Kotka-konsernin tulos kuusi miljoonaa plussalla – emokaupungille 4,7 miljoonaa euroa alijäämää

Julkaistu 27.03.2023

Kotkan kaupungin viime vuoden tulos oli 4,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Samalla kuitenkin koko kaupunkikonserni, johon kuuluvat myös kaikki kaupungin tytäryhtiöt, teki 6 miljoonan euron ylijäämäisen tuloksen. Emokaupungin taseen kumulatiivinen ylijäämä oli tilikauden 2022 lopussa oli 15,9 miljoonaa euroa ja koko konsernissa ylijäämää on taseessa 77,3 miljoonaa euroa.
Kaupunginhallitus hyväksyi tilinpäätöksen ja lähetti sen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö on emokaupungin tulokseen alijäämästä huolimatta tyytyväinen, sillä vielä talousarviovaiheessa alijäämän odotettiin nousevan yli 7 miljoonaan euroon.
”Vuoden 2022 talousarvion ja taloussuunnitelman laadimme alun alkaen ajatuksella, että tilikaudelta syntyisi alijäämää noin 7,1 miljoonaa euroa. Talouden toteuma oli kuitenkin lopulta talousarviossa ennustettua parempi. Tilikaudelta kyllä syntyi alijäämää, mutta määrä pieneni arvioidusta niin, että se on -4,7 miljoonaa euroa. Kyseessä ei ehkä ole aivan torjuntavoiton kaltainen, mutta joka tapauksessa positiivinen piirre, joka on syntynyt monen eri tekijän tuloksena”, Sirviö kiittelee.

Erityisesti kaupunginjohtajaa lämmittää koko kaupunkikonsernin vahva vire – olkoonkin, että vielä vuoden 2022 alussa monet tytäryhtiöistä kärsivät koronapandemian jälkirippeistä ja myös keväällä alkaneesta Venäjän hyökkäyssodasta.

”Kun tarkastelemme koko kaupunkikonsernia, niin tilikauden tulos osoittaa sen, että konsernimme on myös varsin vahvassa kunnossa. Kaupunkikonsernin kohdalla tilikauden ylijäämä vuonna 2022 oli kokonaisuudessaan noin 6 miljoonaa euroa. Isossa kuvassa voimme tulkita konserniyhteisöjen lukuja sekä tuloksia siten, että yhteisöjen taloudenpito ja toiminta on toteutunut hyvin pitkälle suunnitellulla tavalla ja tasolla. Konsernijohto voi ja saa olla erittäin tyytyväinen yhteisöjen toimintaan”, Sirviö toteaa.

”Hyvän konsernituloksen takia koko kaupunkikonsernin taseeseen kertyneen ylijäämän määrä on vuoden 2022 tilinpäätöksen jälkeen noin 77,3 miljoonaa euroa. Kotkan kaupunkikonserni on varsin laaja sekä monisäikeinen, mutta tällä tilinpäätöshetkellä se on vahvassa kunnossa, kun tarkastelemme sitä kokonaisuutena. Konserniluvuista huomaamme, että koko konsernissa on vierasta pääomaa varsin runsaasti, mutta toisaalta sitä on käytetty pääosin tulevaisuusinvestointeihin ja merkittävä osa lainasta kuuluu infrastruktuuria ylläpitäviin sekä kannattavaa liiketoimintaa harjoittaviin yhtiöihin”, Sirviö jatkaa.

Kaupunginjohtaja Sirviö toivoo kuitenkin, että tuleviin ”taloustalkoisiin” osallistuu koko konserni.
”Kaupunkikonsernin lainakanta asukasta kohden oli tilinpäätöshetkellä 10600 euroa. Kun kaupungilla itsellään tulee lähivuosina olemaan haasteita talouden kanssa, on tuleviin talkoisiin syytä ottaa mukaan koko konserni ja taloutta pitää entistä enemmän katsoa konsernikokonaisuutta silmällä pitäen. Samassa yhteydessä on hyvä pohtia nykyistä konsernikokonaisuuden tarkoituksenmukaisuutta vai olisiko tässä mahdollisuus uudenlaiseen luovuuteen”, Sirviö pohtii.

