Valtuusto teki vain vähäisiä muutoksia talousarvioon

Julkaistu 13.12.2021

Kotkan kaupunginvaltuusto teki vain pieniä menolisäyksiä kaupunginhallituksen esitykseen ensi vuoden talousarvioksi.

Menoja budjettiin lisäsivät ainoastaan Pyhtään lintuhoitolalle myönnetty 3000 euron avustus ja Kumparepuiston frisbeegolfradan kunnostaminen 10 000 eurolla.

Tuloja valtuusto lisäsi talousarvioon poistamalla sieltä investointipuolelta mm. puuvenemessujen ja muiden tapahtumien käyttöön tarkoitetut laiturit, mistä syntyy säästöä 190 000 euroa.

Euromääräisten muutosten sijaan valtuusto teki talousarvioon lukuisia tekstilisäyksiä tai -muutoksia.

Budjettikirjaan lisättiin mm. että Kotkan kaupungin talouden tasapainottamisohjelma käynnistetään kevätkesällä 2022 koskien vuosia 2023-2025.
Tasapainotettava summa päätetään sen jälkeen, kun käytettävissä on Kotkan kaupungin ja Kymsoten tilinpäätöstiedot vuodelta 2021 ja valtion tasolla on päätetty kuntia koskevasta tuloveroprosenttileikkurista.

Tasapainottamisohjelman toteuttamistavasta päätetään keväällä 2022. Tasapainottamistoimenpiteet hyväksytään vuoden 2023 talousarviokäsittelyn yhteydessä. Lisäksi päätettiin hyväksyä talouden tasapainottamisohjelman jatkon suunnittelu TS-vuosille 2023-2025.

Valtuusto päätti myös, että Kotkassa osallistutaan ja vaikutetaan aktiivisesti lainsäädäntövalmisteluun, joka tulee ohjaamaan vuoden 2024 aikana kuntiin siirtyvää työllisyyspalvelutoimintaa.

Kaupunki on aktiivisesti käynnistämässä jo hyvissä ajoin maakunnallista ja /tai seudullista yhteistyötä työllisyyspalveluihin liittyvän muutoksen läpivientiin sekä sen organisoimiseen ja toteuttamiseen seudulla/alueella.

Tässä työssä huomioidaan ja siinä otetaan mukaan kaikki alueen työllisyyttä edistävät keskeiset toimijat, kuten kunnat, Kymsote/hyvinvointialue, TE-palvelut ja ELY-keskus, koulutusorganisaatiot, yrittäjät, Cursor Oy sekä kolmas sektori. Samalla kiinnitetään huomiota ja kohdennetaan toimenpiteitä yhdessä Kymsoten työllisyyspalveluiden, yrittäjien, TE-palveluiden ja alueen koulutustoimijoiden kanssa aloihin, joissa vallitsee työvoimapula.
Tavoitteena on myös etsiä yhdessä eri toimijoiden kanssa ratkaisua vapaan työvoiman ja työvoimatarpeen kohtaamiseen sekä vapaan työvoiman osaamisen kehittämismahdollisuuksiin. Edellä olevien osalta hyödynnetään Cursorin, TE-palveluiden, Kymsoten työllisyyspalveluisen ja koulutusorganisaatioiden tietoja ja osaamista.

Lisäksi päätettiin, että talousarviovuodesta 2023 alkaen eritellään omaan ilmastosalkkuun ne investoinnit, jotka tähtäävät kestävään kasvuun ja hiilineutraalisuuteen. Suunnitelmat tehdään vuoden 2022 aikana. Tämä ilmastosalkutus on kiinteässä yhteydessä kaupungin ilmastobudjettiin.

Ilmastosalkkuun eritellään kaikki ne investoinnit, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti kaupungin Hinku -tavoitteeseen. Näihin investointeihin haetaan rahoitusta ja avustusta kaikista kilpailukykyisistä ja edullisimmista kestävän kehityksen rahoitusinstrumenteista. Ilmastosalkussa olevien investointien tuloksellisuutta seurataan tiiviisti osana kaupungin ilmastobudjettia.

Hiilineutraalisuuteen tähtäävät investoinnit ovat pidemmän aikavälin vaikuttavuusinvestointeja, minkä vuoksi niiden talousvaikutusta tulee tarkastella pidemmällä aikavälillä. Normaalien investointien rinnalle otetaan ilmastosalkun suunnittelukausi, joka ulottuu vuoteen 2030. Ilmastoinvestointeja on perusteltua tehdä etupainotteisena, jotta valtion ja kaupungin asettamiin ilmastotavoitteisiin päästään tavoiteajassa osana vihreää siirtymää.

Valtuusto päätti myös, että kaupungin viljelypalstoja kehitetään yhdessä palstaviljelijöiden kanssa ja varaudutaan kaavoittamaan Koivula-Pihkoo -välinen kevyenliikenteen silta.

