Viides kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu käynnistyy

Julkaistu 27.01.2023

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestetään viidettä kertaa vuosina 2023–2024

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on vakiinnuttanut asemansa osanottajamäärältään suurimpien sävellyskilpailujen joukossa kansainvälisesti. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat sukupolvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat säveltäjät Kalevi Aho (Suomi), Magnus Lindberg (Suomi), Mats Larsson Gothe (Ruotsi) ja Lotta Wennäkoski (Suomi). Tuomaristoon tulee myöhemmässä vaiheessa mukaan myös kapellimestari Anna-Maria Helsing ja hän johtaa kilpailun finaalikonsertit syyskaudella 2024. Aho ja Lindberg ovat olleet mukana tuomaristossa sävellyskilpailun perustamisesta asti, eli vuodesta 2003 lähtien. Larsson Gothe ja Wennäkoski ovat tuomariston uusia jäseniä. Wennäkoski on toiminut aiemmin Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun tuomaristossa.

Tuomariston muotokuvat
Kalevi Aho, Lotta Wennäkoski, Magnus Lindberg, Mats Larsson Gothe, Anna-Maria Helsing

Kilpailuun voivat ottaa osaa kaikki Euroopan Unionin jäsenmaiden, Pohjoismaiden sekä seuraavien maiden kansalaiset (myös pysyvä oleskelulupa hyväksytään): Albania, Andorra, Bosnia-Hertsegovina, Iso-Britannia, Kosovo, Liechtenstein, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveitsi, Ukraina ja Vatikaanivaltio. Kilpailussa ei ole osallistumisikärajaa. Kilpailuteosten tulee olla ennen julkaisemattomia ja esittämättömiä, kestoltaan 15–30 minuuttia. Sävellykset on postitettava kilpailukansliaan viimeistään 4.12.2023. Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: 1. palkinto 11 000 euroa, 2. palkinto 9 000 euroa ja 3. palkinto 7 000 euroa. Tuomaristo voi halutessaan jakaa palkinnot toisinkin.

Tuomaristo valitsee keväällä 2024 vähintään kolme, mutta enintään viisi teosta esitettäviksi kilpailun finaalivaiheessa. Aiemmissa Uuno Klami -sävellyskilpailussa upeaa työtä tehnyt Kymi Sinfonietta esittää finaaliin valitut sävellykset kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa syyskaudella 2024. Tuomaristo tekee päätöksensä lopputuloksesta vasta orkesteriharjoitukset ja finaalikonsertit kuultuaan. Finaaliin valittujen sävellysten tekijät pääsevät tiiviisti mukaan teostensa harjoitusprosessiin ja saavat tätä kautta arvokkaita kansainvälisiä kontakteja ja verkostoja. Monet säveltäjät ovatkin saaneet ratkaisevaa nostetta uralleen kilpailun kautta.

Uuno Klami -sävellyskilpailujen osallistujamäärät ovat olleet huomattavan suuria: ensimmäiseen Kansainväliseen Uuno Klami -sävellyskilpailuun osallistui 117 sävellystä 23 maasta, toiseen 186 teosta 27 maasta ja kolmanteen 265:een 37 maasta. Neljännessä kilpailussa tehtiin osallistujaennätys vuosina 2018–2019, kun sävellyskilpailukansliaan saapui 283 sävellystä 38 maasta. Tämä on osoittanut selvästi sen, että ammattimaiselle sävellyskilpailulle on suuri tarve kansainvälistä sävellystyötä tekevän joukon keskuudessa. Kilpailua järjestää Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, jonka jäseniä ovat Kymi Sinfoniettan ohella Kotkan ja Kouvolan kaupungit.

Kilpailun internetsivusto löytyy osoitteesta: www.klamicompetition.fi