Kymijoen Lohisoitto avaa taas Kotkan seudun festivaalikesän – mukana huippuesiintyjiä Samuli Putrosta Okko Kamuun

Julkaistu 25.05.2023

Kymijoen Lohisoitto -festivaali käynnistyy jälleen keskiviikkona 7.6. ja avaa samalla Kymenlaakson festivaalikesän.
Tänä vuonna luvassa on täysimittainen festivaali kolmen koronakesän jälkeen. Ohjelmistossa se tarkoittaa mm. suosittujen saarikonserttien palaamista festivaaliohjelmaan.

Viisipäiväinen festivaali tarjoaa ainutlaatuisia musiikkielämyksiä laaja-alaisesti moneen makuun. Konserttipaikkoina ovat mm. vanhat tutut Kotkan konserttitalo, Pyhtään kirkko ja Kotkan sekä Karhulan torit ja Pyhän Nikolaoksen kirkko. Tunnelmalliset saarikonsertit järjestetään jälleen Kuutsalossa ja Haapasaaressa. Klubikonsertti soi ravintola Kairossa, joka avaa ovensa uusien omistajien voimin juuri sopivasti Lohisoiton aikaan.

Kymijoen Lohisoitto on pyrkinyt etsimään myös aina uusia ja mielenkiintoisia konserttipaikkoja vanhojen ja hyväksi havaittujen rinnalle. Tänä vuonna konserttikokonaisuus kuullaan yhden illan aikana kahteen otteeseen Alvar Aallon suunnittelemassa Kantolan tehtaanjohtajan asunnossa Sunilassa.

Lohisoitto-festivaalin historiassa on ollut lukuisia sävelteosten kantaesityksiä, niin myös vuonna 2023, jolloin festivaalin avajaiskonsertissa keskiviikkona 7.6. maailman kantaesityksensä saa Kalevi Ahon Lohisoitolle ja Kymi Sinfoniettalle säveltämä konsertto. Maksullisten konserttien lisäksi on tarjolla myös ilmaiskonsertteja Kotkan ja Karhulan toreilla.

Okko Kamu
Okko Kamu (kuva: Kaapo Kamu)

Keskiviikon 7.6. Avajaislohi-tapahtumassa klo 11.30 Kotkan torilla kuullaan argentiinalaista ja suomalaista tangoa huippubandoneonisti Mikko Heleniuksen ja pianisti Esa Ylösen omina sovituksina. Duo on esiintynyt yhdessä jo yli kaksikymmentä vuotta Suomessa ja ulkomailla. Perinteiseen tapaan tapahtumassa julistetaan vuoden Kojamo, joka on Kymijoen Lohisoitto ry:n hallituksen myöntämä arvonimi kulttuurielämän aktiiville ja vaikuttajalle. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Varsinainen avajaiskonsertti ”Legendojen ilta” kuullaan keskiviikkona Kotkan konserttitalossa, jossa Kymi Sinfoniettaa johtaa kapellimestarilegenda Okko Kamu.

Konsertin tähtihetkenä on Kalevi Ahon Lohisoitolle ja Kymi Sinfoniettalle säveltämän uuden konserton maailman kantaesitys, jossa solistina on Mizuho Kojima, baritonitorvi. Konsertissa kuullaan lisäksi Klamin ja Beethovenin musiikkia.

Torstain 8.6. klo 18 Lohisoiton suositut lastenkonsertit saavat odotettua jatkoa, kun Katariinan päiväkodin pihalla Piilometsän Tarinayhtye johdattaa lapset mukaansatempaavalle musiikkimatkalle. Vuorovaikutteisessa musiikkisatukonsertissa kuullaan sekä tuttuja lastenlauluja että uusia sävelmiä. Piilometsän Portti -albumi valittiin Vuoden lastenlevyksi 2022.
Samaan aikaan toisaalla vietetään ”iltaa Aalloilla” Sunilan Kantolassa, jossa kuullaan Alvar Aallon aikalaisten musiikkia hienossa ympäristössä. Esiintyjinä ovat Suomen menestyneimpiin saksofonisteihin kuuluva Olli-Pekka Tuomisalo, viulisti Terhi Ignatius sekä Uuno Klami -seuran varapuheenjohtaja, Uuno Klami -aiheista tohtorintutkintoa tekevä pianisti Esa Ylönen. Kaksi tunnin mittaista konserttia kuullaan klo 18 ja klo 20.
Kahden konsertin välissä on mahdollisuus osallistua opastetulle Alvar Aalto -aiheiselle kävelykierrokselle (huom. kierros vain ennakkoilmoittautuneille, sisältyy konserttilipun hintaan).

