Marjat kuuluvat kesään

Julkaistu 12.07.2022

Varma kesän merkki on toreille ja kauppojen edustoille ilmaantuvat marjamyyjät. Mikä voi olla sen parempaa kuin maistaa tuoretta ja makeaa mansikkaa, hernettä tai kirsikkaa? Ostoksilla on kuitenkin hyvä miettiä keneltä ostaa, sillä marjabisneksessä on paikka elintarvikepetokselle. Kuinka siis tunnistaa luotettava myyjä ja mitä muuta tulisi ottaa huomioon marjakaupoilla?

Marjojen myyntipisteessä tulisi aina olla merkittynä selkeästi myyntipaikan haltijan nimi sekä yhteystiedot. Marjamyyjän tulee olla rekisteröitynyt elintarvikehuoneistoksi: tämä on merkki siitä, että toimija on terveystarkastajan valvonnassa. Rekisteröityneen marjamyyjän tunnistaa myyntipisteellä näkyvissä olevasta Oiva-raportista tai todistuksesta, jonka myyjä on saanut rekisteröidessään myyntipisteensä.

Terveystarkastaja valvoo suunnitelmallisilla tarkastuksillaan niin myyntipaikan hygieniaa kuin myös esimerkiksi marjojen ja muiden tuotteiden jäljitettävyyttä sekä kuluttajille annettavia tietoja. Kuluttajille annettavilla tiedoilla tarkoitetaan pakkausmerkintöjä tai irtomyynnissä välittömästi ilmoitettavia asioita. Esimerkiksi mansikoilla tulee aina irtomyynnissäkin olla ilmoitettuna alkuperämaa sekä laatuluokka. Mansikkapakkauksissa tulee ilmoittaa selkeästi tuotteen nimi, alkuperämaa, pakkaaja, erätunnus, sisällön määrä ja laatuluokka. Pakkauksiksi lasketaan myös kannettomat pahviset laatikot.

Erätunnuksen avulla tuotteet pitäisi voida jäljittää suoraan viljelijään. Ostaessa on hyvä myös varmistua, että luvattu laatuluokka pitää paikkansa. Usein marjat myydään I laatuluokassa, jolloin marjojen tulee olla tuoreita, ehjiä ja puhtaita.

Jäljitettävyys on tärkeää, jotta mahdolliset elintarvikepetokset voidaan sulkea pois. Valtakunnallisesti on ollut viitteitä petostapauksista, joissa marjoja (usein mansikoita) tuodaan ulkomailta ja myydään myöhemmin kotimaisina. Tällainen petos tuo tekijälleen huomattavan taloudellisen edun, sillä kotimainen mansikka on huomattavasti arvokkaampaa kuin vaikkapa Puolasta tuotu. Alkuperämaapetokset heikentävät myös kotimaisten viljelijöiden asemaa markkinoilla. Epäiltäessä alkuperäväärennöstä voidaan marjan alkuperä todentaa isotooppimäärityksellä. Todettakoon kuitenkin lopuksi, ettei Kotkassa tai Pyhtäällä ole havaittu viitteitä vilpillisestä marjamyynnistä.

Marjojen myyntiin liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Kotkan kaupungin ympäristöterveydenhuollossa terveystarkastaja Emma Muuriseen, 040 653 2887, emma.muurinen@kotka.fi