullinen vastuu varhaiskasvatuksen järjestämisestä tarvetta vastaavasti on kunnalla.

Toimintansa vuonna 2025 lopettavassa Hovinsaaren päiväkodissa ja esiopetuksessa työskentelevä vakinainen henkilöstö siirtyy varhaishaiskasvatuksen muihin toimipisteisiin. Muutosneuvottelut aloitetaan hyvissä ajoin vuoden 2024 syksyllä.

Raitin, Metsäkulman, Kaunismäen ja Rauhalan päiväkotien vakinaisen henkilöstön on suunniteltu siirtyvän uuteen Karhulan päiväkotiin, joka korvaa ko. päiväkotien toiminnan.

Hovinsaaren koulu yhdistymässä Langinkosken ja Kotkansaaren kouluihin

Perusopetuksessa esitetään Hovinsaaren koulun yhdistämistä yleisopetuksen oppilaiden osalta Langinkosken kouluun ja Kotkansaaren kouluun lukuvuodesta 2025–2026 alkaen. Muutosta varten Langinkosken ja Kotkansaaren koulujen yleisopetuksen oppilaaksiottoalueet määritellään vuonna 2024. Hovinsaaren koulun muut toiminnot sijoitetaan siten, että pienryhmäopetus siirretään Kotkansaaren kouluun ja perusopetukseen valmistava opetus Langinkosken kouluun.

Hovinsaaren henkilöstö siirtyy Langinkosken ja Kotkansaaren kouluihin. Tarkempi muutossuunnitelma tehdään yhteistyössä koulujen henkilöstön kanssa vuonna 2024.

Tavastilan koulun oppilasikäluokkien pieneneminen toteutuu ennusteiden valossa kiihtyen lukuvuodesta 2027–2028 alkaen. Alustavien tiedustelujen kuntarajat ylittävälle perusopetusyhteistyölle ei tällä hetkellä ole kysyntää, mutta asia on jo nyt valtakunnallisesti ajankohtainen ja yhteistyön mahdollisuuksiin ja muotoihin on syytä palata uudemman kerran vuonna 2026.

Selvityksessä esitetään, että Tavastilan koulun toiminta jatkuu toistaiseksi ja kehitystä seurataan siten, että jatko ratkaistaan oppilasmääräkehityksen niin vaatiessa vuonna 2027.

Selvityksen ennusteiden mukaan Pihkoon koulun oppilasikäluokkien pieneneminen toteutuu jo lukuvuodesta 2024–2025 alkaen voimistuen edelleen kymmenluvun lopulla.
Palveluverkkoselvityksen raportissa ehdotetaan, että 6. vuosiasteen oppilaat palautettaisiin Pihkoon kouluun. Lisäksi esitetään, että lukuvuodesta 2025–2026 alkaen omat oppilaat jatkaisivat 6. vuosiasteen opintonsa lähikoulussaan ja Pihkoo näin toimisi jatkossa esikouluna ja 1–6-luokkien kouluyksikkönä. Arvioitu kasvava oppilasvaikutus on keskimäärin 15–20 oppilasta. Kyseiset oppilaat ovat vastaavasti pois 6. vuosiasteen osalta Langinkosken yhtenäiskoulun vahvuudesta.

Karhulan uusi koulukeskus on parhaillaan suunnittelutyön alaisena. Koulukeskus rakennetaan 2025–2027 siten, että se otetaan käyttöön lukuvuoden 2027–2028 alkaessa.

Selvityksessä esitetään, että Karhulan koulukeskus mitoitetaan ja suunnitellaan Helilän ja Karhulan koulujen perusopetuksen 7.–9. vuosiluokille. Lukuvuodesta 2027–2028 alkaen Helilän koulussa nykyisin opiskelevat kuudennen vuosiasteen oppilaat jatkavat tuolloin 6. luokan opintojaan omissa lähikouluissaan ja siirtyvät myöhemmin koulukeskukseen 7.–9. opintoihin.

Tarkennetun kustannuslaskennan mukaan vaikutus koulukeskuksen kokonaisinvestointiin olisi 1–1,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi selvityksessä esitetään, että muiden kuin Pihkoota ja Helilää koskevien 6. vuosiasteiden sijoittelua ja tarvetta tarkastellaan myöhemmin 2020-luvun lopulla alakoulujen todellisen tilaväljyyden salliessa muutokset. Tuolloin huomioidaan kunkin koulun tai koulukiinteistön vastaanottokyky, mikä voi näkyä mahdollisten sijoittamisten hieman erilaisina aikatauluina.

Palveluverkkoselvitysraportissa todetaan myös, että oppilasikäluokkien pienentyessä tarve oppilaaksiottoalueiden laajempaan tarkasteluun on ajankohtainen 2020-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Kaikkia perusopetuksen kouluyksikköjä koskeva oppilaaksiottoalueiden laajempi tarkastelu toteutetaan vuonna 2026. Ennen tätä voidaan tehdä ennakoivina toimenpiteinä pienempiä oppilaaksiottoalueiden rajoja koskevia muutoksia.