Kotka-palkinto kirjailija Jari Järvelälle

Julkaistu 20.05.2022

Tämänvuotinen Kotka-palkinto on myönnetty kirjailija Jari Järvelälle. Kaupunginhallituksen myöntämä palkinto luovutettiin Järvelälle 20.5. järjestetyn Kotka-päivän tilaisuuden yhteydessä Karhulan torilla.

Palkinnon perusteluissa kaupunginhallitus toteaa, että kotkalainen Järvelä on tuotannollaan noussut yhdeksi Suomen menestyneimmistä kirjailijoista.

Jari Järvelän uusin teos, syyskuussa 2021 ilmestynyt elämäkertaromaani ”Aino A.” on saanut laajasti julkisuutta ja arvostelumenestystä.

Romaani, joka kertoo mm. Sunilassa vahvasti vaikuttaneen arkkitehti Alvar Aallon puolisosta, antaa uuden näkökulman Aino Aallosta.

Aallot toimivat pitkälti pariskuntana, mutta työt nimettiin aina Alvarille. Ainolla heistä kahdesta oli jo ennen arkkitehdin uraa puusepän ja muurarin koulutus, ja monet heidän lähipiiristään pitivät nimenomaan Ainoa heistä kahdesta taiteellisesti lahjakkaampana, esteettisempänä ja syvällisempiä ideoita saavana.

Myös Jari Järvelän aiemmalla tuotannolla on yhteyksiä Kotkaan.

Tunnetuin näistä on menestykseksi noussut Metro-trilogia, jonka avasi vuonna 2015 ilmestynyt ”Tyttö ja pommi”.

Nuoresta kotkalaisesta naisesta, Metrosta kertovan trilogian kaksi muuta osaa ovat ”Tyttö ja rotta” sekä ”Tyttö ja seinä”.

Tyttö ja pommi (Girl and the Bomb) on myös käännetty mm. englanniksi ja portugaliksi.

Jonkinlainen yhteys Kotkaan on Järvelän tuotannossa nähtävissä myös teoksessa ja kuunnelmasarjassa ”Minä, kaupunginjohtaja”, joka kertoo hauskasti kuvitellun Kontiolan kaupungin ykkösmiehestä.

Arvostelumenestyksiksi nousseiden romaanien lisäksi hän on kirjoittanut kuunnelmia, näytelmiä, librettoja ja matkareportaaseja seikkailuistaan vuorilla.

Jari Järvelä on saanut mm. Suomen Kirjailijaliiton esikoiskirjapalkinnon 1996 teoksesta Bambi ja muita novelleja, Vuoden Esikoisdekkari -palkinnon 2015 teoksesta Tyttö ja pommi, Kirjallisuuden valtionpalkinnon 2007 trilogiasta Veden paino, Pieni taivas ja Kansallismaisema, Kalevi Jäntin palkinnon 2001 teoksesta Veden paino ja Kaakkois-Suomen taidepalkinnon 2001 teoksesta Veden paino.

Lisäksi hän on ollut ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2018 teoksesta Kosken kahta puolta, vuonna 2007 teoksesta Romeo ja Julia ja vuonna 1999 teoksesta Lentäjän poika sekä Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2007 teoksesta Romeo ja Julia sekä vuonna 2006 teoksesta Kansallismaisema.

Järvelä on ollut ehdokkaana myös Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2009 teoksesta Romeo ja Julia.

Kotkan kaupunginvaltuuston vuonna 1982 hyväksymien Kotka-palkinnon sääntöjen mukaan Kotka-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisten tai yleensä yhteiskunnan hyväksi.
Palkittavan teon tai toiminnan on liityttävä Kotkan kaupunkiin säännöissä tarkemmin määrättyyn tapaan.