Kyllä vai ei

Julkaistu 25.11.2022 Kirjoittajalta Tommy Larvi

Mikä on sinun mielestäsi tärkein sana työelämässä, kyllä vai ei? Usein kuulen sanottavan, että ehdottomasti ei. Työntekijän tulee pystyä ja uskaltaa sanoa ei, jotta hän voi rajata omaa työtään turhilta ja uuvuttavilta rönsyiltä. Näin hän pitää itse vastuullisesti huolen siitä, että omat työtehtävät pysyvät kohtuullisessa määrässä ilman, että niiden alle uupuu.

Oma vastuunotto on tärkeää. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, mitä sinä ajattelet, tunnet ja koet, ellet niitä itse muille sanoita. Toki laki velvoittaa työnantajaa pitämään huolta työntekijöistä ja suojella heitä vaikkapa haitalliselta kuormitukselta. Lähiesihenkilöt ovat tässä tärkeässä roolissa. Me muut voisimme puolestamme auttaa omalta kohdaltamme esihenkilöitä työssään sanoittamalla heille omia ajatuksiamme ja kokemuksiamme työstä ja työn tekemisestä. Mieluiten tietysti rakentavalla tavalla.

Ei tämäkään huonolta kuulosta? Ein sanominen on todella tärkeää. Itselleni tärkeimmistä tärkein sana on kuitenkin kyllä. Vaikka toki molemmat sanat ovat tärkeitä ja niillä molemmilla on sekä hyvät että huonot puolet.

Keskustelin syyslomalla oman teinini kanssa siitä, mitä olisimme lomalla tehneet yhdessä. Ehdotin erilaisia asioita, osin sellaisia, jotka itseäni kiinnostivat. Myös sellaisia, joista teinit olisivat saattaneet kiinnostua. Nämä eivät uponneet juurikaan ”yleisöön”. Vastaus oli yksiselitteisen kieltävä, joko sanottuna tai muilla nonverbaaleilla viestimiskeinoilla esitettynä. No en minäkään mikään loputon ideageneraattori pystynyt olemaan, joten keskustelu hiipui pikkuhiljaa. Mikä on yleensä myös seuraus liiallisesta ein käytöstä, keskustelu lakkaa.

Lopputulos oli osin karu, emme tehneet mitään kyseisenä päivänä. Tämän osalta voisin kuitenkin todeta ”sometimes you win, sometimes you learn”. Nyt päädyimme sanonnan jälkimmäiseen kohtaan. Teini totesi selitellen, ehkä turhautunutta ilmettäni katsoessaan, että on niin helppo sanoa asioille ei. Sen tietää, mitä ei halua, mutta sen hahmottaminen on haastavaa, mille haluaisi sanoa kyllä. Toki asiaa ja keskustelua olisi vienyt eteenpäin myös joku toteamus esim. ”hyvä ajatus, mietitään tätä hetki tai tuossa on jotain kivaa ja tämän lisäksi…”

Pidän tärkeänä, että työelämässä ja muutenkin omassa elämässä osaa sanoa ei. Kuitenkin vasta sen jälkeen, kun on osannut sanoa jollekin itselle tärkeälle asialle kyllä! Kyllä sille, mitä sinä itse arvostat, haluat, mikä tuo sinulle elämän sisältöä, iloa tai merkityksellisyyden kokemuksia. Tällaisen ”elämän majakan” löytäminen on itsessään jo aarre ja tähtäin tulevaan. Sen löytäminen ei ole aina helppoa ja sen osoittamaan suuntaan lähteminen saattaa vaatia yllättävänkin paljon rohkeutta. Kannattaa kuitenkin kokeilla!

Laita nyt silmäsi kiinni ja mieti 1-5 minuuttia: Mille sinä haluat sanoa tänään kyllä. Kun sen keksit, kerro siitä työkaverillesi ja kysy häneltä, mille hän haluaisi sanoa kyllä!