IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu huipentui tulosten julkistamiseen Kouvolassa

Julkaistu 11.11.2022

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ratkennut. Tulosten julkistaminen ja palkintojenjako tapahtui Kuusankoskitalolla Kouvolassa torstaina 10.11.2022 toisen finaalikonsertin jälkeen. Tuomaristo, johon kuuluvat Atso Almila (puheenjohtaja), Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, ovat jakaneet palkintosijat seuraavasti:

10–14-VUOTIAIDEN SARJA:

I sija:          Samuel Ahonen (Tampere): Saame
II sija:         Justiina Syrjänen (Hamina): Consertino h-molli n.02, osa1: Hetki
III sija:        Siiri Koivula (Helsinki): Koralliriutta

Tunnustuspalkinnot:
Niilo Halminen (Kangasala): Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle
Vilho Perttilä (Järvenpää): Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi

 15–19-VUOTIAIDEN SARJA:

I sija:          Gabriel Kivivuori Sereno (Joensuu): La pajara
II sija:         Sofia Kiviniemi (Helsinki): From -21 to + 35 nro 17
III sija:        Sointu Aalto (Edmonton Kanada): Trapdoors

Tunnustuspalkinnot:
Alex Halme (Espoo): Vivace pianolle ja jousille nro 10
Jino Pieviläinen (Kajaani): Poeme Tragique nro 13

Tuomaristo luonnehti sävellyskilpailun saldoa seuraavasti: ”Tuomaristo on ilahtunut finalistien kilpailuteosten tyylien moninaisuudesta. Teokset ammentavat paitsi klassisen musiikin perinteistä, myös elokuvamusiikista, runoudesta ja esitystaiteesta. Lisäksi teosten taustalla on kuultavissa vaikutteita eri maanosien musiikista Uuno Klamin hengessä. Säveltäjien vahva ja laaja-alainen muusikkous on läsnä teoksissa. Nuoret ovat ottaneet luontevasti roolin säveltäjinä, jotka kommunikoivat kapellimestarin ja muusikoiden kanssa, tekevät huomioita sävellystensä tulkinnasta ja ovat median haastateltavina. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa ponnahduslautana uransa alkuvaiheessa oleville nuorille säveltäjille. Sävellysopintojen yleistyminen näkyy myös teoksissa.”

Neljättä kertaa järjestettyyn harvinaislaatuiseen kansalliseen sävellyskilpailuun saapui kaiken kaikkiaan 47 korkeatasoista sävellystä eri puolilta Suomea. Kilpailun tarkoituksena oli innostaa lapsia ja nuoria sävellysharrastuksen pariin ja tuoda nuoria musiikin tekijöitä sekä heidän teoksiaan paremmin esille. Kymi Sinfonietta esitti finaaliin päässeet teokset kapellimestari Atso Almilan johdolla Kotkassa 9.11.2022 ja Kouvolassa 10.11.2022. YLE radioi Kouvolan finaalikonsertin suorana lähetyksenä. Konsertti jää kuunneltavaksi YLE Areenalle.

Palkinnoiksi voittajat saivat pienet rahapalkinnot (100–250 euroa) ja sävellyskilpailuyhdistyksen puolesta sävellyksenopetusta sekä nuottipalkintoja. Lisäksi voittajat saivat mahdollisuuden halutessaan säveltää uuden teoksen Kymi Sinfoniettalle. Myös Kouvolan ja Kotkan kaupungit jakoivat kaikille finalisteille tunnustuspalkinnot.

Kaikki kymmenen nuorta säveltäjää, joiden teokset olivat finaalissa, osallistuivat kilpailuviikolla tiiviisti orkesteriharjoituksiin. Samalla he pääsivät keskustelemaan teoksista ja säveltämisestä kapellimestarin, orkesterin muusikoiden sekä toistensa kanssa, ja heille tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä paitsi finaalikonserteissa myös niitä edeltävissä orkesteriharjoituksissa.

Lisätietoja kilpailun verkkosivulta www.klamicompetition.fi