Koko perheen komediamusikaali The Addams Family vihdoin ensi-illassa

Julkaistu 07.09.2022

Jo useaan otteeseen siirretty suuri koko perheen komediamusikaali saa vihdoin ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterissa lauantaina 10.9.

Musikaali sai maailman ensi-iltansa Broadwaylla vuonna 2010 ja sitä on esitetty Suomessa aiemmin Tampereella ja Jyväskylässä. Kauhugenrestä ammentava The Addams Family on mustan huumorin täyteinen musikaalikomedia, jonka tekstin ovat yhteistyössä kirjoittaneet Marshall Brickman & Rick Elice. Tarinaa kuljettaa eteenpäin Andrew Lipan säveltämä musiikki. Komediamusikaali perustuu Charles Addamsin luomiin hahmoihin, joita hän kehitteli sarjakuvissaan jo 1930-luvulla. Televisiosarjana tarinaa esitettiin 1960-luvulla. Myöhemmin seurasivat mm. kokoillan Hollywood-elokuvat vuosina 1991, 1993 ja 1998.

Näytelmässä Addamsin perheen teini-ikäinen tytär Wednesday on rakastunut (kamalan tavalliseen!) poikaan ja pyytää isäänsä Gomezia olemaan kertomatta siitä äidille. Nyt isän on tehtävä jotakin aivan tuskastuttavan hirveää, sellaista, mitä hän ei ole koskaan ennen tehnyt… hänen on pidettävä tyttärensä salaisuus rakkaalta vaimoltaan Morticialta!

Kun nuoren parin perheet tapaavat ensimmäistä kertaa illallisella Addamsin erikoisessa kartanossa, ovat kauhukomedian ainekset padassa – kaiken lisäksi Addamsin suvun esivanhemmatkin nousevat haudoistaan ihmettelemään, toteutuuko nuorten rakkaus ja kuka saa pitää kenet.

”Kotkan kaupunginteatteri voi panostaa tämän kaltaiseen esitykseen vain pari kertaa vuosikymmenessä ja tämä on teatterillemme ja koko kaupungillemme oikea merkkitapaus. Katsojamme toivovat meiltä palautteissaan aina eniten juuri musikaaleja ja komedioita, ja tämä näytelmä vastaa erinomaisesti näihin kumpaankin toiveeseen”, toteaa teatterinjohtaja Miko Jaakkola.

Vierailijoita ennätysmäärä

Näytelmän Kotkan Kaupunginteatterille ohjaa Katja Krohn. Hänen näytelmiään on esitetty lukuisissa suomalaisissa teattereissa. Näytelmien Iso paha susi ja Sotta Pyttynen myötä hän on myös Suomen eniten esitettyjen nykykirjailijoiden joukossa. Krohnin kirjoittamaa monologia Kuningas Lear on esitetty pitkään myös Yhdysvalloissa.
Katja Krohn on toiminut mm. Teatteri Pienen Suomen johtajana, Helsingin kaupunginteatterin lastenteatterivastaavana ja ohjaajantyön lehtorina Teatterikorkeakoulussa. Katjan lisäksi vierailijoiksi saapuvat monista TV-sarjoista ja näytelmistä tutut näyttelijät Tommi Rantamäki, Mervi Takatalo, Maiju-Riina Huttunen, Marika Huomolin, Krista Putkonen-Örn ja koreografi Sami Vartiainen.

Taustalla paljon paikallista osaamista

Kotkan kaupunginteatterin näyttelijöiden Mikkomarkus Ahtiaisen, Osku Haaviston, Kalle Kurikkalan, Antti Leskisen, Miia Maarasen ja Juho Markkasen lisäksi lavalle nousevat myös Addamsin perheen esivanhemmat, kulmakunnan kovimmat laulajat (vier.), Hanna Bergström, Satu Liimatta, Stella Löflund, Riikka Pelo ja Ella Tepponen.
Bändissä soittavat (vier.) Harri Heininen, Timo Jaakkola, Vesa Kuitunen, Sirkku Mantere, Jonas Mäki ja Wiljami Salminen ja sitä johtaa kapellimestari Ilja Kaskimaa. Sovituksesta vastaa kapellimestari Ari Ismälä.