Kotka ei suostu Kymsoten pyyntöön lisärahoituksesta

Julkaistu 31.01.2022

Kotkan kaupunki ei tässä vaiheessa sitoudu maksamaan Kymsoten liikkeenluovutuksesta aiheutuneita palkkaharmonisoinnin kustannuksia vuoden 2022 aikana muilta osin kuin, mitä on sovittu palvelusopimusneuvottelujen yhteydessä.
Lisäksi Kotkan kaupunki pyytää Kymsotea toimittamaan omistajakunnille palkkaharmonisointia koskevan suunnitelmansa. Kaupunginhallitus päätti asiasta 31.1.

Kaupunginhallitus edellyttää Kotkan kaupungilta aktiivisia toimia, jotta Kymenlaakson kuntien ja Kymsoten kesken löytyisi yhteinen näkemys palkkaharmonisoinnin hoitamisesta kuntayhtymän ja kuntien kannalta kokonaistaloudellisesti kestävimmällä tavalla.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen, kun Joona Mielonen (vas.) esitti, että Kotka hyväksyy osaltaan palkkaharmonisoinnin vuoden 2022 aikana, mikäli myös muut kunnat sen hyväksyvät.
Mielonen esitti myös, että kaupunginhallitus edellyttää kaupungilta aktiivisia toimia neuvotteluiden käynnistämiseksi kuntien ja Kymsoten yhteisen ratkaisun löytymiseksi.

Mielosen esitys hävisi äänestyksessä 4-6 Sami Virtasen (SDP) esitykselle, jossa Virtanen halusi lisätä kaupunginjohtajan pohjaesitykseen em. lauseen ”Kaupunginhallitus edellyttää Kotkan kaupungilta aktiivisia toimia, jotta Kymenlaakson kuntien ja Kymsoten kesken löytyisi yhteinen näkemys palkkaharmonisoinnin hoitamisesta kuntayhtymän ja kuntien kannalta kokonaistaloudellisesti kestävimmällä tavalla”.
Täydennetty esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kymsote lähetti tammikuun puolivälissä jäsenkunnilleen kyselyn siitä, sitoutuuko jäsenkunta maksamaan liikkeenluovutuksella aiheutuneet palkkaharmonisoinnin kustannukset jäsenkuntaosuuden mukaisesti vuoden 2022 aikana.

Kymsote on perustettu vapaaehtoisena kuntayhtymänä 2019, jonka johdosta on muodostunut velvoite yhteen sovittaa jäsenkunnista siirtyneiden työntekijöiden palkat.

Kymsote on neuvotellut joulukuussa 2021 loppuun palkkaharmonisaation työmarkkinajärjestöjen kanssa. Neuvottelut jäivät erimieliseksi ainoastaan harmonisaation aikataulun osalta. Työmarkkinajärjestöt ilmoittivat yksimielisesti, etteivät hyväksy työnantajan esittämää aikataulua vuodelle 2023.

Arvio Kymsoten palkkaharmonisoinnin kokonaiskustannuksista on 21,2 miljoonaa euroa. Kymsoten talousarvioon 2022 on sisällytetty 7,6 miljoonaa euroa palkkaharmonisaatiokustannuksia, mutta nyt Kymsote tiedustelee jäsenkuntien mahdollisuutta rahoittaa aiemmin vuodelle 2023 suunnitellun 13,4 miljoonaa euron harmonisointikustannukset jo vuonna 2022. Kotkan osuus summasta on 4,57 miljoonaa euroa.

Talousarvio- ja palvelusopimusneuvotteluissa sovittiin, että palkkaharmonisointi tullaan tekemään vuosien 2022 ja 2023 aikana. Järjestöt eivät yksipuolisesti voi määritellä palkkaharmonisoinnin toteuttamista. Tavoitteena on, että asiasta päästään paikallisesti yksimielisyyteen työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen välillä, mutta viime kädessä asiasta päättää työnantaja.

Kaupunginhallitus toteaa, että Kymsoten esitys palkkojen harmonisoinnista ja siihen kohdistuva kuntien rahoitustarve on nostettu esille ilman mitään ennakkokeskustelua esimerkiksi kuntajohtajien kokouksessa. Palkkaharmonisoinnin tarve on tiedetty jo vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän perustamista valmisteltaessa ja yksityiskohdat ovat selvinneet kuntayhtymän perustamisen jälkeen. Näin ollen se ei ole voinut tulla yllätyksenä Kymsotelle.

Kymsoten menojen tulee sisältyä jäsenkunnilta perittäviin tuote- tai muihin perittäviin hintoihin eikä erillisiä palkkaharmonisointi- tai muita kustannuksia makseta Kymsotelle. Esimerkiksi Eksotessa toteutettua palkkaharmonisointia eivät kunnat maksaneet erikseen, vaan kustannukset katettiin Eksoten tekemän alijäämän kautta.

Kotkan talousarviossa tilikauden 2022 alijäämäksi on ennakoitu -7,1 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto joutui nostamaan kunnallisveroprosenttiaan puolella prosenttiyksiköllä, jotta edes edellä mainittu alijäämä olisi mahdollista. Kaupungilla ei ole mahdollisuutta lisätä tuloja tai karsia menoja Kymsoten esittämän 4,71 miljoonan euron verran, vaan käytännössä se tarkoittaisi alijäämän kasvamista vastaavalla summalla.

Kaupunginhallituksen mukaan Kymsoten tulee noudattaa kuntien kanssa yhdessä sovittuja reunaehtoja. Palkkaharmonisoinnin toteuttamisessa on selvästi vitkuteltu. Sitä ei voi kuitenkaan toteuttaa yhden vuoden aikana, jolloin se muodostuu jäsenkuntien taloudelle kohtuuttomaksi sekä kuluvana vuonna että tulevaisuudessa rahoituspohjan heikentyessä.

Kotka pitäytyy vuoden 2022 talousarvio- ja palvelusopimusneuvotteluissa varatuissa summissa eikä lisää rahoitusta palkkojen harmonisoinnin perusteella tässä vaiheessa. Kymsoten olisi pitänyt varautua palkkaharmonisointiin taloussuunnitelmissa ja tehdä harmonisointisuunnitelma heti toiminnan aloittamisen jälkeen. Mikäli Kymsote päättää toteuttaa alun perin vuodelle 2023 suunniteltuja palkkojen harmonisointeja jo vuoden 2022 puolella, tulee tämä tehdä vasta kuluvan vuoden lopussa esimerkiksi 1.12.2022 alkaen siten, että Kymsote pystyy toteuttamaan ne ilman kuntien lisärahoitusta.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat