Kotka hakee miljoonasäästöjä

Julkaistu 11.05.2023

Kotkan kaupunki on päättämässä vielä toukokuun aikana miljoonasäästöistä. Kaupunginhallitus ja -valtuusto käsittelevät esitystä talousarviomuutoksiin, joiden tavoitteena on leikata kaupungin tämän vuoden menoista kolme prosenttia. Kaupunginhallituksessa asiaa käsitellään maanantaina 15.5. ja kaupunginvaltuustossa 29.5.

”Varaudumme näillä säästötoimilla jo tuleviin vuosiin, jotka ovat arvioiden mukaan kääntymässä Kotkassa vahvasti alijäämäisiksi. Säästöpaineet johtuvat valtakunnallisesta hyvinvointialueuudistuksesta ja siihen liittyvästä kaupungin rahoituspohjan romahtamisesta ”, toteaa kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Kaupungin eri vastuualueet ja toimintayksiköt ovat kevään aikana työstäneet pitkän listan erilaisista säästökohteista. Suurimmat euromääräiset säästöt kohdistuvat opetustoimeen ja varhaiskasvatukseen sekä teknisiin palveluihin, joissa myös alkuperäisen talousarvion määrärahavaraukset ovat suurimmat.

Teknisten palveluiden vastuualueen säästötavoite on runsaat 1,3 miljoonaa euroa, josta suuri osa on mm. henkilöstökulujen ja palveluostojen vähentämistä. Lisäksi on suunniteltu yksityisteiden avustusten poistamista sekä katu- ja liikennevalojen yösammutusta keskusta-alueilla ja yksityisteiden tievalojen sammuttamista.

Tuottopuolella ollaan tarkistamassa Kantasataman ja muiden alueiden, kuten satamien vuokria sekä myyntituottoja. Iso summa, runsaat 350 000 on saatavissa myös joukkoliikenteen valtionapujen tarkistuksesta.

Opetustoimessa suurimmat säästöt, lähes miljoona euroa, kohdistuvat perusopetukseen. Säästöjä on haettu mm. jakamattomien budjettivarojen pienentämisestä, perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmämäärien pienenemisestä, perusopetuksen tuntikehyksestä ja nuorten työpajojen avustuksien tarkistamisesta.
Lukiokoulutuksessa säästöt ovat runsaat 150 000 euroa.
Tuottopuolella helpotusta tilanteeseen on löytymässä valtionavustuksista.

Varhaiskasvatuksessa säästöjä on löytynyt hieman vajaa 630 000 euroa. Säästöjä on etsitty mm. henkilöstökuluista ja kotihoidontuen budjettivarauksen pienentämisestä lähemmäksi todellisen käytön tasoa.
Lisätuloja on saatavissa valtiolta haastavista oloista, mm. Ukrainasta tulevien lasten varhaiskasvatuksen toteutukseen.

Kaupungin muista vastuualueista suurin summa on syntymässä kotoutuksen palveluissa, joissa voidaan saada noin 400 000 euroa säästöä mm. ulkoisten tulkkipalveluiden ostoista.