Työllisyyden kehitys kasvatti kunnallisverokertymää

Kotkan kaupungin tuottojen kokonaismäärä (toimintatuotot, verotulot, valtionosuudet, rahoitustuotot) vuonna 2022 olivat yhteensä 456,4 miljoonaa euroa. Tuottojen määrä kasvoi edellisestä tilikaudesta yhteensä 12,6 miljoonaa euroa.  Valtionosuudet kasvoivat 5,9 miljoonaa euroa. Toimintatuotot pienenivät 1,8 miljoonaa euroa.

Verotulotilityksien kokonaismäärä viime vuodelta oli 245,1 miljoonaa euroa. Verotulot kasvoivat edellisvuodesta yhteensä 8,4 miljoonaa euroa. Lisäyksestä 5,4 miljoonaa euroa aiheutuu kunnallisveron ja 2,4 miljoonaa euroa yhteisöveron kasvusta. Kiinteistöverotuotot vuodelta 2022 kasvoivat edellisvuodesta 0,6 miljoonaa euroa.

Kunnallisveron koko vuoden kertymä kasvoi kaikkiaan 2,7 % enemmän kuin edellisvuonna. Kunnallisverokertymää kasvatti työllisyyden positiivinen kehitys. Yhteisöveroja kertyi 14,1 % edellisvuotta enemmän.

Toimintakuluissa raju kasvu

Tuottojen kokonaismäärän kasvusta huolimatta kaupunginjohtaja Esa Sirviötä huolestuttavat kaupungin toimintakulut, jotka kasvoivat vuoteen 2021 verrattuna peräti 26,3 miljoonaa euroa. Talousarvioon verrattuna toimintakulut olivat noin 17,4 miljoonaa euroa ennakoitua korkeammat. Suurin yksittäinen selittävä tekijä toimintakulujen kasvulle oli sosiaali- ja terveyspalveluiden laskutus. Vuoden 2022 tilinpäätöksessä vuosikate on noin 12,9 miljoonaa euroa.

”Talouden epätasapainoa tilikaudella 2022 kuvaa muun muassa se, että vuosikate ei riittänyt kattamaan poistoja puhumattakaan investointien omahankintamenoista, mikäli tarkastelemme pelkästään kaupunki ilman konserniyhteisöjä. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että vuosikatteen riittävyyttä tulee tarkastella pitemmällä aikavälillä eikä yksittäinen hyvin tai huonosti mennyt vuosi kerro välttämättä täyttä totuutta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että vuosikatteen riittävyydessä niin poistojen kuin investointien omahankintamenojen suhteen kaupungilla itsellään tulee olemaan haasteita myös tulevina vuosina. Vuoden 2022 rahoituslaskelmaa tarkasteltaessa tämä ongelma näkyy selkeästi siten, että investointien rahoittamiseen on otettava velkaa”, Sirviö muistuttaa.

Hyvinvointialueuudistus tuo haasteita

Vuosi 2022 oli viimeinen, jolloin Kymenlaaksossa toimi laaja-alainen vapaaehtoinen sote-kuntayhtymä, Kymsote, ja vuoden 2023 alusta kotkalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista on vastannut Kymenlaakson hyvinvointialue.

Uudistuksen myötä kuntien ohjausmahdollisuus sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen sekä tuottamiseen on mahdollista vain tiiviin yhteistyön kautta. Suoraa omistajaohjausta kunnat eivät voi enää käyttää.

”Uudistus merkitsee Kotkan kaupungille ja koko kuntakentälle merkittäviä haasteita kunnille jääneiden palveluiden rahoittamiseksi. Kun koko valtakunta lienee lähivuosina jonkinlaisen julkisen talouden tasapainottamisen edessä, niin on helppo sanoa, että tasapainoisen talouden saavuttamiseen kunnat joutuvat tekemään todella paljon työtä. Tämä on myös Kotkan kaupungilla edessä ja valmistelijatasolla olemme jo asian eteen alkuaskeleita suunnitelleet. Kuten edellä on jo todettu, tähän tarkasteluun tulee ottaa vahvasti mukaan myös kaikki konserniyhteisömme”, kaupunginjohtaja Esa Sirviö korostaa.

Ohessa linkki diasarjaan, johon on koottu keskeisimmät kohdat vuoden 2022 tilinpäätöksestä sekä taulukko tilinpäätöksen tunnusluvuista.

KotkaTP 2022 diasarja

 

Tilinpäätös2022_tunnusluvut