Metsäteollisuuden työtaistelut painoivat HaminaKotka sataman liikennettä

Julkaistu 09.05.2022

HaminaKotka sataman kautta kulki tammi-huhtikuussa 4 724 291 tonnia tavaraa, joka on 6,8 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Metsäteollisuuden työtaistelut ratkesivat, mutta ne vaikuttivat merkittävästi HaminaKotka Sataman liikenteeseen koko alkuvuoden aina huhtikuun loppuun asti.
Vienti väheni tarkastelujaksolla 7,9 prosenttia. Vähennys tuli pitkälti sellusta (-29,5 %) ja paperista (-26,3 %). Myös kuivabulk-kuljetukset supistuivat (-17,7 %). Viennissä kasvoivat nestebulk (+36,6 %), kappaletavara (+30,1 %), luokka ”muu tavara” (+8,3 %) ja sahatavara (+6,7 %).
Tuonnissa laskua oli tammi-huhtikuussa 3,1 prosenttia. Eniten väheni raakapuu (-12,7 %). Myös nestebulk laski (-7,6 %). Tuonnissa kasvussa olivat kuivabulk (+22,2 %), luokka ”muu tavara” (+7,7 %) ja kappaletavara (+1,9 %).
Kauttakulkuliikenne väheni 2,9 prosenttia.
Pienimuotoinen kotimaanliikenne lisääntyi selvästi.
Kontteja käsiteltiin 5,7 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Huhtikuun loppuun mennessä Ukrainan sodasta johtuvat pakotteet vähensivät toistaiseksi vain pienimuotoisesti sataman liikennettä. Pakotteiden vaikutusten ennakoidaan kuitenkin lisääntyvän jatkossa.

Liikennetilasto huhtikuu 2022