Kymenlaakson Vuoden kylä on Virojoki – kylätoiminnan tiennäyttäjä Jaakko Viikari Korkeakoskelta

Julkaistu 20.03.2023

Kymenlaakson Vuoden kyläksi vuonna 2023 on valittu Virojoki Virolahdelta. Maaseututoimijaksi valittiin Leena Borg Siikavan kylältä Kouvolasta ja kylätoiminnan tiennäyttäjäksi Jaakko Viikari Korkeakosken kylästä Kotkasta.

Valinnoilla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää vuosittain aktiivisia kyliä ja kaupunginosia, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta muille jaettavaksi. Samalla tuodaan esille kyliä mm. maallemuuton ja maaseutumatkailun näkökulmasta.

Kymenlaakson Kylät ry:n, Leader Sepran ja Leader Pohjois-Kymen Kasvun sekä Sippolan kylän (Kymenlaakson vuoden kylä 2022) edustajista koottu valintatoimikunta kokoontui helmikuussa pohtimaan kymenlaaksolaisen kylän, maaseututoimijan ja kylätoiminnan tiennäyttäjän valintoja. Ehdotuksia vuoden kyläksi saatiin seitsemän ja henkilövalinnoiksi neljä.

”Saimme valtavan hienoja esityksiä niin kyläksi kuin henkilöiksi. Ihan jokainen ansaitsisi huomionosoituksen vuosikymmeniä tehdystä ansiokkaasta työstä oman yhteisön hyväksi. Kylätoiminnassa on ollut huomattavissa positiivista pöhinää ja se näkyy myös hakemuksista”, sanoo valintatoimikunnan sihteeri ja Kymenlaakson Kylät ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen.

Valintatoimikunta päätyi yksimielisesti tekemään alla olevan esityksen Kymenlaakson liiton maakuntahallitukselle, joka vahvisti valinnat maanantaina 20.3.

  • Kymenlaakson Vuoden kylä 2023: Virojoki, Virolahti
  • Maaseututoimija: Leena Borg, Siikava, Kouvola
  • Kylätoiminnan tiennäyttäjä: Jaakko Viikari, Korkeakoski, Kotka

Kymenlaakson liitto myöntää Kymenlaakson vuoden kylälle 1 000 euron palkintorahan. Palkitsemistilaisuuksien ajankohta sovitaan erikseen kesälle 2023.

Vuoden kylä on valittu Kymenlaaksossa 90-luvun alusta alkaen. Liitteenä listaus maakunnallisista valinnoista. Vuoden 2023 kymenlaaksolaiset valinnat toimitetaan Suomen Kylät ry:n koordinoimaan valtakunnalliseen Suomen vuoden kylä -kilpailuun ensi vuonna.

Listaus maakunnallisista valinnoista