Uusi museoalus Merivartiomuseon kokoelmiin

Julkaistu 15.12.2021

Merivartiomuseoon on saatu uusi museoalus, ”nopea vene” NV 01 eli 8.0M Avon Searider (1990). Suoraan käytöstä vartiolaiva Turvan varmaan kyytiin nostettu alus saapui Kotkaan Suomenlinnan merivartioasemalta. Alun perin Pirttisaaressa palvellut NV on ollut käytössä myös Glosholmenissa ja Porvoossa.

NV 01 on Rajavartiolaitoksen ensimmäinen sarjatuotettu RIB-vene eli kovapohjainen kumivene. Saman sarjan aluksia on ollut käytössä kaikilla Suomen merivartioasemilla. Laidoiltaan matalat, nopeat ja ketterät veneet sopivat hyvin vesiliikenteen valvontaan ja pelastustehtäviin. Veneistä tuli käyttäjiensä arvostamia työkavereita ja näkyvä osa merivartiotyön arkea.

Alun perin NV 01 sisarineen hankittiin Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueille. Ne perustettiin Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena, kun pelko suurvallan ajautumisesta sisällissotaan johti Suomessa uudenlaiseen kriisivalmiuden vahvistamiseen. Tämä historiallinen käännekohta näkyy monin tavoin Merivartiomuseon kokoelmissa, joita NV 01 hienosti täydentää.

Samalla merivartiostojen alkuperäisistä, edelleen käytössä olevista veneluokista viimeinenkin tulee nyt talletetuksi museoon. Nopeat veneet eli NV:t mainitaan jo Merivartiolaitoksen ensimmäisessä päiväkäskyssä 1.6.1930, jolloin nykymuotoinen merivartiointi Suomessa sai alkunsa. Näitä veneitä ei ole aiemmin vielä museoitu.

NV 01 talvehtii Kantasatamassa sijaitsevassa kuurissa, jossa sille rakennetaan telttasuoja. Ensi kesänä alus purjehtii yleisön nähtäväksi Merikeskus Vellamon museovenelaituriin.

Merivartiomuseo on Rajavartiolaitoksen ja Kotkan kaupungin yhteistyössä ylläpitämä museo, joka toimii Merikeskus Vellamossa osana Kymenlaakson museota.