Kotkaan tulee viisi huumeruiskuille tarkoitettua roskalaatikkoa

Julkaistu 11.11.2022

Kotkan kaupunki sijoittaa puistoalueilleen viisi huumeruiskuille tarkoitettu roskalaatikkoa. Ns. ruiskuroskikset tulevat Karhulan Pankkipuistoon, Karhuvuoren torin reuna-alueelle, Kotkansaaren Isoonpuistoon, Sibeliuksenpuistoon ja Hovinsaarelle Veikon puistoon.

”Roskispaikat on valikoitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihdetilannekyselyn tulosten, puistotoimen havaintojen ja päihdeasiakkaiden kanssa töitä tekeviltä sidosryhmiltä kerätyn tiedon perusteella. Tavoitteena on hankkia ruiskuroskiksia kaupungille lisää, koska tarve niille on olemassa. Nyt hankituilla viidellä ensimmäisellä kokeilemme niiden toimivuutta”, kertoo Kotkan ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Hanna-Kaisa Lähde.

Ruiskuroskisten paikat on esitelty alla olevassa kartassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksen mukaan suonensisäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt koko maassa. Jätevesitutkimuksesta selviää, että Kotkassa trendi mukailee koko maan tilannetta. Käytettyjä huumeruiskuja on löytynyt viimeisen vuoden aikana lisääntyvä määrä Kotkan kaupungin puistoista. Kuntalaisilta on tullut niistä myös ilmoituksia sekä puistotoimelle että kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattorille.
Kymenlaaksossa ei huumeruiskuroskiksia ole vielä ollut käytössä kuntien toimesta. Lähimmät kunnat, joissa ruiskuroskiksia on jo otettu käyttöön, löytyvät Porvoosta ja Lappeenrannasta.

Roskiskartan lisäksi kaupungin verkkosivuille on lisätty kuntalaisille suunnattua viestintää ruiskuroskiksiin ja huumeneulojen käsittelyyn liittyen. Verkkosivuilta on myös suorat linkit Kymsoten terveysneuvonta Pisteen sivuille.
Kymsote hoitaa koko maakunnan alueella tartuntatautilain mukaista tehtävää järjestää suonensisäisiä huumeita käyttäville mahdollisuus puhtaiden neulojen vaihtoon ja terveysneuvontaan. Kymsoten Pisteen toimipaikka sijaitsee Kotkassa Turvalassa.

Hanna-Kaisa Lähteen mukaan ruiskuroskisten hankinta mukailee valtion päihde- ja riippuvuusstrategiaa. ”Strategialla on viisi painopistettä: tuetaan päihteitä käyttävien ja riippuvuushaittoja kokevien ihmisten oikeuksia, vahvistetaan asiantuntijuutta, yhteistyörakenteita, tietoperustaa ja tiedonkulkua, tuetaan toimivia ja etsitään uusia ratkaisuja, varmistetaan ehkäisevän päihdetyön ja päihde- ja riippuvuuspalveluiden laatu ja saatavuus sekä varmistetaan päihde- ja riippuvuusasiantuntemus ja yhteistyö”, Lähde kertoo.

Huumausaineiden osalta keskeisenä tavoitteena on vähentää huumausaineiden käytön aiheuttamia haittoja käyttäjälle itselleen, läheisille, yhteisöille ja yhteiskunnalle painottaen huumausaineita käyttävien kuolleisuuden vähentämistä.
”Kymsote hoitaa omalta osaltaan tätä tehtävää ja kaupunki pyrkii vähentämään huumausaineen käytön aiheuttamia haittoja erityisesti yhteisön tasolla. Käytetyt huumeruiskut ovat terveysturvallisuusriski silloin, kun niitä esiintyy kaupunkikuvassa. Ne ovat myös vaarallista jätettä, joiden käsittely tulee hoitaa asiaankuuluvalla tavalla”, Lähde muistuttaa.

”Ruiskuroskisten hankinta on kaupunkistrategian mukaista toimintaa. Missiomme mukaan edistämme Kotka-konsernina kaikkien asukkaiden hyvinvointia. Kaupunkistrategian mukaan vahvistamme puistokaupunkiprofiilia, kehitämme hyvinvoinnin palveluja ja panostamme turvallisuuteen sekä kuntalaisten osallisuuteen”.

Ruiskuroskisten paikat kartalla