Lisäksi päätettiin suunnitella ja toimeenpanna tehostettu kampanja kaupungille tarpeettomasta rakennuskannasta luopumiseksi. Päivitetään Kotkan kaupungin kiinteistöomaisuuden salkutus sekä toimitilaohjelmaan liittyvä toimenpideohjelma ja toimitaan sen niiden mukaisesti.

Talousarvioon tuli myös tekstilisäys, jonka mukaan kulttuurin vastuualueen keskeisin taloussuunnitelmavuosien 2023-2024 tehtävä on kaupungin kulttuuristrategian ja -ohjelman päivittäminen. Päivitystyöhön sisällytetään selvitys nykyisten kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden ja tytäryhtiöiden yhdistämisestä tai uudelleenorganisoinnista.

Lisäksi valtuusto päätti, että selvitetään mahdollisuutta järjestää opetussuunnitelman mukaista uimaopetusta osana liikuntatoimen vastuualuetta tai yhteistyössä uimaseuran kanssa ja että taloussuunnitelmavuosien 2022-2024 aikana selvitetään taloudelliset ja käytännön edellytykset järjestää aamupäivätoimintaa 1. ja 2. luokkalaisille tulevina vuosina.

Näiden tekstilisäyksin ohella valtuusto teki myös muutamia yksittäisiä sanalisäyksiä talousarvioteksteihin.

Työllisyyspäällikön virka jäi perustamatta

Kaupunginvaltuusto käsitteli myös henkilöstösuunnitelmaa vuodelle 2022.

Kokoomus/RKP:n ryhmä esitti, että suunnitelmasta poistetaan Hyvinvoinnin ja terveyden vastuualueelle suunniteltu työllisyyskoordinaattorin vakituinen tehtävä ja sen sijaan suunnitelmaan lisätään työllisyyspäällikön virka.

Esityksen mukaan työllisyyspäällikkö toimisi kaupunginjohtajan suorassa alaisuudessa työllisyyden hoidon kokonaisuudesta vastaavana ja sitä johtavana viranhaltijana. Hänen tehtäviinsä kuuluisi 2022-2024 TE-palveluiden hoitovastuun siirtoon liittyvä suunnittelu, valmistelu ja toimeenpano. Muutoksen jälkeen hänen tehtäviinsä kuluisi työllisyyden hoidon johtaminen Kotkassa ja mahdollisesti muodostettavalla työllisyyden hoidon yhteistoiminta-alueella.

Esitys hävisi äänestyksessä lukemin 37-14.

Lainaa kampuskiinteistölle

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan myös 18 miljoonan euron suuruisen lainan Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:lle.

Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n hallitus oli pyytänyt kaupungilta 18 miljoonan euron rahoitusta Kotkan kampusinvestoinnin rahoittamiseksi kaupungilta 3.9.2021 saadun ennakkokäsityksen mukaisesti siten, että rahoituksen lopullinen muoto määräytyy Kotkan, Kouvolan ja Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n välisissä neuvotteluissa huomioiden Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n asettamat reunaehdot vuokratasolle.

Kaupunginvaltuusto on jo aiemmin joulukuussa 2020 myöntänyt 11,78 miljoonan euron lainan Kampuskiinteistöt Oy:lle kampuksen rakentamiseen Kotkan kantasatamaan.

Lisäksi valtuusto myönsi huhtikuussa 2021 omavelkaisen takauksen Kampuskiinteistöt Oy:n tulevaisuudessa nostettaville pankkilainoille, joilla rahoitetaan kampuksen rakentamista. Takauksen suuruus on 20 miljoonaa euroa.

Kampuskiinteistöyhtiön toinen omistaja Kouvolan kaupunki ei osallistu takaukseen.

18 miljoonan euron lainan ehdoista on sovittu, että se voidaan nostaa useammassa erässä vuosina 2023-2024 ja laina-aika on noin 30 vuotta. Laina-aika alkaa ensimmäisen erän nostosta ja päättyy 31.12.2053.

Lainan ennenaikainen takaisinmaksu on mahdollinen korontarkistuksen yhteydessä aikaisintaan 31.12.2029. Mikäli velallinen maksaa lainaa takaisin ennenaikaisesti, on velallinen velvollinen maksamaan velan antajalle lainan uudelleenjärjestelyn kustannukset ja menetetty korkotuotto velan antajan näin vaatiessa.

Vakuudeksi kaupungin myöntämälle lainalla yhtiö tarjoaa tarvittavan määrän Kotkassa sijaitsevien kiinteistöjensä vuokraoikeuteen sekä rakennettavaan kiinteistöön kohdistuvia kiinnityksiä. Vakuuden panttauksesta tehdään erillinen panttaussitoumus. Kotkan kaupunki pidättää oikeuden vaatia lisävakuuksia, jos vakuuksien arvo olennaisesti heikkenee tai yhtiössä tehdään omistusjärjestelyjä, jotka pienentävät Kotkan kaupungin omistusosuutta.

Kaupunginvaltuuston esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat