Vaka-Blogi :Kuin kotiinsa tulisi

Julkaistu 03.03.2023 Kirjoittajalta Jari Laitinen

Blogin tämän kertainen kirjoittaja on sosiaalikasvattaja/sosionomi amk Mia Husu. Pitkän ja monivaiheisen varhaiskasvatusuran ”paluumuuttaja” toimii tällä hetkellä hankemuotoisesti varhaiskasvatuksen resurssiopettajana perhepäivähoidossa. Työssään Mia pystyy hyödyntämään monipuolisesti aiempaa osaamistaan sekä vuosien saatossa muodostuneita verkostojaan.

Pitkän ja monipuolisen varhaiskasvatusuran jälkeen löytyi vielä uusi polku, jota en ollut ammattikasvattaja kulkenut. Yksityinen ja kunnallinen perhepäivähoito oli toki aiemmin tullut tutuksi omien lasten varhaiskasvatusmuotona, hyvin kauan sitten. Paljon on vettä virrannut niistä ajoista ja ilokseni olen saanut huomata, miten moni asia on edennyt harppauksella eteenpäin niin perhepäivähoitajan kuin lastenkin näkökulmasta!

On hienoa, että Kotkan kaupunki arvostaa perhepäivähoitoa osana varhaiskasvatusta niin paljon, että siihen on haluttu panostaa varhaiskasvatusopettajan resurssilla. Perhepäivähoidon resurssiopettaja kun on valtakunnallisesti melko harvinainen työtehtävä: olen toistaiseksi löytänyt vain yhden kollegan, jonka kanssa teemmekin säännöllisesti etä-yhteistyötä työmme kehittämiseksi.

Uuden työn edessä saattaa ihminen helposti olla yhtenä suurena kysymysmerkkinä ja perhosia voi hyvinkin lepatella vatsanpohjassa. Ensimmäisen kuukauden jälkeen tuntui, kuin olisin tehnyt tätä työtä pidempäänkin ja siitä kiitokset kuuluvat jokaiselle perhepäivähoidon työntekijälle: helpommin muljahtaminen uuteen ei olisi voinut sujua. Reilut kaksi vuotta sitten vallinnut koronatilanne vaikutti toki minunkin työni organisointiin. Jouduimme perhepäivähoitajien ja lasten kanssa tutustumaan toisiimme vain ulkotiloissa, vaan niin sitä vaan tutustuttiin silläkin tavalla! En tiedä kuka meistä oli iloisin, kun rajoitukset poistettiin ja pääsimme siirtymään takaisin ”normaaliin” eli ohjauskäyntejä hoitajien luona voitiin toteuttaa myös sisätiloissa.

Koen olevani etuoikeutettu saadessani osallistua lasten arkeen yhdessä heidän kanssaan suunnitellen päivien sisältöä sekä toteuttamalla suunnitelmia. Kuten lapsilla, myös minulla taitaa eväsretket olla ihan lempparijuttuja! Yhdessä hoitajien kanssa varmistamme, että lasten arjessa toteutuu kokopäiväpedagogiikka varhaiskasvatussuunnitelman sisällön mukaisesti. Lapsiryhmien ulkopuolisen työajan käytän suurimmaksi osaksi eri sidosryhmien kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä perhepäivähoidon kehittämiseen. Työni on hyvin monipuolista, eikä tässäkään työssä yksikään päivä ole samanlainen.

Nautin tällä hetkellä suunnattomasti perhepäivähoidossa, kuten varmasti kaikki lapsetkin, läheisistä ja pysyvistä ihmissuhteista sekä rauhallisesta ja kiireettömästä tunnelmasta kun astun perhepäivähoitokodin kynnyksen yli. Kaiken kruunaa uunista leijaileva kotiruuan tuoksu. Tuntuu joka kerta kuin kotiinsa tulisi.