Perjantaina 9.6. klo 11.30 Kotkan torin ilmaiskonsertissa pääosissa ovat lyömäsoittimet. Kahden suomalaisorkesterin, Kymi Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian rivistöistä tutuiksi tulleet monipuoliset lyömäsoittajat Vladimir Belov ja June Binnie vievät kuulijoita ympäri maailmaa tarjoten elämyksiä meditatiivisista aasialaisista sävelistä aina latinalaisiin karnevaalirytmeihin.

Perjantai-iltana suosittu vakiovieras Suomalainen barokkiorkesteri tarjoaa Pyhtään kirkossa klo 19 soitinten loistoa 1600-luvun Venetsiasta, jolloin kaupunki oli musiikillisen innovaation keskus. 1500- ja 1600-lukujen musiikkiin erikoistunut Gawain Glenton soittaa konsertissa sinkkiä, jota Suomessa ei kovin usein kuule.
Ravintola Kairon lavalle nousee perjantaina klo 20 fingerstyle-kitaravirtuoosi Petteri Sariola, joka on noussut maailmanmaineeseen upealla ja omintakeisella soittotekniikallaan. Sariola tunnetaan voimakkaista live-esityksistään ja perkussiivisesta lähestymistavastaan akustiseen kitaraan.

Kairossa esiintyy myös brasilialainen ukulelevirtuoosi Mig Martins ja kotkalaisten rakastama multi-instrumentalisti ja tässä konsertissa basisti Visa Haarala.  Luvassa on tunnelmointia brasilialaisessa hengessä.

Lauantaina 10.6. nautitaan perinteiseen tapaan Aamiaislohi Karhulan torilla klo 10.30. Luvassa on reipasta musiikillista meininkiä.
Ortodoksiset kirkonkellot soivat lauantaina klo 11.30 Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Jo perinteeksi muodostuneessa kirkonkellokonsertissa tallinnalainen kirkonkellonsoittaja Gregory Borisov soittaa yhdessä Kymi Sinfoniettan lyömäsoittajan Vladimir Belovin kanssa perinteisiä ortodoksisia kirkonkellosävelmiä. Konsertissa on mukana soittajia myös Kotkasta, Haminasta, Kouvolasta ja Kuopiosta. Kirkonkelloja kuunnellaan Isopuistossa kirkon pihalla ja kahvio on auki konsertin aikana. Konsertin jälkeen on mahdollisuus myös tutustua kirkkoon opastetusti. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kolme edellistä kesää tauolla olleet saarikonsertit saavat jatkoa lauantaina klo 17 Haapasaaren kirkossa. Yhteisen merimatkan jälkeen päästään nauttimaan ruotsalaisen Haga Duon vierailusta, soittajina ovat huilisti Sareidah Hildebrand ja kitaristi Joakim Lundström. Nämä omien soittimiensa virtuoosit loihtivat tunnelmallisen musiikkimaiseman ulottuen Maurice Ravelista Astor Piazzollaan. Vene lähtee Sapokasta klo 14 (Vikla III, Sapokka, laituri 2-3), paluu on konsertin jälkeen.

Lohisoiton perinteinen messu järjestetään sunnuntaina 11.6. kauniissa Sapokan Vesipuistossa, Sapokan lavalla klo 12 yhteistyössä Kotka-Kymin seurakunnan kanssa.

Lohisoiton tämän kesän festivaalin päättää jo loppuunmyyty Saarimaja soi -konsertti Kuutsalon Saarimajalla sunnuntaina klo 15. Atte Kilpeläisen vieraana on “Ikävä mummoa” -albuminsa juuri julkaissut Samuli Putro.

Putro on yksi Suomen menestyneimmistä lauluntekijöistä ja alun perin Zen Cafén laulajana tunnetuksi tullut muusikko, joka tuottaa musiikkia nykyään itsenäisenä sooloartistina. Luvassa on musiikillisesti vangitseva, koskettava ja intiimi kokonaisuus, joka elää ja hengittää ympäröivää saaristomeren luontoa, läsnä olevaa yleisöä ja kesäisen sunnuntaipäivän hetkeä.

Vene lähtee Sapokasta klo 14 (Vikla III, Sapokka, laituri 2-3), paluu on konsertin jälkeen.

www.lohisoitto.fi