Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa -tapahtuman valoreitti on julkaistu – tapahtuma laajenee keskustan ulkopuolelle

Julkaistu 15.09.2022

Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa -tapahtuman teospaikat ja osa teoksista on julkaistu. Reitti ja reitin yksityiskohdat täydentyvät syksyn mittaan. Viime syksynä suuren suosion saanut tapahtuma laajenee tänä vuonna Kotkan keskustan ulkopuolelle. Tapahtuman valoreitti koostuu vajaasta kahdestakymmenestä kohteesta ja valotaideteoksesta.

Reitti alkaa viime vuoden tapaan Haukkavuoren näkötornilta, jonka valaistuksen toteuttaa tänä vuonna taiteilija Niko Tiainen. Tornilla nähdään teos, joka kantaa nimeä ”Kaanon”. Teos on yleisön ”soitettavissa” oleva interaktiivinen alueellinen ääni- ja valomaisema. Reitti jatkuu näkötornilta Sapokan vesipuistoon laululavan tuntumaan, jossa päästään ihastelemaan niin ikään Tiaisen teosta ”Translucens”.

Sapokan laululavalta reitti jatkuu Maretariumille, jossa nähdään TELAKKA & Co. kollektiivin teos ”Under Waves”. Maretariumilta reitti kulkee Monikulttuurisen toimintakeskus Myllyn kautta Kotkamillsin tehtaan piipun juureen. Kotkamills on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista ja tehtaan piippu valaistaan Kotkamillsin 150-vuotisjuhlavalaistuksella. Lisäksi alueella valaistaan tehtaan vanha Jugend-talo.

Seuraavat kohteet löytyvät Isopuistosta, jossa on esillä kolme teosta. Niistä ensimmäinen on Flowers of Life ryhmän toteuttama The play of Crystals. Myös Pyhän Nikolaoksen kirkko valaistaan. Kirkon valaistuksen toteuttavat Nikolaoksen kirkon ystävät. Lisäksi puistossa on teos ”Havukämmenet”. Kestävistä ja ympäristöystävällisistä luonnon materiaaleista luodut Havukämmenet kutsuvat tapahtuman vierailijoita istahtamaan ja rauhoittumaan hetkeksi teoksen äärelle.

Viime vuoden tapaan myös Kotkan kaupunginteatteri on mukana Aaltoja!-tapahtumassa. Teatterilla nähdään heidän oma valoteoksensa, jonka lisäksi kaupunginteatterilla järjestetään tapahtuman avajaiset keskiviikkona 19.10. klo 18 alkaen. Avajaiset ovat kaikille avoimet ja maksuttomat.

Lehmuskujalle rakentuu viime vuoden tapaan Aaltoja!-tori ja alueen myyntipaikoista vastaa Kotkan Kauppatie. Täältä reitti jatkuu Kotkan seurakuntakeskukselle, jonka sisäpiha on valaistu tapahtuman ajan. Samoin Kotka kirkko valaistaan. Kotkan lyseon Globus-talon viereisellä puistokaistaleella ihastellaan Kotkan lyseon kuvataideopiskelijoiden toteuttamaa työtä ”Tunnekuutiot” -nimistä teosta.

Teoksia myös Kyminlinnassa, Karhulassa ja Sunilassa

Tänä vuonna tapahtuma laajenee Kotkan keskustan ulkopuolelle. Kyminlinnan vallien kesäteatterin puoleisen portilla nähdään yhteistyössä Kyminlinnan ystävät ry:n kanssa toteutettu teos. Myös Karhulan vesitorni valaistaan. Näiden Lisäksi Sunilassa nähdään Olli Hietajärven suunnittelema ja toteuttama teos ”Aaltojen laulu”. Lisäksi alueella on muuta Pro Sunilan järjestämään ohjelmaa tapahtuman ajan.

Lasten kulttuurikeskus järjestää myös tänä vuonna ohjelmaa perheen pienimmille. Karhulan torille nousee Valon taikaa -tapahtuma ja Kauppakeskus Pasaatissa, vanhassa pankin tilassa, pääsee ihastelemaan Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tähtiplanetaariota.

Viime vuoden tapaan Aaltoja!-festivaalia ovat toteuttamassa useat eri toimijat. Tapahtuman ohjelma ja yksityiskohdat täydentyvät syksyn mittaan. Ajankohtaiset tiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta osoitteesta www.aaltojafestivaali.fi.