Heijastimia jaossa Kotkassa teemapäivän aattona

Julkaistu 28.09.2022

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10. ja koska päivä osuu lauantaiksi, muistetaan Kotkassa tärkeää teemapäivää jo perjantaina 30.9.

Langinkosken koulun vanhempainneuvosto jakaa heijastimia koulun lähellä perjantaina aamutuimaan ja lisäksi Kotkan pysäköinnintarkastajat jakavat heijastimia eri puolella kaupunkia.

Heijastimia on Kotkassa jaossa myös seuraavilla kuukausimarkkinoilla 6.10, kun heijastimia jakaa torilla kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden vastuualue.

Illat pimenevät – muista heijastin

Heijastinpäivää vietetään joka vuosi 1.10. Teemapäivän tarkoitus on muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja kannustaa jokaista käynnistämään heijastinkauden – viimeistään nyt. Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan myös liikenneturvallisuustyössä, koska unohtaminen on inhimillistä. Oikea-aikainen muistutus kannustaa tekemään turvallisia valintoja.

Vahvasti näkyvä -kampanjassa jääkiekkoilija Noora Räty ja vapaaottelija Teemu Packalén kannustavat heijastimen käyttöön. Kampanjan viesti on yksinkertainen: Samalla tavalla kuin urheilijat valmistautuvat tulevaan kauteensa, myös pimeää kautta liikenteessä voi ennakoida kiinnittämällä heijastimet takkeihin, laukkuihin ja muihin varusteisiin.

Syysiltoina yhä aiemmin alkava pimeys saattaa yllättää. Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta, myös valaistuissa taajamissa.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla ajava autoilija taas havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

”Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeään aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen”, muistuttaa Liikenneturvan Kouvolan toimipisteen yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.